ΕΚΑΣ: Εξετάζεται η μερική επαναφορά του – Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις από 30 έως 200 ευρώ

0

Αλλαγές φέρνει ο τρόπος επαναϋπολογισμού των συντάξεων και χρήματα θα δουν οι συνταξιούχοι ως τον Γενάρη του 2024

Μερική επαναφορά του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) και τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης, εξετάζει η κυβέρνηση. Οι αλλαγές αυτές θα βοηθήσουν στην αύξηση συντάξεων ή επιδομάτων σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους.

Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή» με τη μερική επαναφορά του ΕΚΑΣ σε συνδυασμό με άλλα ανακουφιστικά μέτρα θα έρθει από το φθινόπωρο ως τον Ιανουάριο του 2025.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, διαμορφώνεται νέα βάση υπολογισμού των συντάξεων μετά το 2025, προχωρά το νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς, η αλλαγή του τρόπου παρακράτησης στις συντάξεις. Ταυτόχρονα όμως αλλάζει και ο τρόπος αύξησης των εισφορών για 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Οι αυξήσεις στους μισθούς αναμένεται να δώσουν μία ανάσα και σε χιλιάδες συνταξιούχους, από 30 έως 200 ευρώ μηνιαίως είτε αφορά στη σύνταξη είτε σε επιδόματα που σχετίζονται με αυτήν.

Η μερική επαναφορά του ΕΚΑΣ αναμένεται να προχωρήσει μαζί με αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου, σε ό, τι αφορά στον τρόπο επανυπολογισμού των αυξήσεων σε μέρος της ανταποδοτικής σύνταξης.

Η δεύτερη ενίσχυση των συντάξεων έρχεται τον Δεκέμβριο του 2024

Εξίσου σημαντικό είναι πως και φέτος γίνεται η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς.

Η δεύτερη ενίσχυση των συντάξεων αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο 2024, μετά τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Αυτή η ενίσχυση αναμένεται να γίνει κλιμακωτά 100-200 ευρώ και δικαιούχοι πρώτα απ΄ όλα θα είναι όσοι συνταξιούχοι έχουν θέμα με την προσωπική διαφορά κι έπονται και οι υπόλοιποι. Κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν ότι η προσωπική διαφορά αφορά άλλους 450.000 συνταξιούχους κι αναμένεται το κοντέρ να μηδενίσει ως το 2027.

Καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται επίσης στην κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), οι αυξήσεις αυτές αφορούν κατά κόρον 550.000 συνταξιούχους με συντάξεις 1.400 ευρώ και άνω. Υπενθυμίζουμε ότι οι συνταξιούχοι με μεγαλύτερες αποδοχές έχουν πάνω από δεκαετία να πάρουν αύξηση. Βεβαίως οι αυξήσεις επειδή υπάρχει και παρακράτηση θα υπάρχουν αλλά δεν θα είναι γενναίες.

Τέλος, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να συνδέσει τις εισφορές με τις αυξήσεις, μετά το 2025. Ο προηγούμενος τρόπος υπολογισμού είχε ως βάση τις αυξήσεις του πληθωρισμού ενώ τώρα θα υπολογίζονται κυρίως με βάση τις αυξήσεις των μισθών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.