Απάτη…ψεύτικο μήνυμα από το Netflix με SMS και email

0
Ποιο είναι το επικίνδυνο μήνυμα που μπορεί να λάβετε.

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, οι κακόβουλες ενέργειες προσπάθειας εξαπάτησης των πολιτών. Εκτός όμως από τη γνωστή, πλέον, απάτη των ΕΛΤΑ, αλλά και με τις παροχές της κυβέρνησης -όπως το Market Pass πριν από λίγο καιρό- φαίνεται ότι τα μέλη των εγκληματικών ομάδων «επεκτείνουν» τη δράση τους. Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», κυκλοφορεί και ψεύτικο μήνυμα από το Netflix.

Και δεν είναι μόνο το Netflix. Όπως παρατηρείται, οι απατεώνες στέλνουν ένα μήνυμα που υποτίθεται ότι προέρχεται από κάποια πλατφόρμα live streaming, ισχυριζόμενοι ότι έχει μπλοκάρει ο λογαριασμός του χρήστη επειδή δεν έχει πληρώσει.

Το μήνυμα που μπορεί να λάβετε μέσω SMS ή email είναι το εξής:

«Your Netflix membership has been suspended due to a problem with your last payment. Reactivate your membership».

Στα ελληνικά το μήνυμα είναι το εξής:

«Η συνδρομή σας έχει ανασταλεί εξαιτίας προβλήματος που έχει προκύψει στην τελευταία σας πληρωμή. Επανενεργοποιήστε τη συνδρομή σας».

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι, το μήνυμα περιέχει και ένα link, με το οποίο ζητούν από τον χρήστη να δώσει όλα του τα προσωπικά στοιχεία (τραπεζικό λογαριασμό, όνομα, κλπ).

Υπογραμμίζεται πως σε περίπτωση που λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα, θα πρέπει να αποφύγετε να πατήσετε τον σύνδεσμο.

Απάτη και σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

«Σε συνέχεια της από 09/10/2023 σχετικής Ανακοίνωσης του ΕΟΠΥΥ ενημερώνουμε και εφιστούμε εκ νέου την προσοχή στους ασφαλισμένους μας σχετικά με τυχόν παραπλανητικά μηνύματα SMS που αποστέλλονται σε κινητό τηλέφωνο ασφαλισμένων με λογότυπο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ είναι η https://www.eopyy.gov.gr/

H πλαστή ιστοσελίδα που αποστέλλεται μέσω sms στους πολίτες και παραπέμπει σε ενημέρωση στoιχείων και κυρίως οικονομικών, είναι η https://eopyy-govgr[.]com/web/index, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επικοινωνίες με τον πάροχο που φιλοξενεί την πλαστή ιστοσελίδα (Hosting Provider) για απενεργοποίηση της πλαστής ιστοσελίδας.

Ωστόσο εφιστούμε εκ νέου την προσοχή στους ασφαλισμένους μας, καθώς ο ΕΟΠΥΥ αποστέλλει SMS μηνύματα τα οποία είναι μόνον ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ, χωρίς περαιτέρω ενέργειες και αφορούν ενδεικτικά:

  • εκτελέσεις γνωματεύσεων, εγκρίσεις γνωματεύσεων, αποφάσεις επιστροφών ατομικών αιτημάτων,
  • υποβολές ατομικών αιτημάτων μέσω ΚΕΠ, επιβεβαίωση στοιχείων επικοινωνίας μέσω Φ.Α.Υ.

Το κινητό τηλέφωνο στο οποίο αποστέλλονται SMS δηλώνεται από τον εκδότη ιατρό κατά τη συνταγογράφηση ή αντλείται αυτόματα από τα στοιχεία επικοινωνίας που έχει επιβεβαιώσει ο ασφαλισμένος

μέσω του Φ.Α.Υ.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο ΕΟΠΥΥ δεν προβαίνει σε καμία επικοινωνία (τηλεφωνική ή sms ή email) για γνωστοποίηση προσωπικών στοιχείων όπως Τραπεζικός Λογαριασμός IBAN κ.ο.κ»

Η απάτη των ΕΛΤΑ

Νέα είδους απάτη κυκλοφορεί για δήθεν παραγγελία από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, αυτή τη φορά στοχεύοντας σε όσους έχουν προϊόντα της Apple.

Το icloud και το imessage είναι υπηρεσίες που παρέχονται αποκλειστικά σε χρήστες της Apple -είτε iPhone είτε Macbook- και όπως φαίνεται -εκτός από email και απλά SMS- οι επιτήδειοι έχουν ξεκινήσει να στέλνουν παραπλανητικά μηνύματα και μέσω icloud.

Όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, έχει σταλεί ένα μήνυμα με emai «blattfzgtfre648278 @ icloud.com», όπου κάνει «μπαμ» ότι είναι κάτι περίεργο.

Το μήνυμα έχει το εξής περιεχόμενο: «Το δέμα των Ελληνικών Ταχυδρομείων έφτασε στην αποθήκη αλλά δεν μπορεί να παραδοθεί λόγω ελλιπών πληροφοριών διεύθυνσης. Επιβεβαιώστε τη διεύθυνση στον σύνδεσμο εντός 12 ωρών.

(Παρακαλούμε απαντήστε Y, μετά βγείτε από το SMS, ανοίξτε ξανά τον σύνδεσμο ενεργοποίησης SMS ή αντιγράψτε τον σύνδεσμο στο Safari και ανοίξτε τον)

Καλή σου μέρα, η ομάδα των Ελληνικών Ταχυδρομείων».

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.