Ο Ν.Τραμπ προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης δικαστηρίου να τον αποκλείσει από τις εκλογές

Είναι ο πρώτος υποψήφιος στην αμερικανική ιστορία που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην γίνει ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Στίβεν Τσανγκ, εκπρόσωπος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε την χθεσινή «αντιδημοκρατική» απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο, με την οποία δεν δικαιούται να θέσει υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα στις ΗΠΑ, λόγω των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου 2021, στο Καπιτώλιο.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο εξέδωσε εντελώς προβληματική απόφαση απόψε και θα προσφύγουμε γρήγορα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και θα ζητήσουμε να ανασταλεί αυτή η βαθιά αντιδημοκρατική απόφαση», τόνισε ο Στίβεν Τσανγκ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο αποφάνθηκε σε απόφασή του με οριακή πλειοψηφία (4-3) ότι ο Ρεπουμπλικάνος δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, διατάσσοντας να αποσυρθεί το όνομά του από τα ψηφοδέλτια ενόψει της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων στη συγκεκριμένη πολιτεία για την ανάδειξη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.

Έκρινε πως το Άρθρο 3 της 14ης Τροπολογίας του Συντάγματος είναι εφαρμοστέο στην υπόθεση του πρώην προέδρου.

Ο Κάρλος Σαμούρ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο που μειοψήφησε, ανέφερε σε μακροσκελή γνωμοδότησή του πως η υπόθεση δεν αποτελούσε «δίκαιο» μηχανισμό για να κριθεί αν έπρεπε να στερηθεί ο Ν. Τραμπ το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, αφού δεν έχει καταδικαστεί για ανταρσία από τη δικαιοσύνη, κατά συνέπεια τού στερείται επίσης το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου.

«Ακόμη κι αν είμαστε πεπεισμένοι πως κάποιος υποψήφιος διέπραξε φρικτές πράξεις στο παρελθόν —ακόμη κι αν ενεχόταν σε ανταρσία, τολμώ να πω— πρέπει να υπάρξει τήρηση της νόμιμης διαδικασίας προτού να μπορούμε να αποφανθούμε πως το πρόσωπο αυτό δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι», εξήγησε ο δικαστής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος υποψήφιος για την προεδρία στην αμερικανική ιστορία που κρίθηκε από δικαστήριο πως δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα δυνάμει της εξ ορισμού σπάνια χρησιμοποιούμενης τροπολογίας αυτής και αυτό από μόνο του δείχνει ένα πράγμα:

Οι αντίπαλοί του (το σύστημα των Δημοκρατικών) όχι μόνο τον θεωρούν τον κύριο διεκδικητή της προεδρίας αλλά και σίγουρο νικητή στις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ το 2024.

Συνήγορος του Ρεπουμπλικάνου επιχειρηματολόγησε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο πως τα γεγονότα στο Καπιτώλιο δεν ήταν αρκετά σοβαρά για να χαρακτηριστούν ανταρσία ή στάση, ότι η ομιλία του πρώην προέδρου ενώπιον υποστηρικτών του στην Ουάσιγκτον πριν από την επίθεση προστατευόταν από το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, και ότι το δικαστήριο δεν είχε τη δικαιοδοσία να στερήσει από τον κ. Τραμπ, που έχει πελώριο προβάδισμα στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων κατά τις δημοσκοπήσεις, το δικαίωμα να είναι υποψήφιος.

Στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο οι συντηρητικοί δικαστές έχουν αποφασιστική πλειοψηφία (6-3) και εκεί αναμένεται να καταπέσει η πρωτοφανής αυτή απόφαση, που ως σκοπό έχει να προστατέψει τους Δημοκρατικούς από μία επικείμενη συντριβή στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.

Σημειώνεται ότι ο Ν.Τραμπ όχι μόνο προηγείται με μεγάλη διαφορά των υπόλοιπων συνυποψηφίων του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων αλλά προηγείται επίσης με στέρεα και σταθερή διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και έναντι του νυν Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε πανεθνικό επίπεδο όπως και στις κρίσιμες Πολιτείες που κρίνουν κάθε φορά το νικητή των αμερικανικών εκλογών.

H απόφαση αυτή από το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο αναμένεται να εκτινάξει ακόμα περισσότερο την δημοσκοπική διαφορά υπέρ του Ν.Τραμπ.

Πηγή pronews

Τα σχόλια είναι κλειστά.