Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την κηδεία του Ναβάλνι στη Μόσχα

0

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί κοντά έξω από την εκκλησία που θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι για να τον αποχαιρετήσουν.

Το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει από νωρίς ότι οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση υποστήριξης στον εκλιπόντα αντιπολιτευόμενο ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι που κηδεύεται στη Μόσχα, θα συνιστά παραβίαση του νόμου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να κάνει αποτίμηση του Ναβάλνι ως πολιτικής προσωπικότητας και σημείωσε ότι δεν έχει τίποτε να πει στην οικογένεια του εκλιπόντος Ρώσου αντιφρονούντα.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, εκατοντάδες Ρώσοι έχουν συγκεντρωθεί σήμερα κοντά στην εκκλησία στη Μόσχα, όπου θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία για τον επικριτή του Κρεμλίνου και όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Μεγάλη ουρά έχει σχηματιστεί μπροστά στην εκκλησία αυτή στην νοτιοανατολική Μόσχα, με κάποιους με δάκρυα στα μάτια και άλλους με λουλούδια να περιμένουν για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

Η νεκροφόρα που μεταφέρει τη σορό του έφθασε πριν από λίγο στον ναό με το πλήθος να χειροκροτεί και να φωνάζει «Ναβάλνι, Ναβάλνι».

«Δεν φοβόσουν, ούτε εμείς φοβόμαστε», φώναζε το πλήθος.

«Απλά μια υπενθύμιση ότι έχουμε νόμο ο οποίος πρέπει να τηρείται. Οποιεσδήποτε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις θα γίνουν κατά παράβαση του νόμου, και αυτοί που θα μετάσχουν σε αυτές θα λογοδοτήσουν –ξανά βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Καθυστέρησε να παραδοθεί η σορός

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από την εκπρόσωπο της οικογενείας του Ναβάλνι υπήρξε καθυστέρηση στην παράδοση της σορού από το νοσοκομείο και ίσως υπάρξει καθυστέρηση και στην έναρξη της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Το First Department – μια ομάδα δικηγόρων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – μοιράστηκε συμβουλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για όσους σχεδιάζουν να πάνε στην κηδεία του Ναβάλνι.

Προειδοποίησε για τους «φιλοκυβερνητικούς ακτιβιστές» που ενεργούν ως προβοκάτορες και προέτρεψε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί η σύλληψη μετά την τελετή… Μείνετε υπό το ραντάρ των δυνάμεων ασφαλείας – μην χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και μην κάνετε αίτηση για έγγραφα μετά την κηδεία».

Η συμβουλή περιλαμβάνει επίσης τη μη μεταφορά αντικειμένων που φέρουν τη φωτογραφία του Ναβάλνι ή το σύμβολο του Ιδρύματός του κατά της Διαφθοράς, το οποίο κηρύχθηκε εξτρεμιστική οργάνωση από τις ρωσικές αρχές. Δεν είναι γνωστό ποια μέλη της οικογένειας του Ναβάλνι θα μπορούν να παρευρεθούν στην κηδεία εκτός από τη μητέρα του, Λιουντμίλα, η οποία πρόσφατα κατηγόρησε δημοσίως τις αρχές ότι δεν την άφησαν να παραλάβει τη σορό του γιου της.

Τα παιδιά του, Ντάρια, 23 ετών και Ζαχάρ 15 ετών ζουν στο εξωτερικό. Η χήρα του, Γιούλια, δεν πιστεύεται ότι ζει επί του παρόντος στη Ρωσία, αλλά μπορεί να κινδυνεύει να συλληφθεί εάν επιστρέψει λόγω της δουλειάς της με την ομάδα του Ναβάλνι και των πρόσφατων δημόσιων δηλώσεών της στις οποίες κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον θάνατο του συζύγου της.

Οι αρχές φέρεται να προσπάθησαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες της ομάδας του Ναβάλνι να οργανώσει μια δημόσια τελετή αποχαιρετισμού.

Η ομάδα του Nαβάλνι προσπαθούσε να βρει μέρος για να πραγματοποιήσει την τελετή. Κάποια γραφεία τελετών ισχυρίστηκαν ότι είχαν κλείσει πλήρως, είπε, ενώ άλλα τους είπαν ότι «απαγορεύεται» να συνεργαστούν μαζί τους.

Η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια, είπε σε ομιλία της την Τετάρτη ότι δεν ήξερε αν η κηδεία θα ήταν ειρηνική ή αν η αστυνομία θα συλλάβει όσους σπεύσουν να τον αποχαιρετήσουν.

πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.