Η Κίνα, η Χαμάς και το Ισραήλ

0

Με πρωτοβουλία της κινεζικής κυβέρνησης, παλαιστινιακές οργανώσεις που δεν εκπροσωπούνταν από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), μεταξύ των οποίων και η Χαμάς, υπέγραψαν προχθές τη διακήρυξη του Πεκίνου. Σύμφωνα με αυτή τη διακήρυξη όλες οι οργανώσεις που την υπέγραψαν, αναγνωρίζουν την ΟΑΠ ως το μοναδικό νόμιμο εκφραστή των Παλαιστινίων, ενώ συμφώνησαν να δρομολογηθούν εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη. Παράλληλα η ΟΑΠ, με τη διευρυμένη μορφή της, θα αναλάβει τη διοίκηση και την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Πέραν της σημαντικής διπλωματικής επιτυχίας της Κίνας που αποκτά αυξημένο κύρος στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αυτή η συμφωνία εγείρει πολλά ερωτηματικά τα οποία την καθιστούν εξ αρχής προβληματική. Το κυριότερο σημείο που δημιουργεί εύλογες απορίες για τη συνέχεια, είναι ότι η ΟΑΠ από το 1993 έχει αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ επ΄ αμοιβαιότητι. Η Χαμάς, στο καταστατικό της, επιζητεί την εξαφάνισή του από τον χάρτη. Πώς θα συγκεραστούν αυτές οι στρατηγικά αντιτιθέμενες θέσεις; Η εμπειρία των προηγούμενων εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη ήταν τραυματική και οδήγησε σε έναν εμφύλιο πόλεμο το 2007. Θα μπορέσουν αυτή τη φορά οι ηττημένοι να αποδεχτούν την ήττα τους, με δεδομένο πως δεν υπάρχει κατακτημένη κουλτούρα κοινοβουλευτισμού;

Για τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή υποθέτω θα ασχοληθεί η Κίνα και ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή δεν το θέτω στη συζήτηση, αν και η Χεζμπολάχ ουδεμία σχέση έχει με την ΟΑΠ. Επ΄ αυτού καμιά υπόθεση, ούτε καν εργασίας, δε μπορεί να γίνει.

Και έρχομαι τώρα στο Ισραήλ. Ευθύς ως έγινε γνωστή η συμφωνία του Πεκίνου ξεκαθάρισε δύο πράγματα: 1. Θα συνεχίσει με συνέπεια τις επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση της Χαμάς και 2. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τη Γάζα σε χέρια που δε θα εγγυούνται την ασφάλεια των νότιων περιοχών της επικράτειάς του. Με απλά λόγια θα παραμείνει στη Γάζα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Γιατί ο ηγέτης της ΟΑΠ, ο Μαχμούντ Αμπάς, δέχτηκε στους κόλπους της μια οργάνωση που σημαντικά κράτη του δυτικού κόσμου τη θεωρούν τρομοκρατική; Δε φοβάται πως έτσι θα χάσει η ΟΑΠ τους όποιους διαύλους επικοινωνίας έχει με το Ισραήλ; Πώς θα συνομιλήσει η ΟΑΠ μαζί του όταν θα εκπροσωπεί και μια οργάνωση που βαρύνεται με το τρομοκρατικό κτύπημα της 7ης Οκτωβρίου; Πιθανόν ο Αμπάς να αισθάνεται ισχυρός μετά τα συντριπτικά κτυπήματα που δέχεται η Χαμάς στη Γάζα, όμως αυτό αφορά τις ενδοπαλαιστινιακές διαφορές και δε βελτιώνει το διεθνές status της ΟΑΠ. Απεναντίας, θα έλεγα.

Αυτή η ενότητα των παλαιστινιακών οργανώσεων φαίνεται πως αφορά τελικά το μέλλον της Γάζας. Δε θέλει η ΟΑΠ, τώρα που η Χαμάς έχει εξασθενίσει σημαντικά, η Γάζα να καταστεί μια ουδέτερη ζώνη έξω από την εξουσία της. Όμως απέναντί της έχει το Ισραήλ το οποίο έχει αποδείξει πως σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλειά του δεν κάνει εκπτώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.