Γαλλικές εκλογές: Οι αντίπαλοι ενώνονται ενάντια στην Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν

0

Οι πιθανότητες μιας απόλυτης νίκης της ακροδεξιάς στις δραματικές γαλλικές εκλογές μειώθηκαν την Τρίτη, καθώς κεντρώοι και αριστεροί υποψήφιοι συνενώθηκαν απρόθυμα για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν να πάρει την εξουσία για πρώτη φορά.

Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι τόσο από την αριστερή συμμαχία όσο και από τον κεντρώο συνασπισμό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποχώρησαν από τον διαγωνισμό πριν από μια κρίσιμη προθεσμία , προκειμένου να ενωθούν πίσω από αυτούς τους εναπομείναντες διεκδικητές με τις καλύτερες πιθανότητες να νικήσουν τους εθνικιστές της Λεπέν, σύμφωνα με εκτιμήσεις από AFP και Le Monde .

Οι αποφάσεις τους θα μπορούσαν να καθορίσουν το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας την Κυριακή – και αν η Γαλλία θα έχει ακροδεξιά κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης δημοκρατίας.

Οι τακτικές αποχωρήσεις έχουν διχάσει το προεδρικό στρατόπεδο από τον πρώτο γύρο, με τους πολιτικούς ισχυρούς να αρνούνται να τηρήσουν τη γραμμή, αφού τόσο ο Μακρόν όσο και ο πρωθυπουργός του Γκάμπριελ Ατάλ ζήτησαν μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων.

Το γαλλικό εκλογικό σύστημα συνήθως δεν παράγει μια τόσο περίπλοκη εικόνα, αλλά η σοκαριστική απόφαση του Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο για μια πρόωρη ψηφοφορία μετά την ήττα των εκλογών στην ΕΕ από την ακροδεξιά τον περασμένο μήνα έχει ρίξει την πολιτική της χώρας σε χάος.

Οι ψηφοφόροι επιλέγουν βουλευτές για τις 577 εκλογικές περιφέρειες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Στον δεύτερο γύρο ψηφοφορία την τελευταία φορά που έγιναν εκλογές, το 2022, μόνο λίγες περιφέρειες πρόσφεραν στους ψηφοφόρους την επιλογή τριών ή περισσότερων υποψηφίων. Ήταν σχεδόν πάντα ένας δεύτερος γύρος με τους δύο πρώτους υποψηφίους από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Αλλά αυτή τη φορά, υπάρχουν περισσότερες από 300 εκλογικές περιφέρειες όπου τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου. Συνήθως περιλαμβάνουν έναν από την ακροδεξιά, έναν από την αριστερή συμμαχία και έναν από τον κεντρώο του Μακρόν συνασπισμός.

Αυτό οδήγησε σε ξέφρενες συζητήσεις στα παρασκήνια μεταξύ υποψηφίων και στελεχών του κόμματος σχετικά με το αν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν και να ενώσουν την ψήφο κατά της Λεπέν. Είχαν προθεσμία μέχρι τις 6 μ.μ. CEST της Τρίτης για να αποφασίσουν. Πολλοί έχουν πλέον επιλέξει να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Μέχρι στιγμής, 130 υποψήφιοι από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (από τους 446 που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Le Monde , και 81 υποψήφιοι από το στρατόπεδο του Μακρόν (από τους 319 που προκρίθηκαν), σύμφωνα με το προεδρικό κόμμα, αποσύρθηκε από την κούρσα, Τα επίσημα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα μέχρι να συγκεντρωθούν τα δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Το κύμα αποχωρήσεων σημαίνει ότι θα υπάρχουν πλέον λιγότερες από 100 περιφέρειες με τρεις υποψηφίους να συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο.

Ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας την Κυριακή έθεσε το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Συσπείρωση της Λεπέν σε προβάδισμα, μπροστά από την αριστερή συμμαχία, με τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν να υστερεί στην τρίτη θέση .

Το βράδυ της Κυριακής, ο de facto ηγέτης της αριστερής συμμαχίας, Jean-Luc Mélenchon, κάλεσε τους τρίτους από το στρατόπεδό του να αποχωρήσουν από τους τοπικούς αγώνες για να σταματήσουν το Εθνικό Ράλι.

Ο Attal έστειλε ένα παρόμοιο μήνυμα στο στρατόπεδό του. «Σε τέτοιες συνθήκες, η Γαλλία αξίζει να μην διστάζουμε», είπε ο Attal το βράδυ της Κυριακής, καλώντας τους τρίτους να αποσυρθούν όταν θα μπορούσε να «εκλεγεί η Εθνική Ράλι».

“Αλλόκοτος”

Αλλά το στρατόπεδο του Μακρόν πάλεψε να παραμείνει στην επίσημη γραμμή. Βασικά πρόσωπα αρνήθηκαν να συσπειρωθούν πίσω από ακροαριστερούς υποψηφίους των οποίων η πλατφόρμα περιλαμβάνει τεράστιες δημόσιες δαπάνες σε μια ήδη βαθιά χρεωμένη χώρα.

Για ορισμένους κεντρώους, το αριστερό κόμμα France Unbowed και ο ηγέτης του Μελανσόν αποτελούν ίσο ή και μεγαλύτερο κίνδυνο από τη Λεπέν. Ο ίδιος ο Μακρόν πέρασε μεγάλο μέρος αυτής της εκστρατείας κατηγορώντας τις πολιτικές της συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου ως «γκροτέσκ» και καταστροφικές για τη Γαλλία.

Οι αντίπαλοι έχουν επικρίνει την άκρα αριστερά, προειδοποιώντας ότι οι πολιτικές δαπανών τους θα οδηγήσουν τη Γαλλία σε χρεοκοπία. Το στρατόπεδο υπέρ του Μακρόν έχει επίσης μηδενίσει τη France Unbowed για τη σκληρή αντίθεσή της στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία έχει οδηγήσει σε κατηγορίες για αντισημιτισμό.

Η ακροδεξιά, εν τω μεταξύ, συχνά κατηγορείται ότι είναι απροετοίμαστη για την κυβέρνηση και ασυνάρτητη στην οικονομική πολιτική , ενώ πιέζει διχαστικά μέτρα για τη μετανάστευση.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος δεν είναι υποψήφιος για επανεκλογή, είπε ότι δεν υποστήριξε την ψήφο υπέρ του France Unbowed, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει δεύτερο γύρο με υποψήφιο του Εθνικού Ράλι.

Άλλοι, όπως ο απερχόμενος υπουργός Τοπικών Αρχών και Αγροτικών Υποθέσεων Dominique Faure, ακολούθησαν τις οδηγίες της κυβέρνησης, αλλά κατέστησαν σαφές ότι διαφωνούσαν. «Η διατήρηση της υποψηφιότητάς μου ήταν για μένα η καλύτερη λύση για την καταπολέμηση των άκρων», έγραψε η Φορ σε σημείωμα την Τρίτη, ανακοινώνοντας την απόσυρσή της μετά από έντονες πιέσεις από τον Γάλλο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό.

Ma déclaration quant à la situation des élections législatives dans la 10ème circonscription de Haute-Garonne.

En responsabilité, je retire ma candidature ⤵️ pic.twitter.com/atTwrbAhYg

— Dominique Faure (@FaureDominique) July 2, 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.