Πάταγο στην Ευρώπη ετοιμάζεται να κάνει ο Mario Draghi – Στο φως η έκθεση ορόσημο για να σταματήσει η διάλυση
Ο Draghi θα ανακοινώσει ένα σχέδιο για να γίνει η ΕΕ πιο ανταγωνιστική με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά πιθανό να αποδειχθεί αμφιλεγόμενο…
Ο Mario Draghi ήταν ο άνθρωπος που αντιμετωπίζεται ως αυτός που έσωσε την ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημόσιου χρέους όταν ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αυτή τη φορά η πρόκληση του μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη: Να σταματήσει η Ευρώπη να καταρρεύσει υπό το βάρος του υπόλοιπου κόσμου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ζήτησε από τον Draghi να συντάξει μια έκθεση ορόσημο για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ πριν από περίπου ένα χρόνο.
Τα θέματά του ποικίλλουν πολύ και πολλά από αυτά θα αποδειχθούν αμφιλεγόμενα.
Μετά από πολύμηνη σύνταξη κεκλεισμένων των θυρών, τελικά θα δημοσιοποιηθεί σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου 2024.
Εν μέρει θα είναι μια απάντηση στην ΕΕ που αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως η άμυνα και η ενέργεια.
Αλλά πρέπει επίσης να λύσει ζητήματα που αγνοούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως η έλλειψη επενδύσεων στην καινοτομία – με τις αμερικανικές εταιρείες να επενδύουν περίπου 700 δισ. ευρώ περισσότερα κάθε χρόνο – και τις δυσκολίες που τίθενται στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Ευρώπης.
Πολλά από αυτά, λένε σύμφωνα με το Politico, είναι επειδή το μπλοκ εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένο σύμφωνα με τις γραμμές του έθνους-κράτους.
Με αντιπάλους όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα να αποστασιοποιούνται σταδιακά από τον παλιό κόσμο του ελεύθερου εμπορίου, η ΕΕ γενικά αγωνίζεται να βρει τον δικό της τρόπο να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή.
Η έκθεση θα έχει περίπου 400 σελίδες, συμπεριλαμβανομένων συστάσεων για 10 κύριους οικονομικούς τομείς.
Γι’ αυτό και το Politico εστιάζει σε πέντε βασικά σημεία συζήτησης.
1. Χρήματα, χρήματα, χρήματα
Ο Draghi έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει ένα «τεράστιο ποσό χρημάτων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα» για να χρηματοδοτήσει την οικονομική απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, την ψηφιακή καινοτομία και όλες τις υποδομές που μπορούν να θεωρηθούν ευρωπαϊκό κοινό αγαθό.
Τόνισε πολλές φορές ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο πρέπει να παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο.
Ωστόσο, πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος σχετικά με το πού μπορεί να προέλθει η δημόσια χρηματοδότηση.
Οι χώρες της ΕΕ ήταν και ήταν πάντα διχασμένες στο θέμα, ενώ η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο μεγάλου ανασχηματισμού του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Αυτό είναι πιθανό απλώς να κάνει τη διαφωνία ακόμη πιο έντονη.
Ο Draghi είναι ένας πολύ γνωστός υποστηρικτής της αύξησης της δανειακής ικανότητας της ΕΕ.
Πολλές χώρες είναι επίσης αντίθετες σε αυτό.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕΚΤ το συνολικό κενό στη δημόσια χρηματοδότηση ανέρχεται σε 900 δισ. ευρώ μόνο για την περίοδο 2025-2031.
2. Ο νικητής τα παίρνει όλα
Το ερώτημα που τίθεται εδώ και χρόνια είναι γιατί η παραγωγικότητα στην ΕΕ είναι χαμηλότερη από αυτή των ΗΠΑ.
Η έκθεση του Draghi θα τονίσει ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη επενδύσεων στην καινοτομία – με τις αμερικανικές εταιρείες να επενδύουν 700 δισ. ευρώ ετησίως περισσότερα από τις ευρωπαϊκές, τα μεγαλύτερα επενδυτικά κενά στην τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες και τις εταιρείες που στηρίζονται σε ξένους επενδυτές.
Όπως είπε ο Jan Mischke, συνεργάτης στο McKinsey Global Institute: «700 δισ. ευρώ μπορεί να φαίνονται τρομακτικά, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αυτό ισοδυναμεί με το 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ».
Επίσης, ο Draghi θα θέσει νέους κανόνες προληπτικής εποπτείας για τον τραπεζικό τομέα και τους επενδυτές για να διευκολύνει την πραγματοποίηση ριψοκίνδυνων επενδύσεων.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων -ο δανειστικός βραχίονας της ΕΕ- εργάζεται ήδη για το θέμα.
Αλλά η Ευρώπη χρειάζεται κάτι περισσότερο από αμελητέα αλλαγή: Μια τεράστια στροφή στην τεχνολογική στρατηγική που περιλαμβάνει την εύρεση τρόπου για τη συνεπή εισαγωγή τεχνολογιών στην αγορά είναι μια βασική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια.
Μπορεί να είναι και υπαρξιακό.
3. Ηλεκτρισμός
Η ΕΕ έθεσε κανόνες για την καθαρή τεχνολογία μόλις πέρυσι.
Αλλά υστερεί στον αγώνα για την παραγωγή φθηνών πράσινων τεχνολογιών – και λείπει μια συνεπής ενεργειακή στρατηγική.
Η έκθεση πρόκειται να ζητήσει ώθηση όχι μόνο στην παραγωγή αλλά και στη ζήτηση για προϊόντα καθαρής τεχνολογίας μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας.
Αναμένεται επίσης να προτείνει λύσεις και μια ευρεία στρατηγική για την επίλυση του ενεργειακού γρίφου.
Ο Draghi θα υπαινίσσεται την αύξηση των επενδύσεων σε ενεργειακά δίκτυα και θα είναι εύκολο γι ‘αυτόν να επιτύχει συναίνεση σε αυτό.
Αλλά αυτό δεν είναι όλη η εικόνα.
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αναζητούν συγκεκριμένες αλλαγές στους μηχανισμούς καθορισμού των τιμών που βασίζονται επί του παρόντος σε ακριβότερα και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.
4. Παραμύθια… εμπορίου (και συγχωνεύσεων)
Ομάδες επιχειρηματικού λόμπι και νομοθέτες της ΕΕ αναρωτιούνται πόσο φιλόδοξη θα είναι η έκθεση για την αναθεώρηση των βασικών πολιτικών της ΕΕ, όπως οι κανόνες ανταγωνισμού και το εμπόριο.
Ο Draghi άφησε να εννοηθεί μια σημαντική χρήση των δασμών σε μια ομιλία του αυτό το καλοκαίρι για να αντιμετωπίσει τις πιο προστατευτικές προσεγγίσεις της Αμερικής και της Κίνας.
Αρκετές χώρες φοβούνται ότι η ΕΕ θα εγκαταλείψει τη θέση της ως υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου.
Η έκθεση θα προτείνει μια στρατηγική για τη μείωση των εξαρτήσεων μέσω εμπορικών συμφωνιών, ειδικά για τις πρώτες ύλες, και την αύξηση των κοινών προμηθειών.
Αλλά αυτό θα είναι το εύκολο μέρος.
Ο Draghi θα τονίσει επίσης την ανάγκη να επιτραπούν περισσότερες συγχωνεύσεις.
Την περασμένη εβδομάδα, το POLITICO αποκάλυψε ότι προτείνει χαλαρωτικούς κανόνες για αμυντικές συμφωνίες, αλλά σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση ο Draghi είπε ότι μπορεί να επιδιωχθεί εξυγίανση σε ορισμένους τομείς.
5. Είμαστε ακόμα Ευρώπη όμως
Ο Draghi θα πει στους ευρω-βουλευτές ότι το έργο του θα βασίζεται σε ευρωπαϊκές αξίες όπως η κοινωνική ισότητα και οι ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες.
Η έρευνά του θα περιλαμβάνει μια σύγκριση σχετικά με τις ανισότητες σε μέρη του κόσμου, αλλά η έκθεση είναι επίσης πιθανό να επικεντρωθεί σε αυτό που συχνά αποκαλείται «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» και πώς μπορεί να είναι χρήσιμο στη θέσπιση νέων κοινωνικών προτύπων που μπορούν να είναι επωφελείς για τις επιχειρήσεις και του μεταποιητικού τομέα.
Στις πιο πρόσφατες ομιλίες του, ο Draghi είπε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ «δεν επικεντρώνονται αρκετά στη δική μας αγορά: σχεδόν το 80% των προμηθειών τα τελευταία δύο χρόνια προέρχονταν από χώρες εκτός ΕΕ».
Πρότεινε αλλαγές για την εισαγωγή ευρωπαϊκών ρητρών Αγοράς στους κανόνες προμηθειών.
Εκτιμάται ότι η έκθεση θα περιλαμβάνει μια πιο λεπτομερή πρόταση σχετικά με τις ρήτρες made in-Europe.
Αλλά δεν μπορούμε να πούμε αν θα είναι αρκετό για να πείσει τους αριστερούς πολιτικούς και νομοθέτες, οι οποίοι είναι οι πιο δύσπιστοι -και μάλιστα ανοιχτά επικριτικοί- απέναντι στην εισερχόμενη έκθεση.
Μπόνους… Είναι η διακυβέρνηση, ανόητοι…
Η προσπάθεια να εκμεταλλευτεί πλήρως το μέγεθος του μπλοκ και να κάνει τις πολιτικές του συνεπείς θα είναι ένα από τα κύρια θέματα της έκθεσης.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούνιο, ο Draghi είπε ότι η αμερικανική ρύθμιση, η φορολογία, η εξωτερική πολιτική και τα οικονομικά ήταν καλά ευθυγραμμισμένα, αλλά ότι η διακυβέρνηση είναι η πρόκληση της ΕΕ.
Ανέφερε ότι η ΕΕ χρειάζεται αυστηρότερο συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και ότι έτσι θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί η λειτουργία της Επιτροπής.
Ωστόσο, η Von der Leyen έχει ήδη παρουσιάσει το πρόγραμμά της για το έργο της Επιτροπής τα επόμενα πέντε χρόνια και ο ίδιος ο Draghi δήλωσε ότι αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς του θα εξαρτηθεί κυρίως από τις 27 χώρες της ΕΕ.
Δεν βοηθά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε πολιτική κρίση και, γενικά, είναι πιο δεξιοί από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό.
Αυτό δεν θα ευνοήσει τον Draghi να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες του, καταλήγει το Politico.
– Advertisement –