Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Νατοϊκή Άσκηση «Ramstein Flag» με την συμμετοχή της Τουρκίας

0

Η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και η 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο θα είναι οι δύο βάσεις που θα φιλοξενήσουν αεροσκάφη και προσωπικό από όλες σχεδόν τις χώρες μέλη της Συμμαχίας. Συνδρομή στην Άσκηση ενδέχεται να έχουν κι άλλες ελληνικές βάσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις που θα προκύψουν.

Θα συμμετέχουν τα πιο σύγχρονα μαχητικά που διαθέτει η Δύση 4,5 και 5ης γενιάς με κορυφαίο το «αόρατο» αεροσκάφος F-35 αλλά και τα πανίσχυρα Rafale και F-16 Viper τα οποία βρίσκονται ήδη στη «φαρέτρα» της ελληνικής αεροπορίας.

Πώς και γιατί επιλέχθηκε η Ελλάδα για την Νατοϊκή άσκηση

Ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα της Ελληνικής αεροπορίας για να διεκδικήσει την Άσκηση ήταν η δυνατότητα δέσμευσης πολύ μεγάλων περιοχών τόσο πάνω από την ηπειρωτική χώρα όσο πάνω απ’ τη θάλασσα, για να γίνουν σύνθετα σενάρια που προβλέπουν μεγάλα Comao, πολυάριθμων δηλαδή σχηματισμών σύμφωνα με το δόγμα του ΝΑΤΟ για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε ακόμη το γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας, όπως και η θέση της στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας.

Η Άσκηση έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ετοιμότητα και την ικανότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, την αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών παρεμβολών κ.α. επιχειρήσεων. Οι αεροπορίες που θα συμμετάσχουν θα εμπλακούν τόσο σε επιθετικές όσο και σε αμυντικές επιχειρήσεις, ενσωματώνοντας διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών για την προσομοίωση σε ρεαλιστικές συνθήκες μάχης.

Με συμμετοχή και της Τουρκίας

Η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που δήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην Άσκηση μετά και την επαναπρόσεγγιση των δύο χωρών.

Αν οι εκπρόσωποι του τουρκικού αεροπορικού επιτελείου ταξιδέψουν στην Αναδραβίδα για την πρώτη μεγάλη σύσκεψη των συμμετεχουσών χωρών, τότε θα οριστικοποιηθεί και η συμμετοχή της γείτονος και θα καθοριστεί εάν τα τουρκικά μαχητικά θα επιχειρούν από ελληνικές βάσεις ή από τοποθεσίες κατά μήκος των μικρασιατικών ακτών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικά μαχητικά θα συνεργαστούν σε νατοϊκες ασκήσεις, σε κοινούς σχηματισμούς με αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά.

Δεν μπορεί να λησμονηθεί το γεγονός ότι αυτές οι ασκήσεις έχουν κατά καιρούς επισκιαστεί από προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως οι παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, οι οποίες οδήγησαν στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την νατοϊκή Άσκηση Tiger Meet 22, η οποία έλαβε χώρα στον Άραξο.

Θυμίζουμε ότι η τουρκική αεροπορία είχε κάνει νυχτερινές μαζικές παραβιάσεις αλλά και υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά του Νοτιο-ανατολικού Αιγαίου.

πηγή: https://www.cnn.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.