Κάτι θυμίζει αυτή η κατάσταση: Σε απόγνωση οι πολίτες στην Αργεντινή αφού ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε στο 211,4% το 2023

0

O ακραία όπως φιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι, ανήλθε στην εξουσία της Αργεντινής εκμεταλλευόμενος την οργή των ψηφοφόρων για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση η οποία… θυμίζει και κάτι άλλο

Εκτοξεύτηκε κατά πολύ το 200% το 2023 και διαμορφώθηκε τελικά στο 211,4%, ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Απογραφών (INDEC).

Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 25,5% σε μηνιαία βάση, κατόπιν της μεγάλης υποτίμησης του πέσο (του εθνικού νομίσματος), ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε η νέα κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι.

Ως εκ τούτου, η Αργεντινή πήρε τη θλιβερή πρωτιά στη Λατινική Αμερική από τη Βενεζουέλα, όπου ο πληθωρισμός υποχώρησε το 2023 στο 193% έπειτα από χρόνια ανεξέλεγκτων αυξήσεων των τιμών.

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, ο ακραία φιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι, ανήλθε στην εξουσία εκμεταλλευόμενος την οργή των ψηφοφόρων για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση. Προσπαθεί να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας για να μειώσει τον πληθωρισμό, να περιορίσει το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και να ξαναγεμίσει τα κρατικά ταμεία.

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα τον Δεκέμβριο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος και ότι η οικονομική κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί προσωρινά προτού γίνουν ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής του. Πολλοί Αργεντίνοι σφίγγουν ακόμα περισσότερο το ζωνάρι, με τα 2/5 του πληθυσμού να ζει ήδη σε συνθήκες φτώχειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.