ΕΚΤΑΚΤΟ: Διαταγή γενικής υποχώρησης από την Ανατολική Ουκρανία εκδόθηκε από το Κίεβο

«Θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας σε καλύτερα οχυρωμένες θέσεις» δηλώνει ο Ουκρανός Α/ΓΕΣ

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο διέταξε σταδιακή, αλλά μαζική υποχώρηση του ουκρανικού Στρατού στο μέτωπο της περιφέρειας του Ντονέτσκ, σηματοδοτώντας την μεγαλύτερη σύμπτυξη από τον Μάρτιο του 2022.

Συγκεκριμένα διατάχθηκε υποχώρηση και σταδιακή εγκατάλειψη του θύλακα της Aβντίιβκα, της Κλισίφκα, της Σταρομαγιόσκ και το ανατολικό Κουπιάνσκ.

Η «αναδιάταξη», όπως την χαρακτηρίζουν οι Ουκρανοί, θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Πρακτικά πρόκειται για υλοποίηση της απόφασης του Ουκρανού προέδρου Β.Ζελένσκι να υπάρξει «επανατοποθέτηση» των μάχιμων μονάδων σε νέες οχυρές θέσεις

Την απόφασή του αυτή την στηρίζει ο αρχηγός του ουκρανικού ΓΕΣ, Alexander Syrsky, τονίζοντας ότι «Πρόκειται για μία ρεαλιστική απόφαση.

Δεν την στηρίζει ο Ουκρανός αρχηγός του διακλαδικού Επιτελείου (το αντίστοιχοι ΓΕΕΘΑ) Β.Ζαλούζνι, ο οποίος όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν εισακούγεται ιδιαίτερα στο Κϊεβο.

Το ουκρανικο ΓΕΣ ετοιμάζεται να υποχωρήσει πίσω από τον ποταμό Oskol στον άξονα Λίμαν-Κουπιάνσκ

Οι λόγοι της ουκρανικής «αναδιάταξης» είναι αρκετοί:

– Έχουν υποστεί βαριές απώλειες οι οποίες δύσκολα αντικαθίστανται καθώς η δεξαμενή προσωπικού έχει μικρύνει μετά από δύο χρόνια μαχών.

        – Μέχρι στιγμής έχουν εμπλακεί περί το 1 εκατ. προσωπικό και η εφεδρεία μπορεί να δώσει το πολύ ακόμα 500.000. Μην ξεχνάμε ότι η εναπομείναν ουκρανικός πληθυσμός έχει περιοριστεί στο εσωτερικό της χώρας σε μόλις 30 εκατ. άτομα, καθώς 12 εκατ. από τα 42 εκατ. του αρχικού πληθυσμού, είτε είναι ρωσόφωνοι και βρήκαν καταφύγιο στην Ρωσία ή κατοικούν σε περιοχές ρωσικής -πλέον- επικράτειας είτε  διαφύγει στο εξωτερικό.

         – Οι Ρώσοι ασκούν ασφυκτική πίεση σε ορισμένα σημεία του μετώπου: Η Αντβίικα είναι χαμένη υπόθεση και το μόνο που κάνουν οι Ουκρανοί είναι να καθυστερούν το αναπόφευκτο.

          -Υπάρχει ρωσική υπεροχή σε όλες τις παραμέτρους της αναμέτρησης: Πυροβολικό (οι Ουκρανοί πλέον βάλλουν «με το σταγονόμετρο») λόγω αδυναμίας προμήθειας πυρομαχικών ειδικά των πυρομαχικών των 155 χλστ., καθώς τα δυτικά αποθέματα τελειώνουν και η παραγωγή νέων χρειάζεται υψηλή χρηματοδότηση, άρματα μάχης, Αεροπορία (η ουκρανική Αεροπορία απουσιάζει από το μέτωπο πλήρως), αλλά και ψηχολογία: Οι Ουκρανοί μετά την ήττα στο Μπάκχμουτ και την αποτυχία της αντεπίθεσης σε Χερσώνα και Ζαπορίζια, νιώθουν πλέον ότι «μπορούν να ηττηθούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν συνεχιστεί αυτή η δυναμική, αυτό θα οδηγήσει σε μαζική υποχώρηση του ουκρανικού Στρατού σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου «ολοένα και πιο δυτικά».

«Η επιχειρησιακή κατάσταση στην ανατολική πλευρά της άμυνας του ουκρανικού στρατού παραμένει δύσκολη. ο ρωσικός Στρατός προσπαθεί να προχωρήσει σε όλη τη γραμμή επαφής-μάχης» δήλωσε ο στρατηγός Αλεξάντερ Σίρσκι.

Σήμερα, ο στρατηγός διοικεί το «Ανατολικό Μέτωπο» ή την επιχειρησιακή-στρατηγική ομάδα «Χορτίτσα», που κρατά την άμυνα από την περιοχή του Χάρκοβο μέχρι την Αβντίιβκα και θα εκτελέσει τον ελιγμό υποχώρησης.

Οι ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες 24ώρες:

▪️ Κατέλαβαν την βιομηχανική ζώνη της Αβντίιβκα ανασυγκροτήθηκαν και δημιουργούν εφαλτήριο για περαιτέρω επίθεση.

▪️ Μετά τη μεταφορά πρόσθετων δυνάμεων στη βιομηχανική ζώνη στα νοτιοανατολικά της Αβντίβκα, τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν εκ νέου επιθετικές επιχειρήσεις με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων στις δυτικές, βορειοδυτικές και βόρειες κατευθύνσεις.

▪️ Ρωσικές μονάδες προελαύνουν στην ίδια την Αβντίιβκα. Προέλαση περίπου 250 μέτρων καταγράφεται στην περιοχή της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Αβντίιβκα

▪️ Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιθέσεις στο βόρειο τμήμα του παραθεριστικού χωριού Ivushka 2. Εκεί το ρωσικό πεζικό κατάφερε να προχωρήσει μέχρι 300 μέτρα. Ο ουκρανικός Στρατός εξακολουθεί να κρατά τη γραμμή άμυνας προσπαθώντας να αποτρέψει περαιτέρω προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων βαθύτερα στην κοινότητα του κήπου.

Πηγή pronews

Τα σχόλια είναι κλειστά.