Πανικός στην Ουκρανία: Καταρρέει το μέτωπο & απορρίφθηκε το «σχέδιο νίκης» – Εκτάκτως ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στο Κίεβο

Το σχέδιο Νίκης της Ουκρανίας απορρίφθηκε από την Δύση

Η δραματική κατάσταση στο μέτωπο, η απόρριψη του σχεδίου νίκης από την Δύση και οι εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου 2024, έχουν θορυβήσει τον Zelensky τον Πρόεδρο της Ουκρανίας που βλέπει κατάρρευση παντού.

Ο υπουργός εθνικής άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin επισκέφθηκε εκτάκτως την Ουκρανία και την πρωτεύουσα Κίεβο στις 21 Οκτωβρίου 2024 για να κατευνάσει τους φόβους του Zelensky ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αδειάσουν την Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Lloyd Austin έφτασε στις 21 Οκτωβρίου 2023 στο Κίεβο σε αιφνιδιαστική επίσκεψη.

Έφερε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός της επίσκεψης.

Την προηγούμενη μέρα, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εκπρόσωποι της αμερικανικής διοίκησης αναμένεται να επισκεφθούν την Ουκρανία για να συζητήσουν λεπτομερέστερα το «σχέδιο νίκης» του Zelensky που έχει απορρίψει σχεδόν καθολικά όλη η Δύση.

Είναι προφανές ότι η επίσκεψη του Lloyd Austin σχετίζεται άμεσα με τις προοπτικές του πολέμου – στο πλαίσιο μιας πιθανής αλλαγής εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το σχέδιο Νίκης της Ουκρανίας απορρίφθηκε από την Δύση

Πρόσφατα ο Biden συζήτησε το ίδιο θέμα στην Γερμανία με τους ηγέτες άλλων μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ – Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σοβαρή διαφωνία για την πρώτη ρήτρα του σχεδίου νίκης δηλαδή ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ σε καθεστώς πολέμου.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ισχυρίζεται ότι η Βρετανία και η Γαλλία συμφωνούν να ικανοποιήσουν αυτή την απαίτηση και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε αυτό εάν η Kamala Harris κερδίσει τις εκλογές.

Η Γερμανία είναι επί του παρόντος αντίθετη.

Να σημειώσουμε ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε και το Κίεβο και επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία δεν είναι κατά της πρόσκλησης της Ουκρανίας.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο βασικός παράγοντας σε αυτό το ζήτημα – οι Αμερικανοί – είναι πραγματικά έτοιμοι να απευθύνουν πρόσκληση στην Ουκρανία εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Γεγονός είναι ότι κανείς άλλος εκτός από τη Le Monde δεν παρουσίασε αυτή την εκδοχή.

Το φιάσκο του Ramstein στην Γερμανία

Επιπλέον, αυτό αντικρούεται με την συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αποφάσισε να μην συναντηθεί με τον Zelensky, πρώτα κατά τη διάρκεια του Ramstein (στο τέλος αυτή η συνάντηση ακυρώθηκε λόγω του τυφώνα) και στη συνέχεια κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο (αν και Ο Ουκρανός πρόεδρος ήταν σχετικά κοντά – στις Βρυξέλλες).

Πολλοί ερμήνευσαν την στάση του Biden και γενικώς την στάση των ΗΠΑ ως απόρριψη του σχεδίου Νίκης του Zelensky που είναι ένα άθροισμα ασυναρτησιών.

Οι απόλυτες θέσεις της Ρωσίας

Εάν θεωρητικά η Ουκρανία γίνει πλέον αποδεκτή στο ΝΑΤΟ, τότε οι προοπτικές για τυχόν συμφωνίες στο τρίγωνο Ουκρανίας-Δύσης-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, θα είναι εξαιρετικά προβληματικές.

Ίσως αυτός είναι και ο κύριος στόχος όσων προωθούν το θέμα της πρόσκλησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ακόμη και πριν από το τέλος του πολέμου… ουσιαστικά να μην υπάρξουν ποτέ διαπραγματεύσεις με την Ρωσία.

Καταρρέει η επιστράτευση

Ο Ουκρανικός στρατός αναγνωρίζει το πρόβλημα.

Τώρα ο μέσος αριθμός ταυτόχρονης εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων σε εκπαιδευτικά κέντρα είναι 20.000 νέοι.

Πριν από λίγους μήνες, ο αριθμός αυτός έφτανε σχεδόν τις 35.000, δήλωσε, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Νομίζω ότι αυτό δεν είναι μυστικό, αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί κάπως επειδή ο αριθμός των πόρων κινητοποίησης που φτάνουν στα κέντρα εκπαίδευσης έχει μειωθεί».

Περικυκλώθηκε το Selydove, πέφτουν Gornyak και Kurakhove



H κατάσταση για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιδεινώθηκε σημαντικά στην περιοχή δύο πόλεων στο Selydove και στο Gornyak.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι οι Ρώσοι έκοψαν όλες τις οδούς ανεφοδιασμού πλην μιας κοντά στο Selydove δηλαδή την διαδρομή προς το Pokrovsk.

Δηλαδή, η κατάσταση με τον Ugledar επαναλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό.

Ένας Ουκρανός μαχητής με το διακριτικό κλήσης «Muchnoy» ανέφερε ότι στο Selydove, οι Ρώσοι μπόρεσαν να προχωρήσουν τόσο στο βόρειο όσο και στο ανατολικό τμήμα της πόλης και επίσης ενίσχυαν τον έλεγχο των πυρών πυροβολικού στον κεντρικό δρόμο προς το Pokrovsk.

Στα νοτιοανατολικά, στο Gornyak, οι Ρώσοι σημείωσαν επίσης πρόοδο.

Επιπλέον, τόσο στην ίδια την πόλη, όπως έγραψε ο ουκρανικός στρατός, όσο και στα νότια της, από το Zoryany.

Σημειώστε ότι προηγουμένως οι Ρώσοι είχαν εισβάλλει στο Gornyak μόνο από τα βόρεια.

Και τώρα θα ξεκινήσουν από τη νότια κατεύθυνση, γεγονός που περιπλέκει τη θέση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πόλη.

Οι Ρώσοι πολίτες ισχυρίζονται ότι τα στρατεύματά τους ελέγχουν το ένα τρίτο του Gornyak και οι μάχες έχουν καλύψει τη μισή πόλη.

Εάν πέσει το Gornyak , αυτό σημαίνει και πτώση του Kurakhove.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο στο Kupyansk

Η δεύτερη σημαντική κατεύθυνση του μετώπου είναι νότια του Kupyansk στα σύνορα Luhansk με Kharkiv.

Εκεί, οι Ρώσοι έφτασαν ουσιαστικά στην αριστερή όχθη του ποταμού Oskol και κατέλαβαν το χωριό Kruglyakovka.

Η απόβαση στον ποταμό Oskol ήταν ένας μακροχρόνιος στρατηγικός στόχος των ρωσικών στρατευμάτων.

Επιπλέον, η ίδια η Kruglyakovka βρίσκεται στο πέρασμα στη δεξιά όχθη του ποταμού και ο σιδηροδρομικός σταθμός στο Senkovo – δηλαδή, ένας σημαντικός κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας νότια του Kupyansk βρίσκεται εδώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτική Απορρήτου & Cookies