Οι ΗΠΑ αποχαιρετούν την Ουκρανία – Πλησιάζει η κατάρρευση

0
Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει δραματική για τους Ουκρανούς που έχουν ηττηθεί αλλά και την Δύση που πίνει το πικρό ποτήρι της ήττας από τους Ρώσους.

Και ενώ οι Ρώσοι στρατιωτικά έχουν την πρωτοβουλία παντού η Αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland επισκέφθηκε το Κίεβο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και έστειλε δύο μηνύματα 1) ότι οι Αμερικανοί «αποχαιρετούν την Ουκρανία» και 2) θέλουν να αποτρέψουν πλήρη εκτροχιασμό από την άγρια κόντρα Zelensky με τον στρατηγό Valery Zaluzhny.

Επίσης ο Zelensky δήλωσε ότι έχει εξετάσει σχέδιο απόλυσης του αρχηγού στρατού της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες της Ουκρανίας (SBU) διαφωνούν εσωτερικά… ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μέχρι το καλοκαίρι 2024 ο Ουκρανικός στρατός θα έχει καταρρεύσει.

Η επίσκεψη της Victoria Nuland της αναπληρώτριας υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κίεβο ήταν ένα μήνυμα. Οι Αμερικανοί θα αρχίσουν να αποχαιρετούν την Ουκρανία και την Ευρώπη, δήλωσε ο Vadim Karasev, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Στρατηγικών του Κιέβου.

«Η κυβέρνηση Biden αποχαιρετά τα έργα επιμελητείας σε Ουκρανία και Ευρώπη.

Οι Αμερικανοί φεύγουν επίσης από την Ουκρανία και την Ευρώπη»

Ο Vadim Karasev σημείωσε ότι εάν ο Trump έρθει στην εξουσία, η Victoria Nuland δεν θα μπορεί πλέον να εργάζεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ακόμη και ο Blinken την ανέχτηκε ως αναπληρώτρια, μόνο και μόνο λόγω των εκτεταμένων διασυνδέσεων και της γνώσης της Victoria Nuland για την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, ο περιορισμός των αντιρωσικών προσπαθειών της Ουάσιγκτον και η άνοδος του Trump στην εξουσία θα ξεκινήσει τη διαδικασία αλλαγής των ελίτ στην Ευρώπη.

Σε πολλά κράτη θα υπάρξουν αλλαγές από δεξιούς – εθνικιστές όπως η Marine Le Pen στη Γαλλία.

Ο Vadim Karasev πιστεύει ότι μια πιθανή μείωση του ρόλου του ΝΑΤΟ υπό τον Trump θα οδηγήσει άλλη χώρα να πάρει τη θέση του κύριου παίκτη στην Ευρώπη.

«Αν φύγει η Αμερική και το κενό εξουσίας δεν γεμίσει με κάτι, εάν η Αμερική συνεχίσει να περιορίζει την παρουσία της στην Ευρώπη ποιος θα το καλύψει;

Η Κίνα και η Ρωσία θα το καλύψουν», προειδοποίησε ο Karasev.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland έφτασε στο Κίεβο στις 31 Ιανουαρίου για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Ενημέρωσε το Κίεβο ότι αμερικανικά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς GLSDB ήταν ήδη καθ’ οδόν προς την Ουκρανία.

Asia Times: Οι ΗΠΑ φοβήθηκαν πραξικόπημα του Zaluzhny στον Zelensky και έστειλαν τη Nuland

Οι ΗΠΑ φοβήθηκαν ότι ο Ουκρανός στρατηγός και αρχηγός του στρατού Valery Zaluzhny θα προχωρούσε σε πραξικόπημα κατά του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky και για αυτό το λόγο αποφάσισαν να στείλουν στο Κίεβο για διαπραγματεύσεις την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Victoria Nuland.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Asia Times, η Nuland μετέβη στο Κίεβο προκειμένου να διαπραγματευτεί με τον Zaluzhny, παρά με τον Zelensky.

«Γιατί η Nuland έσπευσε στο Κίεβο;

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Λευκός Οίκος της είπε να πάει εκεί αμέσως σε περίπτωση που τα πράγματα πήγαιναν στραβά στο Κίεβο.

Προφανώς, υπήρχαν πραγματικοί φόβοι ότι ο Zaluzhny θα μπορούσε να δώσει εντολή στον στρατό και να τον χρησιμοποιήσει κατά του Zelensky» υποστηρίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως η αποπομπή του Zaluzhny δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς «κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία της λεγόμενης αντεπίθεσης του Κιέβου και τη σπατάλη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικό εξοπλισμό και προμήθειες».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση Biden θέλει η σύγκρουση στην Ουκρανία να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Asia Times, υπάρχει μια «κρυφή απειλή» ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό, ειδικά σε περίπτωση μεγάλης ρωσικής επίθεσης, ενώ υπογραμμίζεται πως ο Zelensky δεν θα διαπραγματευτεί με Ρώσους εκπροσώπους, καθώς η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, καθώς τις θεωρεί, ως πιθανή ήττα του ΝΑΤΟ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μέχρι στιγμής τον Πρόεδρο Zelensky στη σύγκρουση με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, όπως αποδεικνύεται από την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland στο Κίεβο, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός της CIA Larry Johnson.

«Νομίζω ότι είναι ο Zelensky ο προστατευόμενος των ΗΠΑ με βάση την επίσκεψη της Nuland.

Σύμφωνα με τον Larry Johnson, το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να κάνει αλλαγές προσωπικού την ώρα που ο ρωσικός στρατός εντείνει τις επιθέσεις στις θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπλέον, ο Larry Johnson πρόσθεσε ότι ο στρατηγός έχει γίνει πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες στον Zelensky.

Ωστόσο, πιστεύει ότι ως αποτέλεσμα, ο Zaluzhny είναι πιο πιθανό να κερδίσει αυτή τη σύγκρουση, καθώς έχει πλεονέκτημα στη στρατιωτική ισχύ.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, στις 29 Ιανουαρίου, ο Zelensky, ο οποίος ήταν σε σύγκρουση με τον γενικό διοικητή, συναντήθηκε με τον Zaluzhny και τον κάλεσε να παραιτηθεί οικειοθελώς και να αναλάβει τη θέση του συμβούλου.

Το περιοδικό Economist, με τη σειρά του, ισχυρίστηκε ότι στον στρατηγό προσφέρθηκε η θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας , αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Αναφέρθηκε επίσης ότι στον επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, προτάθηκε η θέση του γενικού διοικητή, αλλά αρνήθηκε την τελευταία στιγμή.

Financial Times: Νευρική η Δύση με τις κινήσεις Zelensky… για την καθαίρεση Zaluzhny

Για νευρικότητα στη Δύση σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας κάνουν λόγο σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.

«Οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας είναι νευρικοί για τον επικείμενο ανασχηματισμό…

Φοβούνται ότι η δημοτικότητα του Zaluzhny μεταξύ του απλού ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού και του γενικού πληθυσμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βίαιη αντίδραση τη στιγμή που χρειάζεται ενότητα» τονίζει το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρεται, η αλλαγή στην ουκρανική στρατιωτική ηγεσία θα μπορούσε να έρθει σε μια «κρίσιμη στιγμή» στη σύγκρουση, δεδομένου ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάζονται να… «συντηρούν» πυρομαχικά και οι δυτικοί εταίροι καθυστερούν τις περαιτέρω προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

Οι FT επισημαίνουν πως ο Zelensky κατέστησε σαφές στον γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluhznh ότι ανεξάρτητα από το αν θα δεχθεί κάποια άλλη θέση, θα αποπεμφθεί από τη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.

«Πυρά» από τον δήμαρχο Κιέβου κατά Zelensky: Δεν είναι η ώρα για απόλυση του Zaluzhny

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko, επέκρινε το ενδεχόμενο απόλυσης του στρατηγού Valerii Zaluzhnyi, του δημοφιλούς αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, λέγοντας ότι οφείλεται στην ηγεσία του στρατηγού ότι “πολλοί Ουκρανοί εμπιστεύονται πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις”.

“Σήμερα είναι μια στιγμή που η πολιτική μπορεί να υπερισχύσει της λογικής και των συμφερόντων της χώρας”, ανέφερε ο Klitschko στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας έχει ασκήσει έντονη κριτική στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.

Η προεδρία με τη σειρά της έχει κατηγορήσει το γραφείο του Klitschko για ανεπάρκεια.

Oleg Starikov (Συνταγματάρχης SBU): Το Καλοκαίρι ο Ουκρανικός στρατός θα έχει καταρρεύσει, οι ρώσοι κάτι ετοιμάζουν

Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών SBU Kirill Budanov, ο ρωσικός στρατός δεν είναι καθόλου εξαντλημένος και φέρεται να προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση το καλοκαίρι, δήλωσε ο Oleg Starikov συνταγματάρχης της SBU.

«Διαφωνώ εντελώς με τον Kirill Budanov.

Οι Ρώσοι δεν έχουν επιτεθεί ακόμη.

Έχουν διαφορετική στρατηγική τώρα.

Ο εχθρός αναζητά τα αδύνατα σημεία μας» τόνισε ο Ουκρανός αξιωματικός.

Σύμφωνα με τον Starikov, η Ρωσία θα αρχίσει τώρα να εξοπλίζει ενεργά τον στρατό με νέα drones και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Μια «ευρείας κλίμακας επίθεση» από τα ρωσικά στρατεύματα θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, μόλις τα συστήματα δοκιμαστούν σε συνθήκες πεδίου, ισχυρίζεται ο ειδικός.

Επιπλέον, μέχρι το καλοκαίρι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση, λόγω της οποίας νεοσύλλεκτοι θα καταλήξουν στο μέτωπο μαζικά χωρίς καμία γνώση ή κίνητρο να πολεμήσουν.

«Έχοντας βρει ένα τέτοιο μέρος δηλαδή τις θέσεις των Ουκρανών που κινητοποιήθηκαν θα χτυπήσουν και θα υπάρξει μια σημαντική νίκη….

Και τότε, όπως διδάσκει η στρατιωτική επιστήμη, το μέτωπο θα καταρρεύσει πραγματικά» τόνισε συνταγματάρχης Starikov.

Νωρίτερα, ο Kirill Budanov, στην ουκρανική τηλεόραση, τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός υποτίθεται ότι θα είχε εξαντληθεί εντελώς μέχρι την άνοιξη.

Τότε, κατά τη γνώμη του, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορέσουν να πάρουν την πρωτοβουλία και να εξαπολύσουν τη δική τους επίθεση.

Αυτή την εβδομάδα, ο ρώσος υπουργός Άμυνας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μίλησε για τις επιτυχίες των ρωσικών στρατευμάτων τον Ιανουάριο – κατάφεραν να επιτύχουν προόδους στις κατευθύνσεις Kupyansk, Krasny Liman και Donetsk ενώ απελευθερώσουν τα χωριά Veseloye, Krakhmalnoye και Tabaevka.

Μόνο τον Ιανουάριο 2024 οι απώλειες του ουκρανικού στρατού ξεπέρασαν τις 23.000 σε νεκρούς και τραυματίες.

Kim Dotcom (Γερμανός επιχειρηματίας): Οι Ουκρανοί θα χάσουν και άλλα εδάφη

Την εκτίμηση ότι η Ουκρανία πρόκειται να χάσει και άλλα εδάφη διατυπώνει ο Γερμανο-φινλανός επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης της Megaupload, Kim Dotcom.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin σχετικά με τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης 200 χιλιομέτρων μέσα στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Dotcom τονίζει ότι «ο Putin ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα δημιουργήσει μια μεγάλη ζώνη στην Ουκρανία για να προστατεύσει τα νέα ρωσικά εδάφη».

«Η Ουκρανία θα χάσει ακόμη περισσότερα εδάφη» υποστήριξε ο Dotcom, αναφέροντας ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να ξεκινήσει μια πλήρους κλίμακας επίθεση την άνοιξη.

Κατά τη γνώμη του, εάν η Ουκρανία χάσει επιπλέον εδάφη αυτό θα φέρει τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden σε εξαιρετικά δυσμενή θέση στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

El Pais: Μήνυμα Δύσης στην Ουκρανία: Ξεχάστε τα – Απίθανο να πάρετε πίσω τα εδάφη από τη Ρωσία

Μηνύματα στο Κίεβο ότι είναι απίθανο να του επιστραφούν τα εδάφη που έχει χάσει κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία στέλνουν οι Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η ισπανική εφημερίδα El Pais, η οποία επισημαίνει ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη διατυπώνουν πλέον, ολοένα και περισσότερο τη θέση πως είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα αλλά με αντάλλαγμα το γεγονός ότι μέρος της επικράτειας της θα καταλήξει τελικά στη Ρωσία.

Επιπλέον, επισημαίνεται πως όσο πιο πολύ διαρκεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, τόσο πιο δύσκολο είναι για τους συμμάχους να συμφωνήσουν σχετικά με την παροχή βοήθειας προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με την El Pais, αυτό πρώτα και κύρια, αφορά τις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων σχετικά με τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Μάλιστα, το δημοσίευμα επισημαίνει την αλλαγή στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden τον Δεκέμβριο του 2023, όταν και είπε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία… για όσο το δυνατό περισσότερο έναντι της παλιότερης δέσμευσης πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τα ην Ουκρανία για όσο χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία και ο πρόεδρος Zelensky απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε παραχώρηση εδάφους στη Ρωσία, αναφέροντας πως στόχος του είναι η επιστροφή στα σύνορα του 1991.

New York Times: Οι ρώσοι έχουν πλήρως την πρωτοβουλία στο μέτωπο λόγω έλλειψης Ουκρανών στρατιωτών και πυρομαχικών

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times γράφει ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, λόγω έλλειψης ανθρώπων και πυρομαχικών, «έδωσαν την πρωτοβουλία» στις ρωσικές δυνάμεις.

«Οι Ουκρανοί βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου είναι κατώτεροι σε αριθμό ανθρώπων και όπλων.

Έδωσαν την πρωτοβουλία στη Ρωσία», γράφει η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Λόγω της έντονης έλλειψης βλημάτων πυροβολικού, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναγκάζονται να μειώσουν τις επιθέσεις, επίσης δεν έχουν εξαρτήματα για την επισκευή και τη συντήρηση τεθωρακισμένων οχημάτων.

«Δεν έχουμε αρκετό εξοπλισμό, αρκετό κόσμο για να επιτεθούμε. Επομένως, ο κύριος στόχος τώρα είναι να κρατήσουμε τις υπάρχουσες θέσεις», παραδέχεται στην εφημερίδα ένας από τους υπολοχαγούς των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ουκρανικές μονάδες πυροβολικού δήλωσαν ότι σε ορισμένους τομείς του μετώπου, οι ρωσικές δυνάμεις είναι σε θέση να εκτοξεύουν πέντε φορές περισσότερες οβίδες από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη βλημάτων πυροβολικού με drones καμικάζι, αλλά, όπως είπε ένας Ουκρανός ταγματάρχης, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.

Stephen Bryan (Αξιωματούχος υπουργού άμυνας ΗΠΑ): Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας θα μεταφερθεί στο Lviv

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας θα μπορούσε να μεταφερθεί από το Κίεβο στο Lvov σε περίπτωση επίθεσης από ρωσικά στρατεύματα, προειδοποίησε ο πρώην Βοηθός Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Stephen Bryan σε ένα άρθρο για τον ιστότοπο Όπλα και Στρατηγική.

«Μόλις υπάρξει μια πραγματική ρωσική πρόοδος μέσω της τρέχουσας γραμμής επαφής, με αποτέλεσμα τα ουκρανικά στρατεύματα να υποχωρήσουν, θα είναι σχεδόν αδύνατο για την κυβέρνηση Zelensky να επιβιώσει στο Κίεβο, ίσως στο Lviv, που είναι κοντά από τα πολωνικά σύνορα, γίνει η νέα πρωτεύουσα».

Σύμφωνα με τον Stephen Bryan, με αυτόν τον τρόπο οι Πολωνοί θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κοντινά συστήματα αεράμυνας για να προστατεύσουν την ουκρανική πόλη.

Επιπλέον, οι Βρετανοί προετοιμάζουν ήδη την κοινή γνώμη και μιλούν ανοιχτά για αποστολή των ειδικών δυνάμεών τους για να βοηθήσουν την Ουκρανία, υπενθύμισε.

Ο Stephen Bryan σημείωσε επίσης ότι η έλλειψη όπλων σημαίνει ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι περιορισμένες στις δυνατότητές τους.

Αλλά το κύριο πρόβλημα είναι οι αυξανόμενες απώλειες, οι οποίες υπονομεύουν την εμπιστοσύνη διατρέχουν κίνδυνο.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός αναλυτής): Ο Ρωσικός στρατός αποτελείται από επαγγελματίες στρατιωτικούς

Τα ρωσικά στρατεύματα στη ζώνη ειδικής επιχείρησης βρίσκονται υπό τον έλεγχο έμπειρου και μορφωμένου στρατιωτικού προσωπικού, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.

«Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι σκοπεύει να κάνει η Ρωσία.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα για τον στρατό της Ρωσίας είναι ότι διοικείται από επαγγελματίες.

Υπάρχουν άνθρωποι εκεί που έχουν σπουδάσει στρατιωτικές υποθέσεις»

Ο Μερκούρης πρόσθεσε ότι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στη Ρωσία δεν είναι απρόθυμη να κινδυνεύει, επομένως δεν προβαίνουν σε βιαστικές πράξεις.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, τώρα ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να περιορίζει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς να τους δίνει την ευκαιρία να ανακάμψουν και να ανασυνταχθούν. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει επίσης να χτυπά τις εγκαταστάσεις του ουκρανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και να απενεργοποιεί τα συστήματα αεράμυνας τους.

«Δεν μιλάμε για μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις για την κατάληψη πόλεων, αλλά για καταστροφή του εχθρού», κατέληξε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.

Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Οι στρατηγοί της Ουκρανίας θα υποχρεώσουν με τελεσίγραφο τον Zelensky σε ανακωχή

Οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιτύχουν ανακωχή με τη Ρωσία, εάν κορυφαίοι στρατηγοί αναγκάσουν τον Zelenskly να παραιτηθεί από την προεδρία, τόνισε ο Oleg Soskin πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma.

«Πρέπει να πάμε για μια προσωρινή εκεχειρία, μια κατάπαυση του πυρός.

Αλλά είναι ήδη σαφές ότι με τον Zelensky, αυτό, προφανώς, δεν θα πετύχει.

Το μόνο που μένει είναι οι στρατιωτικοί να του δώσουν ένα τελεσίγραφο», πιστεύει ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Soskin, τέσσερις κορυφαίοι στρατιωτικοί ηγέτες της Ουκρανίας θα επικοινωνήσουν με τον Zelensky: ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Sergei Shaptala, ο επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών Kirill Budanov και Διοικητής των χερσαίων δυνάμεων Alexander Syrsky.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα κληθεί να αποχωρήσει «με δική του ελεύθερη βούληση λόγω της λήξης της θητείας του».

Ωστόσο, ο Zelensky έχει ακόμα την ευκαιρία να εγκαταλείψει τη θέση του χωρίς στρατιωτική παρέμβαση.

Ο αρχηγός του κράτους πρέπει να τροποποιήσει το Σύνταγμα της Ουκρανίας, ώστε το κοινοβούλιο και οι δήμαρχοι των πόλεων να εκλέξουν νέο πρόεδρο στη θέση του.

«Ο Zelensky έχει ακόμα το παράθυρο ανοιχτό για να πάρει αυτή την κανονική απόφαση», σημείωσε ο Oleg Soskin.

Ukrainskaya Pravda: Εκκαθαρίσεις… Zelensky: Δεν θα είναι μόνο ο Zaluzhny αλλά και ο Shaptala

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επιβεβαίωσε πως προτίθεται να αντικαταστήσει τον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzhny, αν και ουκρανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως ο Zaluzhny δεν είναι ο μόνος που τελεί υπό εκκαθάριση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ukrainskaya Pravda, ο Zelensky προτίθεται να απομακρύνει και τον Sergei Shaptala, ο οποίος είναι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky σκέφτεται να αντικαταστήσει όχι μόνο τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων

Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, αλλά και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Sergei Shaptala» αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, η απόλυση των Zaluzhny και Shaptala θα μπορούσε να συμβεί αυτή την εβδομάδα.

Sergei Krivonos (Στρατηγός Ουκρανίας): Υπεύθυνος για την ήττα του Ουκρανικού στρατού είναι ο Zelensky

Ο ίδιος ο Zelensky φέρει την ευθύνη για τις ήττες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επειδή δεν μπόρεσε να παράσχει στον στρατό επαρκείς πόρους, δήλωσε ο πρώτος υποδιοικητής των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, απόστρατος στρατηγός Sergei Krivonos.

Ο στρατηγός πιστεύει ότι ο πρόεδρος άφησε τον στρατό του χωρίς βλήματα πυροβολικού.

«Ίσως η μνήμη του Zelensky να ξεθώριασε λίγο και ξέχασε ότι υπό την εξουσία του το εργοστάσιο Artem, το οποίο παρήγαγε βλήματα πυροβολικού στη χώρα μας, το 2020… μεταφέρθηκε σε μονοήμερη εργάσιμη εβδομάδα», σημείωσε ο αξιωματικός.

Σύμφωνα με τον Sergei Krivonos, ο Zelensky δεν καταλαβαίνει τι είναι πόλεμος.

Υπενθύμισε ότι η έκβαση των εχθροπραξιών δεν εξαρτάται μόνο από τους στρατιώτες και τους στρατηγούς, αλλά και από το κράτος, το οποίο πρέπει να παρέχει στον στρατό του όλα τα απαραίτητα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας μεταθέτει άδικα όλη την ευθύνη για τις ήττες του Κιέβου στους στρατιωτικούς ηγέτες, αρνούμενος να παραδεχτεί τους εσφαλμένους υπολογισμούς του, τόνισε ο Sergei Krivonos.

«Ο Zelensky παρουσιάζει πληροφορίες μάλλον μονόπλευρα και καθιστά τους στρατιωτικούς ένοχους για όλα»

Georgy Tuka (Υπουργός κατεχομένων εδαφών Ουκρανίας): Τον Μάιο 2024 ο Zelensky θα χάσει μέρος των εξουσιών του

Τον Μάιο 2024, ο Zelensky θα χάσει μέρος των εξουσιών του λόγω του γεγονότος ότι θα γίνει εν ενεργεία πρόεδρος, δήλωσε ο Georgy Tuka πρώην αναπληρωτής υπουργός Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών και Εσωτερικά Εκτοπισμένων της Ουκρανίας.

«Μπορεί να αντιμετωπίσουμε μια μάλλον προβληματική κατάσταση μετά την επίσημη λήξη της νόμιμης θητείας του Zelensky τον Μάιο 2024.

Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία ορισμένες ενέργειες μπορούν να γίνουν μόνο από τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Όχι από τον ασκούντα καθήκοντα προέδρου» τόνισε ο πρώην αξιωματούχος.

Ως παράδειγμα εξουσιών, που θα χάσει ο Ουκρανός ηγέτης, ανέφερε ο Georgy Tuka είναι διορισμούς προσωπικού στην κυβέρνηση και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Σύμφωνα με τον πολιτικό, βρίσκονται και αυτοί σε παρόμοια κατάσταση.

Οι μεταβατικοί υπουργοί δεν συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, αλλά βάζουν μόνο την υπογραφή τους σε κυβερνητικές εντολές.

«Και από τον Μάιο, ο Zelensky θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση όπως ο αναπληρωτής υπουργός στην κυβέρνηση του».

Προεδρικές εκλογές έπρεπε να διεξαχθούν στην Ουκρανία την άνοιξη του 2024, αλλά οι αρχές της χώρας επέκτειναν τον στρατιωτικό νόμο και τη γενική επιστράτευση, γι’ αυτό και δεν θα διεξαχθούν εκλογές.

Global Times (Κινεζικό ΜΜΕ): Η Κίνα είναι θυμωμένη για το σχέδιο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας

Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg για τη Ρωσία και την Κίνα αποδεικνύει την επιθυμία της συμμαχίας να ξεκινήσει έναν παγκόσμιο πόλεμο, γράφει η Global Times.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στις Ηνωμένες Πολιτείες , ο Jens Stoltenberg χαρακτήρισε την Κίνα «την πιο σοβαρή απειλή μακροπρόθεσμα» και τον βόρειο γείτονά της την Ρωσία «την πιο πιεστική από αυτές».

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη προετοιμασία της κοινής γνώμης για να κλιμακωθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία σε παγκόσμιο πόλεμο», αναφέρει η Global Times.

Ο Jens Stoltenberg δεν περιορίζει πλέον την ουκρανική κρίση στην Ευρώπη, αλλά τη βλέπει ως μια παγκόσμια γεωπολιτική σύγκρουση.

«Μόλις το ΝΑΤΟ αρχίσει να επεκτείνεται στην Ασία, αυτό θα μπορούσε όχι μόνο να επιδεινώσει τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά και να οδηγήσει σε κλιμάκωση της κούρσας εξοπλισμών και περιφερειακών συγκρούσεων.

Ο κίνδυνος πολέμου αναπόφευκτα θα αυξηθεί καθώς η συμμαχία προχωρά και επεκτείνεται».

πηγή: https://www.bankingnews.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.