Ευρωπαϊκή Κάρτα Εμβολιασμού: Η Ελλάδα εκ των 5 πρώτων χωρών που την υιοθετούν πιλοτικά

0

«Μια ευρωπαϊκή κάρτα εμβολιασμού θα επιτρέψει τον ενημερωμένο εμβολιασμό, σύμφωνα με ειδικούς που εργάζονται στο έργο EUVABECO. Η Λετονία, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Πορτογαλία θα σοκιμάσουν το νέο εργαλείο από τον Σεπτέμβριο».

Αυτό αναφέρει το Vaccines Today, μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την συζήτηση των εμβολίων και του εμβολιασμού. Τι θα ακολουθήσει;

Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων:

Καθώς η Ευρώπη μεταβαίνει από τα έκτακτα μέτρα στη μακροπρόθεσμη διαχείριση του COVID-19, υπάρχει μια κρίσιμη ευκαιρία να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και να αυξηθεί η ετοιμότητα για μελλοντικές απειλές για την υγεία. Το έργο European Vaccination Beyond COVID-19 ( EUVABECO ) επιδιώκει να αξιοποιήσει αυτή την δυναμική ξεκινώντας πιλοτικά έργα για την ανάπτυξη και δοκιμή σχεδίων εφαρμογής για εργαλεία που υποστηρίζουν πρακτικές εμβολιασμού ρουτίνας και κρίσεων.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Ένα βασικό εργαλείο που θα εισαγάγει η EUVABECO είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Εμβολιασμού ( EVC ). Το EVC που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024, θα ξεκινήσει αρχικά πιλοτικά σε πέντε χώρες: Λετονία, Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία και Πορτογαλία. Η κάρτα στοχεύει να ενδυναμώσει τα άτομα ενοποιώντας όλα τα δεδομένα εμβολιασμού τους σε μια εύκολα προσβάσιμη τοποθεσία. Θα είναι διαθέσιμο σε διάφορες μορφές, όπως έντυπες κάρτες, ταχυδρομικά αντίγραφα και ψηφιακές εκδόσεις για smartphone . 

Εξετάστε το παράδειγμα της Άννας*, μιας 27χρονης νοσοκόμας που πρόσφατα μετακόμισε από την Μπρεμάρια* στην Μορβάνια* (σ.σ. φανταστικά ονόματα εκείνα με τον αστερίσκο) με την οικογένειά της. Στην νέα της χώρα, η Άννα πρέπει να παράσχει το ιστορικό εμβολιασμού της για να συμμορφωθεί με τους τοπικούς κανονισμούς. Χρησιμοποιώντας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Εμβολιασμού (EVC), η Άννα μπορεί να μεταφέρει απρόσκοπτα τα αρχεία της. Πηγαίνει στο διαδίκτυο, δημιουργεί έναν λογαριασμό EVC με τον πάροχο της επιλογής της και εισάγει τα δεδομένα εμβολιασμού της από την Bremaria.

Η Άννα χρειάζεται επίσης να δημιουργήσει ένα EVC για τον γιο της, Λούκας*. Ρυθμίζει το EVC του χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό της, μεταφέροντας πληροφορίες από το χάρτινο βιβλιάριο υγείας του παιδιού του. Στην συνέχεια, και τα δύο EVC επικυρώνονται από τον γιατρό της, έναν εξουσιοδοτημένο επαγγελματία υγείας EVC στην Bremaria. Αυτός ο ψηφιακός δίσκος γίνεται προσβάσιμος μέσω του smartphone της, απλοποιώντας την διαδικασία κοινής χρήσης του με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Κατά την πρώτη τους επίσκεψη στον Δρ. Müller* στην Μορβανία, η Άννα παρουσιάζει το έντυπο EVC του Lucas. Με τη συγκατάθεση της Άννας, ο Δρ Müller σαρώνει τον κωδικό QR των EVC, ενημερώνοντας γρήγορα το ιστορικό εμβολιασμού του Lucas στο τοπικό σύστημα. Αυτή η απρόσκοπτη διαδικασία διασφαλίζει ότι ο Λούκας θα λάβει τους απαραίτητους εμβολιασμούς σύμφωνα με το πρόγραμμα της Μορβάνια, επιτρέποντας στην Άννα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα αρχεία εμβολιασμού τόσο της ίδιας όσο και του γιου της.

(…)

Αυτή η μέθοδος αποθήκευσης και κοινής χρήσης δεδομένων με επίκεντρο τον πολίτη, αντί να βασίζεται αποκλειστικά στα δημόσια συστήματα υγείας, κατέστη δυνατή από το Παγκόσμιο Δίκτυο Πιστοποίησης Ψηφιακής Υγείας ( GDHCN ).

Τα πιλοτικά έργα της EUVABECO στοχεύουν να ανοίξουν το δρόμο για άλλες χώρες με την εναρμόνιση της ορολογίας των εμβολίων,. (…)

Αυτά τα σχέδια θα δημοσιοποιηθούν το 2026, επεκτείνοντας το σύστημα EVC πέρα ​​από τις πιλοτικές φάσεις και επιτρέποντας την ευρεία υιοθέτησή του σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.