Η Λιβύη ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά επέκταση χωρικών υδάτων

GREECE 24 LOGO

 

Εξέλιξη που επηρεάζει τις γειτονικές χώρες και την Ελλάδα

Η Λιβύη επεκτείνει ξαφνικά τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, κοινοποιώντας την απόφαση και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και προκαλώντας εκ νέου περισσότερους προβληματισμούς.

Στην ουσία η κυβέρνηση της Λιβύης με την κίνησή της αυτή επιχειρεί να ανακηρύξει συνορεύουσα ζώνη 24 ναυτικών μιλίων προς τον βορρά με έγγραφο που κοινοποίησε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Με αυτήν την απόφαση, η κυβέρνηση της Τρίπολης δίνει συνέχεια στη «διαμάχη» με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Ωστόσο το πιο σημαντικό και ανησυχητικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι, αυτή η εξέλιξη επηρεάζει εμμέσως και τις γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα, η Μάλτα και κυρίως η Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ με τη Λιβύη, ενώ μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών είναι και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο με θρασύτατο τρόπο καταπατά την εθνική μας κυριαρχία.

«Ως προς το θέμα του Κόλπου της Σύρτης, πρόκειται για μία παλιά ιστορία. Το 1973, η Λιβύη πρωτοέκλεισε τον Κόλπο και το 1974, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν αντιδράσει λέγοντας ότι είναι παράνομο.

Ο ισχυρισμός της Λιβύης για “ιστορικά δικαιώματα στην περιοχή” δεν βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Μας επηρεάζει ως Ελλάδα μόνο στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το κλείσιμο του του Κόλπου της Σύρτης επηρεάζει περισσότερο την Ιταλία/

Πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή αυτό το ζήτημα», σημείωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την επέκταση των θαλάσσιων ζωνών από τη Λιβύη, εξηγώντας πώς επηρεάζει αυτό την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ιταλία.

«Όλα έρχονται σιγά – σιγά στο “φως”. Η Τουρκία παίζει σε πολλά διαφορετικά ταμπλό. Αυτή είναι μία κίνηση στη “σκακιέρα” της Άγκυρας, μέσω της οποίας “στριμώχνει” την Αίγυπτο και φέρνει εμμέσως την Ελλάδα στη θέση να λάβει μία σημαντική απόφαση και αυτό γιατί έχουμε υπογράψει συμφωνία με το Κάιρο.

Η Τουρκία θέλει να καταστήσει εαυτήν περιφερειακή δύναμη. Δεν αλλάζει η τακτική της, είναι πάγια στρατηγική της και έχει εκπονηθεί εδώ και δεκαετίες», υπογράμμισε ο διεθνολόγος και καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές, Ιωάννης Παπαφλωράτος, μιλώντας επίσης από την πλευρά του το πρωί (28/12) στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας την κίνηση της Λιβύης.

ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΦΗΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.