Νέο μέτωπο: O Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προανήγγειλε την επανένωση της Ταϊβάν – «Είναι αναπόφευκτη»

0

Μίλησε και για τις σχέσεις με τη Ρωσία, οι οποίες έχουν βελτιωθεί

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα, Κυριακή (31/12), ότι είναι αναπόφευκτη η επανένωση της Κίνας με την Ταϊβάν, την ώρα που μένουν δύο εβδομάδες πριν το νησί εκλέξει το νέο του ηγέτη. 

Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ταϊβάν στις 13 Ιανουαρίου. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν «ιερό έδαφός» της και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να την επαναφέρει υπό κινεζικό έλεγχο, αν και ο Σι δεν έκανε καμιά αναφορά σε στρατιωτικές απειλές κατά την ομιλία του, η οποία αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση CCTV.

«Η επανένωση της μητέρας πατρίδας είναι ένα ιστορικό αναπόφευκτο», δήλωσε ο Σι, αν και στην επίσημη αγγλική μετάφραση των σχολίων του, που μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, χρησιμοποιείται μια πιο απλή φράση: «Η Κίνα σίγουρα θα επανενωθεί».

«Οι συμπατριώτες στις δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν θα πρέπει να συνδέονται από μια κοινή αίσθηση σκοπού και να μοιραστούν τη δόξα της ανανέωσης του κινεζικού έθνους», πρόσθεσε. Στην επίσημη αγγλική μετάφραση αναφέρεται «όλοι οι Κινέζοι» στη θέση του «οι συμπατριώτες».

Στην ομιλία του, ο Σι υπογράμμισε ακόμη πως η κινεζική οικονομία είναι «πιο ανθεκτική και πιο δυναμική από πριν».

Στη διάρκεια του 2023, η οικονομία της χώρας έθεσε υπό έλεγχο την καταιγίδα, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος στην ομιλία του αυτή.

Το 2024 η Κίνα «θα σταθεροποιήσει και θα διευρύνει τη θετική τάση της οικονομικής ανάκαμψής» της και «θα επιτύχει σταθερή και μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Σι.

«Πρέπει συνολικά να εμβαθύνουμε τη μεταρρύθμιση και να ανοίξουμε περισσότερο, προωθώντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη, διευρύνοντας την οικονομική ζωτικότητα και κάνοντας μεγαλύτερες προσπάθειες για να προωθήσουμε την εκπαίδευση, να προωθήσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία και να καλλιεργήσουμε ταλέντα», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο Σι εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μερικών εταιρειών και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν μερικοί άνθρωποι στην απασχόληση και την καθημερινή ζωή τους, καθώς και για τον αντίκτυπο φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες και σεισμοί σε μερικές περιφέρειες.

Η Κίνα θα προωθήσει ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και θα εξισορροπήσει την ανάπτυξη και την ασφάλεια με συντονισμένο τρόπο, πρόσθεσε ο Σι.

«Μπροστά σε αλλαγές πρωτοφανείς σε έναν αιώνα και σε μια ταραχώδη περιφερειακή και διεθνή κατάσταση, οι σχέσεις Κίνας – Ρωσίας διατήρησαν μια υγιή και σταθερή ανάπτυξη και προχώρησαν με σταθερό τρόπο προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Σι για τις σχέσεις με τη Ρωσία.

«Υπό την κοινή ηγεσία μας, η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο μέρη εμβαθύνθηκε, ο στρατηγικός συντονισμός μας ενισχύθηκε και η αμοιβαία επωφελής συνεργασία συνέχισε να παράγει νέα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.