Η Σομαλία είναι έτοιμη να λάβει σημαντική διεθνή ελάφρυνση χρέους

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Υπερχρεωμένες Φτωχές Χώρες (HIPC)

Η Σομαλία, που έχει καταστραφεί από τον εμφύλιο πόλεμο, την τρομοκρατία και τις οικονομικές δυσκολίες, είναι έτοιμη να λάβει σημαντική διεθνή ελάφρυνση χρέους, σηματοδοτώντας ένα κρίσιμο βήμα στην επανένταξή της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά από απουσία τριών περίπου δεκαετιών.

Τα τελευταία 15 χρόνια, οι διαδοχικές κυβερνήσεις του Μογκαντίσου, που αγωνίζονται να ασκήσουν έλεγχο σε ένα διχασμένο έθνος, αντιμετώπισαν μια ισλαμιστική εξέγερση υπό την ηγεσία της μαχητικής ομάδας al-Shabaab. Χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις και επιθέσεις καθώς η al-Shabaab επέκτεινε τη βία της πέρα από τη Σομαλία, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης το 2013 στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι, που είχε ως αποτέλεσμα 71 θύματα. Η σημερινή κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Προέδρου Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, ισχυρίζεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην καταστολή της αλ-Σαμπάαμπ, αλλά τώρα αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες ξηρασίες στη Σομαλία.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Υπερχρεωμένες Φτωχές Χώρες (HIPC), η Σομαλία έλαβε συνολική ελάφρυνση χρέους ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 13 Δεκεμβρίου. Το πακέτο ελάφρυνσης μειώνει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Σομαλίας από 65% σε περίπου 6%, αφαιρώντας ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη ενός από τα πιο προβληματικά έθνη του κόσμου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.