Στις 19 Ιουνίου, η UNESCO-IOC αναγνώρισε επίσημα την Σάμο ως «Έτοιμη για Τσουνάμι», που σηματοδοτεί τις προσπάθειες της τοπικής κοινότητας για την ενίσχυση των ακτών της ενάντια στην απειλή ενός τσουνάμι.
Ο Νίκος Καλλιγέρης, Ερευνητής Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, εξηγεί πως πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα, εθελοντικό και περιλαμβάνει 12 δείκτες για ένα κώδικα αξιολόγησης, που θα πρέπει να πληρούνται.
Μεταξύ αυτών είναι η εκκένωση του πληθυσμού, η τοποθέτηση ειδικών πινακίδων, η διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας μια φορά κάθε δυο χρόνια και μέχρις στιγμής η Σάμος έχει καλύψει τους περισσότερους από τους δείκτες.
Το Πρόγραμμα είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των παράκτιων κοινοτήτων έναντι των τσουνάμι και άλλων κινδύνων που σχετίζονται με την στάθμη της θάλασσας. Την έγκαιρη ειδοποίηση των αρχών, των κατοίκων και των επισκεπτών, με την τοπική υπηρεσία πολιτικής προστασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, και θα προστατευτούν τα μέσα διαβίωσης και η περιουσία από τα τσουνάμι σε διάφορες περιοχές.
Η υλοποίηση του Προγράμματος κατέστη δυνατή μέσω της συνεργασίας με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ξεκίνησε μετά την εμπειρία από το τσουνάμι που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στο νησί.
Η Σάμος είναι η άλλη μια περιοχή που αναγνωρίζεται για Tsunami Ready γα φέτος μαζί με την Αίγυπτο, την Γαλλία την Τουρκία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Μάλτα. Σημειώνεται ότι μια κοινότητα αναγνωρισμένη ως ” Tsunami Ready” δεν είναι ανθεκτική στο τσουνάμι, αλλά ότι έχει υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα, δηλαδή τους 12 δείκτες, για να μπορεί να αντιμετωπίσει τον σχετικό κίνδυνο.
Επιπλέον, οι τουρίστες που επισκέπτονται αυτές περιοχές ” ως έτοιμες για τσουνάμι” αισθάνονται ασφαλείς και ο φόβος ενός πιθανού κινδύνου δεν επηρεάζει τον τοπική οικονομία.. Η Μεσόγειος είναι επιρρεπής σε τέτοια γεγονότα, καθιστώντας αναγκαία την ετοιμότητα και την εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
www.ertnews.gr