Ο Ερντογάν προειδοποιεί το Ισραήλ ότι στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου εάν συνεχιστεί ο πόλεμος

0

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ έχει στραμμένα τα μάτια του στον Λίβανο καθώς κατηγόρησε ορισμένες δυτικές δυνάμεις ότι υποστηρίζουν τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για επέκταση του πολέμου στη Γάζα.

«Το Ισραήλ, που κατέστρεψε τη Γάζα, στρέφει τώρα το βλέμμα του στον Λίβανο, όπως βλέπουμε», είπε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία προς τους συναδέλφους του στο τουρκικό κοινοβούλιο. «Βλέπουμε ότι ενώ οι δυτικές δυνάμεις μιλούν διαφορετικά στην κάμερα, στα παρασκήνια χτυπούν το Ισραήλ στην πλάτη και μάλιστα το υποστηρίζουν».

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Ερντογάν επανέλαβε τα μηνύματά του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

«Οι προσπάθειες του Ισραήλ να διαδώσει τη σύγκρουση είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου ενάντια στις επιθετικές πολιτικές του Ισραήλ», είπε στον Λιβανέζο πρωθυπουργό, σύμφωνα με τουρκική ανάγνωση της κλήσης.

Οι φόβοι για μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή αυξάνονται από την περασμένη εβδομάδα, αφού ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σε δήλωση της 18ης Ιουνίου ότι «εγκρίθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια για μια επίθεση στον Λίβανο».

Σε παρόμοιο μήνυμα την Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σχέδια για μετατόπιση ορισμένων ισραηλινών στρατευμάτων στα βόρεια της χώρας, όπου στα σύνορα με τον Λίβανο σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της λιβανικής Χεζμπολάχ από την έναρξη του πολέμου.

Ο Ερντογάν έβαλε επίσης νέο στόχο τον Νετανιάχου. «Είναι εξαιρετικά τραγικό το γεγονός ότι χώρες που χαίρονται την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη έχουν γίνει σκλάβοι ενός ψυχικά άρρωστου ανθρώπου όπως ο Νετανιάχου», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία για αυτό που περιέγραψε ως αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν το Ισραήλ.

«Παρατηρούμε με λύπη ότι ο ισλαμικός κόσμος ενεργεί ληθαργικά», είπε. «Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του αδελφικού λαού και της κυβέρνησης του Λιβάνου. Καλώ και άλλες χώρες της περιοχής να σταθούν αλληλέγγυα και με τον Λίβανο».

Οι δηλώσεις πυροδότησαν γρήγορα μια έξαρση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Ισραήλ Κατς να κατηγορεί τον Ερντογάν ότι δήλωσε υποστήριξη στη Χεζμπολάχ.

Ο Ερντογάν «ανακοίνωσε την υποστήριξή του στη Χεζμπολάχ ενάντια στις απειλές του Ισραήλ», έγραψε ο Ισραηλινός υπουργός στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, προσθέτοντας ότι προσπαθεί «να αρνηθεί στο Ισραήλ το δικαίωμά του να αυτοάμυνα ενάντια σε μια τρομοκρατική οργάνωση που επιτίθεται από τον Λίβανο υπό τις διαταγές του Ιράν».

Ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ άφησε την εξομάλυνση Τουρκίας-Ισραήλ, η οποία σημείωσε μεγάλη πρόοδο πέρυσι μετά από τέσσερα χρόνια παύσης, σε ρήξη. Και οι δύο χώρες υποβάθμισαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ερντογάν, ένας από τους πιο ειλικρινείς υποστηρικτές της παλαιστινιακής υπόθεσης, κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι διέπραξε γενοκτονία στη Γάζα και η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος τον Μάιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.