Παραδόξως η φούσκα του ελληνικού χρηματιστηρίου φουσκώνει επικίνδυνα – Το ίδιο φαινόμενο και στο Γερμανικό χρηματιστήριο

0
Αναμέναμε μια διόρθωση 250 μονάδων – που δεν ήρθε – αυτό το διάστημα, αλλά τα placement της Πειραιώς και το IPOs του Ελευθέριου Βενιζέλου και η φαρσοκωμωδία των εκθέσεων με τις τιμές στόχους, δεν έχουν επιτρέψει την διόρθωση.

Η φούσκα του ελληνικού χρηματιστηρίου συνεχίζει να φουσκώνει…

Αυτή η ακραία επικίνδυνη κατάσταση, βλέπουμε ότι παρατηρείται ακόμη και στην ασθμαίνουσα γερμανική οικονομία…

Ενώ οι Γερμανοί δεν πάνε καλά το χρηματιστήριο και ο δείκτης DAX βρίσκεται στις 17.000 μονάδες περίπου από 10.000 μονάδες το 2020 ή αρχές 2022 ήταν στις 11.800 μονάδες για να φθάσει σχεδόν τις 17.000 μονάδες σήμερα.

Μεταξύ 2020 και 2024 καταγράφεται άνοδος 70% που εκπλήσσει παρ΄ ότι η Γερμανική οικονομία επιβραδύνεται και οι μη τραπεζικές εταιρίες καταγράφουν μείωση κερδών, κάποιες μεγάλες βασικές.

Στην Ελλάδα μεταξύ 2020 και 2024 το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε μεταξύ 500 μονάδων και 1.385 μονάδων σήμερα δηλαδή άνοδος 270% περίπου.

Βέβαια η σύγκριση δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη γιατί η Ελλάδα προερχόταν από μια δραματική απαξίωση οπότε η αγορά αναπλήρωσε όλη αυτή την απώλεια.

Με επιχείρημα ότι το χρηματιστήριο έχει πάντα δίκιο στις τιμές που βρίσκεται ανεξαρτήτως εάν είναι φούσκα ή όχι… εντούτοις δεν είναι τυχαία η επιλογή αυτής της σύγκρισης…

Ενώ η Γερμανική οικονομία επιβραδύνεται, το χρηματιστήριο και ο δείκτης DAX έχει αυτονομηθεί λες και ότι αυτή η ανεκδιήγητη κυβέρνηση αχρήστων στην Γερμανία τα έχει κάνει όλα τέλεια…

Όμως αυτό έρχεται να δείξει ότι υπάρχει απόθεμα στους διεθνείς και στους Γερμανούς επενδυτές, οι οποίοι παρά τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα συνεχίζουν να επενδύουν στο Γερμανικό χρηματιστήριο.

Η συσσώρευση πλούτου στην Γερμανία φαίνεται σήμερα…

Στην Ελλάδα, μια περιθωριακή οικονομία έχει προσελκύσει ξένους επενδυτές κερδοσκοπικού χαρακτήρα κυρίως – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, λόγω των placement, της επενδυτικής βαθμίδας και των IPOs.

Ωστόσο και στην Ελλάδα η κυβέρνηση αποτελεί μια τραγική μετριότητα που δεν έχει φέρει καμία ουσιώδη οικονομική μεταρρύθμιση, το ΑΕΠ αυξάνεται με δανειακά και στήριξη από την Ευρώπη και το χρέος σε απόλυτα μεγέθη παραμένει σε ιστορικά υψηλά στα 403 δισεκ. ευρώ.

Και το ελληνικό χρηματιστήριο λοιπόν έφθασε παραδόξως στις 1.380 μονάδες – στόχος έτους 1.600 μονάδες – και εδώ γεννώνται πολλά ερωτηματικά… δικαιολογείται η ταχύτητα της ανόδου;

Η φούσκα θα ξεφουσκώσει νομοτελειακά

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα ξεφουσκώσει νομοτελειακά πριν επιχειρήσει να κινηθεί προς τον στόχο του 2024.

Αναμέναμε μια διόρθωση 250 μονάδων – που δεν ήρθε – αυτό το διάστημα, αλλά τα placement της Πειραιώς και το IPOs του Ελευθέριου Βενιζέλου και η φαρσοκωμωδία των εκθέσεων με τις τιμές στόχους, δεν έχουν επιτρέψει την διόρθωση.

Επίσης οι νέοι επενδυτές είναι ακόμη θερμοί με τα ελληνικά assets αφού πρόσφατα τοποθετήθηκαν…

Το διακύβευμα λοιπόν είναι ότι στρεβλωμένα συντηρείται η φούσκα του χρηματιστηρίου και ενώ κανείς δεν βλέπει διόρθωση… ας είμαστε οι μόνοι που την υποστηρίζουμε.

Θεωρούμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να φθάσει τις 1.600 μονάδες στο τέλος του 2024 ή και 1750 μονάδες αλλά η πραγματική δίκαιη του αξία δεν είναι πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Μεταξύ 1.000 και 1.600 μονάδων αυτή η αξία είναι αέρας κοπανιστός που θα εξαφανιστεί στο πρώτο στραβοπάτημα και αυτό νομοτελειακά θα έρθει…

Πάντα έρχεται… ειδικά όταν κανείς δεν το πιστεύει… απλά το BN… διαφοροποιείται από τώρα… και το καταγράφουμε…. τώρα είμαστε οι μόνοι που υποστηρίζουμε το απαισιόδοξο σενάριο και όλοι οι άλλοι βλέπουν μόνο άνοδο…… υπομονή τα ενδιαφέροντα έρχονται με ταχύτητα.

πηγή: https://www.bankingnews.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.