Κωδικός Κούβα – Πώς η Ρωσία πέτυχε τον απόλυτο πυρηνικό αιφνιδιασμό και μετέφερε τον τρόμο στην πόρτα των ΗΠΑ

0

Η ρωσική Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας επί προεδρίας Putin παρουσιάζει πολλές διαφορές με την αντίστοιχη της Σοβιετικής Ένωσης.

Είναι απαλλαγμένη από την αφέλεια με την οποία αντιμετώπιζε η σοβιετική ηγεσία τις διπλωματικές κινήσεις των Αμερικανών κατά τον 20ο αιώνα.

Η αποστολή πλοίων και υποβρυχίων με πυρηνικές δυνατότητες στην «πόρτα» των Αμερικανικών, στην Κούβα απέναντι στη Florida μεταφέρει το γεωστρατηγικό παιχνίδι από το γήπεδο της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο αντίστοιχο των ΗΠΑ.

Είναι μία κίνηση, που αν και δεν το παραδέχονται, έκανε τους Αμερικανούς να αισθανθούν ευάλωτοι, ομολογεί το ABC.

Η Ρωσία δεν είχε δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να στείλει προηγμένα πλοία με πυρηνικά, όπως είχε κάνει ο τότε Σοβιετικός ηγέτης Nikita Khrushchev στην κρίση των πυραύλων του 1962.

Οπότε, εάν η μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας κίνηση της Ρωσίας πέτυχε τον απόλυτο πυρηνικό αιφνιδιασμό των ΗΠΑ.

russian_mission.png

Οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν τα ρωσικά πλοία 

Αμερικανικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ παρακολουθούσαν τα ρωσικά καθώς κατευθύνονταν προς το λιμάνι της Αβάνας στην Κούβα.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sabrina Singh σημείωσε ότι ρωσικά πλοία έχουν επισκεφθεί την περιοχή πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ABC.

Οι δημοσιογράφοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με αυτή τη δήλωση, δεδομένης της συμβολικής σημασίας της επίσκεψης ρωσικών πλοίων.

Ειδικά με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ακαδημαϊκό, William Leogrande, αυτός είναι ο τρόπος του Putin να υπενθυμίσει στον Biden ότι η Μόσχα μπορεί να αμφισβητήσει την Ουάσιγκτον στη δική της σφαίρα επιρροής.

Το ABC πρόσθεσε ότι ο στόλος θα παραμείνει στην Αβάνα για αρκετές ημέρες πριν κατευθυνθεί στη Βενεζουέλα.

kazan_2.jpg

O Putin τρόμαξε τους Αμερικανούς

Έτσι, ο Putin ανάγκασε τους Αμερικανούς να μην αγνοούν εφεξής τα λόγια του.

Η επίσκεψη των ρωσικών πλοίων μάλιστα αποκτά άλλη διάσταση με την «υπόσχεση» του Putin να στείλει στρατηγικά όπλα σε εκείνες τις περιοχές του κόσμου, όπου μπορούν να γίνουν επιθέσεις σε ευαίσθητους στόχους εκείνων των χωρών που το κάνουν αυτό εναντίον της Ρωσίας.

Αυτό το υπερτονίζουν τα ρωσικά πλοία απέναντι από τη Florida.

Οι ΗΠΑ ξέχασαν πάντα ότι δύο άνθρωποι μπορούν να παίξουν οποιοδήποτε παιχνίδι.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία τήρησε τις υποσχέσεις της και πίστευε ότι οι πρώην εχθροί της θα συμπεριφέρονταν το ίδιο.

Αυτό δεν είναι τυπικό για τις ΗΠΑ κατ’ αρχήν.

Ως εκ τούτου, η ρωσική βάση πληροφοριών στην Κούβα, η οποία έκλεισε το 2002, μπορεί κάλλιστα να ξαναρχίσει τη λειτουργία της.

Το Πεντάγωνο προσπάθησε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο των ρωσικών πλοίων και λέει ότι παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στον Ατλαντικό και την Καραϊβική.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στη φρεγάτα Admiral Gorshkov και στο υποβρύχιο Kazan, που φέρει υπερηχητικούς πυραύλους Onyx και Zircon.

Επομένως, όλες οι συγκρίσεις με την κουβανική πυραυλική κρίση αναγνωρίζονται αμέσως ως άσχετες μεταξύ.

kazan_3.png

Η Ρωσία δεν επαναλαμβάνει το λάθος Khrushchev 

Ωστόσο, η Μόσχα, έχοντας μάθει από πικρή εμπειρία, σαφώς δεν σκοπεύει να επαναλάβει τα λάθη του Nikita Khrushchev και δεν εκφράζει εκ των προτέρων καμία πρόθεση.

Στο μέλλον, η Κούβα είναι αρκετά ικανή να παρέχει συνεχή συντήρηση για ρωσικά πλοία, ειδικά στα υποβρύχια κλάσης Yasen, τα οποία οι Αμερικανοί πιθανότατα δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν.

Οι Αμερικανοί έχουν ήδη εκφράσει ανησυχία για το γεγονός αυτό, αφού τέτοια υποβρύχια αποτελούν σοβαρή απειλή.

Είναι σε θέση να μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν μισή ήπειρο.

«Δηλαδή, είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο να κάνουμε τα πάντα για να πυροδοτήσουμε τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Και όταν ο εχθρός έρχεται στο κατώφλι σου, τότε αρχίζει η υστερία» άρχισαν να σκέφτονται πολλοί Αμερικανοί.

Οι ΗΠΑ στις προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου 2024, θα κληθεί να επιλέξει Δημοκρατικά «γεράκια» ή Ρεπουμπλικανικά «περιστέρια» που απαιτούν να σταματήσουν να ξοδεύουν αμερικανικά χρήματα στο ουκρανικό καθεστώς.

admiral_1.png

Χάθηκε το Kazan από τα sonar των ΗΠΑ

Η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ προβληματίστηκε έντονα, καθώς τα sonar του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το stealth υποβρύχιο της ρωσικής αποστολής Kazan, σύμφωνα με δημοσίευμα του Military Affairs.

Το Kazan είναι ένα σύγχρονο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Yasen-M, εξοπλισμένο με υπερηχητικούς πυραύλους, όπως οι Zircon.

Το υποβρύχιο είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα όπλα και συστήματα πλοήγησης.

Βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, αλλά η παρουσία του προκαλεί σοβαρή ανησυχία στις αμερικανικές αρχές.

Παρά τις δυσκολίες στον εντοπισμό του υποβρυχίου, ξένοι ειδικοί αναφέρουν ότι το Kazan βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει εντείνει τις περιπολίες στα Στενά της Florida για να παρακολουθεί τυχόν κινήσεις του ρωσικού υποβρυχίου.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη και πλοία.

kazan_1.JPG

Τα υποβρύχια Yasen και οι φρεγάτες κλάσης Gorshkov αναπτύσσουν κυρίως τις ίδιες τέσσερις κατηγορίες πυραύλων cruise ως κύριο οπλισμό τους, δηλαδή το νέο υπερηχητικό Zircon, τον αντιπλοϊκό πύραυλο P-800, τον αντιπλοϊκό 3M54 Kalibr και τον αντιεπιφανειακό πύραυλο 3M14 Kalibr.

Και οι δύο κατηγορίες πλοίων φέρεται να έχουν προτεραιότητα τις εκτοξεύσεις πυραύλων Zircon, με το νέο όπλο να θεωρείται ευρέως μακράν ο πιο τρομερός πύραυλος cruise στον κόσμο με ταχύτητα 9 Mach και βεληνεκές 1000 χιλιομέτρων.

Αναπτυγμένοι κοντά στην Κούβα, οι πύραυλοι θα επέτρεπαν χτυπήματα σε στόχους σε μεγάλο μέρος της Florida και πέρα από αυτήν.

Η πρώτη εκτόξευση του Zircon από υποβρύχιο της κλάσης Yasen πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, μετά την πρώτη από φρεγάτα Gorshkov τον Φεβρουάριο του 2020.

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει συγκεκριμένα τρεις φρεγάτες κλάσης Gorshkov και τέσσερα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Yasen-M με άλλα πέντε από τα πρώτα και τέσσερα από τα δεύτερα υπό κατασκευή.

map_15.jpg

Το στολίδι του ρωσικού ναυτικού

Το Kazan είναι ένα εξαιρετικά αθόρυβο σκάφος «στο ίδιο επίπεδο» με τον σύγχρονο στόλο υποβρυχίων των ΗΠΑ.

Τρία υποβρύχια κλάσης Yasen—Severodvinsk, Kazan και Novosibirsk— βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία στο ρωσικό ναυτικό.

Πέντε ακόμη Yasen-M βρίσκονται υπό κατασκευή και Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα την πρόθεσή τους να αγοράσουν άλλα τρία.

Το υποβρύχιο κλάσης Yasen, σε συνδυασμό με τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borei του ρωσικού Ναυτικού, πιστεύεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις αμυντικές και αποτρεπτικές στρατηγικές της Ρωσίας.

Ο Edward Geist της αμερικανικής RAND περιγράφει τα υποβρύχια κατηγορίας Yasen ως «το στολίδι του σύγχρονου ρωσικού ναυτικού και ίσως την κορυφή της σημερινής ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας».

Το υποβρύχιο κατηγορίας Yasen 13.800 τόνων σχεδιάστηκε από το Malakhit Marine Engineering Bureau και κατασκευάστηκε από τη Sevmash Shipyard στο Severodvinsk.

Μια άλλη αναβαθμισμένη έκδοση, το Yasen-M, έχει έναν πιο αθόρυβο πυρηνικό αντιδραστήρα, πρόσθετους αισθητήρες και νέα τεχνολογία αθόρυβης λειτουργίας.

Το υποβρύχιο έχει μήκος 119,8 μέτρα και μπορεί να ταξιδέψει με 31 κόμβους, όταν καταδυθεί.

Το Kazan είναι ικανό να επιτεθεί σε άλλα υποβρύχια και πλοία και να απομακρύνει εχθρικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων. Μπορεί να χτυπήσει ακαριαία λιμάνια και ναυτικές θέσεις.

🚨🚨🚨Update: Russian warships hold missile drills in the waters off the Coast of Florida near Cuba. New hypersonic missiles on board and ready for launch!!

The nuclear-powered Kazan submarine and Admiral Gorshkov frigate, which carries hypersonic Zircon missiles, staged the… pic.twitter.com/gi5w5xGTD0

— America History (@AmericaHistory8) June 11, 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.