Η Γερμανία εγκαταλείπει την Ουκρανία – Ο Scholz για να σώσει το πολιτικό του μέλλον εκλιπαρεί τον Putin για ειρήνη
Η ιδέα ότι οι σκοτεινοί καιροί επιστρέφουν στην Ευρώπη είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί…
Ο αντίκτυπος της εκλογής Trump στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ έχει καταστεί αρκούντως κατανοητός σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτό, όμως, που δεν έχει εξεταστεί είναι τι θα συμβεί αν η Γερμανία άρει τη στήριξή της προς το καθεστώς του Κιέβου.
Ως γνωστόν, οι Γερμανοί είναι οι δεύτεροι τη τάξει μεγαλύτεροι χορηγοί των Ουκρανών.
Παράλληλα, αποτελούν βασικούς παίκτες τόσο στους κόλπους του ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ.
Από την άλλη, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ολοένα και αυξάνονται οι φωνές –ιδιαίτερα στον χώρο της πατριωτικής Δεξιάς– για σταδιακή απόσυρση από τον πόλεμο του Zelensky και επαναπροσέγγιση με Putin.
Ενδεικτικό γεγονός είναι ότι κόμματα όπως η Εναλλακτική Γερμανία και η Συμμαχία της Sahra Wagenknecht (BSW) κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην εκλογική κονίστρα, αναπαράγοντας μια ρητορική φιλική προς τη Ρωσία.
Σημειωτέον πως οι προαναφερόμενοι πολιτικοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος.
Υπενθυμίζεται πως όταν ο παράνομος πρόεδρος της Ουκρανίας προσήλθε στη γερμανική Βουλή ζητιανεύοντας χρήματα και στρατιωτική βοήθεια, τα 77 μέλη του AfD μποϊκόταραν την ομιλία του.
Οι θέσεις πολιτικής που έλαβαν το AfD και το BSW σημαίνει ότι τα παραδοσιακά κόμματα της Γερμανίας θα αρνηθούν να συμμετάσχουν σε συνασπισμό με τους λαϊκιστές – τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο.
Εύλογα, λοιπόν, η άνοδος των AfD και BSW έχει επιρροή στις κυβερνητικές πολιτικές.
Η απόφαση της Γερμανίας να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους αντανακλά την αγωνία της κυβέρνησης να κερδίσει ψήφους υιοθετώντας μια ατζέντα που μέχρι πρότινος είχαν μόνον οι Γερμανοί πατριώτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι υποστηρικτές της Ουκρανίας ανησυχούν ότι οι επόμενες προσαρμογές πολιτικής θα συνεπάγονται χαλάρωση της γερμανικής στήριξης προς το Κίεβο.
Ο ουκρανικός στρατός έχει αρχίσει και γονατίζει υπό το βάρος της ρωσικής αρκούδας στα ανατολικά της χώρας ενώ στερείται πυρομαχικών και στρατευμάτων.
Ως εκ τούτου, η μείωση της γερμανικής και αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο γρηγορότερα…
Τα ρωσικά τανκς
Ακόμα κι αν τα ρωσικά τανκς δεν εισέλθουν στο Κίεβο, οι υποστηρικτές της Ουκρανίας ανησυχούν ότι η κυβέρνηση Zelensky σύντομα θα αναγκαστεί να προβεί σε εδαφικές παραχωρήσεις.
Σημειωτέον, μια κακή ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω το μέλλον της Ουκρανίας ως βιώσιμου κράτους.
Σε κάθε περίπτωση, οι φίλοι της Ουκρανίας στο Βερολίνο βλέπουν πολλαπλασιαστικά σημάδια πιθανής άμβλυνσης στη γερμανική υποστήριξη.
Παρότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ εξετάζουν να δώσουν το πράσινο φως στην Ουκρανία ώστε χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τους για να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία, η Γερμανία απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει τους δικούς της Taurus.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Christian Lindner, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, χωρίς να υπάρξουν πολιτικά αδύνατες αντισταθμιστικές περικοπές στον προϋπολογισμό.
Την ίδια στιγμή, η απόφαση της ΕΕ να υφαρπάξει παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία προς το παρόν έχει απομακρυνθεί – αν και το ζήτημα της γερμανικής οικονομικής βοήθειας είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψει.
Ο καγκελάριος Olaf Scholz υστερεί πολύ στις εθνικές δημοσκοπήσεις και φαίνεται πως θα καταγράψει επώδυνη ήττα στις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου Σεπτεμβρίου…
Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας ανησυχούν ότι ο Scholz μπορεί να μπει στον πειρασμό να αναβιώσει το πολιτικό του κεφάλαιο, ξεκινώντας προεκλογικά μια ειρηνευτική πρωτοβουλία με τη Ρωσία.
Η νευρικότητα για το τι μπορεί να κάνει ο Scholz αντικατοπτρίστηκε στις φήμες που έκαναν τον γύρο του Βερολίνου την περασμένη εβδομάδα ότι μια ομάδα επαφής, αποτελούμενη από μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματός του βρισκόταν στη Μόσχα για μυστικές συνομιλίες.
Οι βοηθοί του Scholz φαίνονται εξίσου εξοργισμένοι από τους ρωσόφιλους λαϊκιστές όσο και από τα γεράκια στο Βερολίνο, που απαιτούν αύξηση της βοήθειας προς το Κίεβο.
Θεωρούν εαυτούς εκπροσώπους της μετριοπαθούς γερμανικής μέσης γραμμής σε ό,τι αφορά την Ουκρανία.
Το καθήκον της κυβέρνησης, όπως το βλέπει ο Scholz, είναι να διατηρήσει μια διαιρεμένη χώρα ενωμένη γύρω από μια βασικά φιλο-ουκρανική πολιτική.
Τα γεράκια στο Κίεβο και το Βερολίνο υποστηρίζουν ότι, εάν ο Putin δεν ηττηθεί στην Ουκρανία, θα προχωρήσει απειλώντας το ΝΑΤΟ και τελικά την ίδια τη Γερμανία.
Πολλοί Γερμανοί αναλυτές, παράλληλα, ανησυχούν ότι η Ρωσία έχει μετατραπεί σε μια πλήρως πολεμική οικονομία.
Σημειώνουν, μάλιστα, ότι ορισμένα από τα πιο προηγμένα όπλα που διαθέτει η Ρωσία δεν χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, αλλά φυλάσσονται για κάποια πιθανή μελλοντική σύγκρουση.
Ο Γερμανός καγκελάριος τα ξέρει όλα αυτά.
Αλλά οι πολιτικοί ηγέτες κυριαρχούνται σχεδόν πάντα από την εσωτερική πολιτική.
Ο Scholz έχει πολύ δύσκολες εκλογές μπροστά και θα ήθελε ειρήνη.
Η ιδέα ότι οι σκοτεινοί καιροί επιστρέφουν στην Ευρώπη είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.-
– Advertisement –