Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Οι Κούρδοι καταθέτουν τα όπλα αν τους το ζητήσει ο Οτσαλάν

Το PKK ανακοίνωσε ότι συντάσσεται πλήρως στο πλευρό του Οτσαλάν ό,τι και αν αποφασίσει.

Νέο σκηνικό διαμορφώνεται στο κουρδικό ζήτημα μετά την τρομοκρατική επίθεση του PKK στην TUSAS που έγινε στον απόηχο των δηλώσεων του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που είπε ότι θα μπορούσε να αποφυλακιστεί αν αποκηρύξει την τρομοκρατία και οι Κούρδοι καταθέσουν τα όπλα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκε μια ανακοίνωση, όπου αναφέρεται ότι η επίθεση έγινε από έναν πυρήνα που ονομάζεται «Τάγμα των Αθανάτων». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η επίθεση έγινε από αυτόνομες ομάδες, ενώ υπάρχει η επισήμανση ότι δεν έχει καμία σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Το ενδιαφέρον είναι πως το PKK καθιστά σαφές ότι συντάσσεται στο πλευρό του Οτσαλάν, στηρίζοντας πιστά όσα αποφασίσει ο ηγέτης του κόμματος. Σε περίπτωση που αποφασίσει να πάει σε διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στο Κουρδικό, τότε το PKK είναι έτοιμο να τον ακολουθήσει και να καταθέσει τα όπλα, όποτε του ζητηθεί.

Τα παραπάνω αντλούνται από χωριστή ανακοίνωση του KCK (Kurdistan Communities Union), δηλαδή της πολιτικής ομπρέλας όλων των Κούρδων.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο ηγέτης «Άπο» (σ.σ.έτσι αποκαλούν τον Οτσαλάν οι οπαδοί του) έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα εκπληρώσει την ιστορική του ευθύνη δηλώνοντας ότι θα διαδραματίσει ρόλο στη δημοκρατική πολιτική λύση του κουρδικού προβλήματος εάν υπάρξουν οι προϋποθέσεις. Αυτή η στάση πρέπει να γίνει κατανοητή από όλους.

Όσοι προβάλλουν μια θέση για την ειρήνη της Τουρκίας και την πολιτική λύση των ζητημάτων, την καλούν και την υποστηρίζουν πρέπει να δείξουν την απαραίτητη προσέγγιση σε αυτή τη στάση του ηγέτη «Άπο».

Χωρίς να πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις και χωρίς να καθιερωθούν γρήγορος διάλογος και συνθήκες επικοινωνίας με τον ηγέτη «Άπο», δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από τον ηγέτη «Άπο» να παίξει κάποιο ρόλο, ούτε μπορεί να θεωρηθεί καλόπιστα. Θεωρούμε θετική τη συνάντηση. Ωστόσο, η απομόνωση στον ηγέτη «Άπο» δεν έχει τελειώσει.

Η απομόνωση συνεχίζεται. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πρόοδο ή να περιμένουμε πρόοδο έως ότου αρθεί πλήρως η απομόνωση που έχει επιβληθεί στον «Άπο» και δεν εδραιωθούν οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας του».

Και η ανακοίνωση πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω σημειώνοντας πως «η επίτευξη ειρήνης στην Τουρκία είναι επίσης δυνατή (…) Ως κίνημα, πιστεύουμε ότι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας εξαρτάται από τη δημοκρατική λύση του κουρδικού προβλήματος και ότι η λύση του κουρδικού προβλήματος μπορεί να βασίζεται στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, και έχουμε επιδείξει αυτή τη στάση πολλές φορές.

Ομοίως, τόσο εμείς όσο και ο λαός μας αποδεικνύαμε πάντα ότι ο αποδέκτης της δημοκρατικής λύσης στο κουρδικό πρόβλημα είναι ο «Άπο». Τονίζουμε αυτήν την προσέγγιση για άλλη μια φορά».

Ακολούθως εμφανίζονται ανοιχτοί στο να καταθέσουν τα όπλα εφόσον τους ζητηθεί από τον Οτσαλάν.

«Ο κουρδικός λαός, με όλες τις δομές και συνιστώσες του, θα βασιστεί στη διαδικασία που θα αναπτύξει ο «Άπο» που είναι ο συνομιλητής και ο διαπραγματευτής της βούλησης του κινήματος και του λαού μας και της δημοκρατικής λύσης του κουρδικού προβλήματος. Δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ή στάση σε αυτό το θέμα. Το κίνημά μας, με όλες τις συνιστώσες του, θα ενεργήσει σύμφωνα με τη διαδικασία που επιλέξει», αναφέρουν.

Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα στην TUSAS

Το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας (TUSAS) την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δημοσιεύοντας στοιχεία για τους δράστες, έναν άνδρα και μια γυναίκα, υπογράμμισε πως πρόκειται για μέλη του PKK. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμη 22. Τα θύματα ήταν τέσσερις εργαζόμενοι της τουρκικής βιομηχανίας του αμυντικού τομέα TUSAS και ένας οδηγός ταξί. Νεκροί από πυρά έπεσαν και οι δύο δράστες της επίθεσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, με την άφιξή του από το Καζάν της Ρωσίας, από όπου αναχώρησε μετά την τρομοκρατική επίθεση προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμα του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS.

Το παιχνίδι με τον Οτσαλάν και το χτύπημα του PKK στην TUSAS

Το κουρδικό ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την τρομοκρατική επίθεση στην αεροδιαστημική υπηρεσία της Τουρκίας TUSAS. Οι δύο δράστες, ένας άνδρας και μια γυναίκα που είναι μέλη του PKK. Όμως αυτό που φαίνεται να έχει βαρύνουσα σημασία είναι ο χρόνος της επίθεσης. Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί τώρα;», αναδεικνύει ένα παρασκηνιακό «παιχνίδι», το οποίο υπερβαίνει τα όρια της δράσης του ένοπλου κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος.

Η αιματηρή επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν οι δύο δράστες και ακόμη πέντε άνθρωποι, σημειώθηκε σχεδόν ένα 24ωρο μετά τη δήλωση βόμβα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια πρωτοφανή παρέμβαση τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης του εμβληματικού ηγέτη του PKK, ο οποίος παραμένει κρατούμενος εδώ και 25 χρόνια, υπό τον όρο αυτός να ανακοινώσει τη διάλυση της οργάνωσης και αποκηρύξει την ένοπλη δράση.

Το σχέδιο των ΗΠΑ

Η παρέμβαση του Μπαχτσελί όμως δεν ήταν μια «σπασμοδική» κίνηση. Μια εβδομάδα νωρίτερα ο Δήμος Βερύκιος αποκάλυπτε στο iEidiseis.gr το «βαθύ αμερικανικό σχέδιο» στη Μέση Ανατολή, τον ρόλο της Τουρκίας και την αξιοποίηση του Οτσαλάν αλλά Μαντέλα.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, το στρατηγικό σχέδιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για το πρότζεκτ «Μέση Ανατολή 2030» προβλέπει τη δημιουργία δυο αυτόνομων κρατών, ένα Παλαιστινιακό στη Γάζα απαλλαγμένο από τη Χαμάς και ένα Κουρδικό μεταξύ βόρειας Συρίας και Νοτιανατολικής Τουρκίας απαλλαγμένο από τις αποσταθεροποιητικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή (Τζιχαντιστές και ακραίους του ΡΚΚ).

Το αμερικανικό σχέδιο για το νεοσύστατο Κουρδικό κράτος προβλέπει ως πρώτο μεταβατικό Πρόεδρο τον Οτσαλάν στο πρότυπο του Νέλσον Μαντέλα στη Νότια Αφρική. Σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα έσπευσε να προλάβει τις εξελίξεις εξετάζοντας το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν μετά από σχετικές συμφωνίες, ώστε τα επόμενα χρόνια ο «Άπο» να αποτελέσει τη χρυσή εφεδρεία και της Τουρκίας για να οριστεί ως πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου Κουρδικού κράτους.

Η πρώτη κίνηση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ερμηνεύτηκε ως πρωτοβουλία για επίλυση του κουρδικού ζητήματος, σημειώθηκε την 1η Οκτωβρίου όταν κατά την τελετή έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Εθνοσυνέλευση αντήλλαξε χειραψία με την ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, το οποίο ακόμη και σήμερα κατηγορεί ότι στηρίζει την τρομοκρατία και είναι πολιτικό παρακλάδι του ΡΚΚ.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση Μπαχτσελί για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης του Οτσαλάν, ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν σημείωσε πως «περιμένουμε από όλους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει θέση για την τρομοκρατία στο μέλλον της Τουρκίας». «Θέλουμε αυτό το ιστορικό παράθυρο που ανοίγει να μη πέσει θύμα υπολογισμών. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία», τόνισε.

Οι διερευνητικές συνομιλίες και η προβοκάτσια

Οι ΗΠΑ εργάζονται μεθοδικά την τελευταία περίοδο, ώστε να πειστεί η Άγκυρα να απελευθερώσει τον επί 25 χρόνια φυλακισμένο ηγέτη – ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν ώστε να οριστεί ως πρώτος μεταβατικός πρόεδρος του ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Ο ιστότοπος Al-Monitor, δημοσίευσε αποκλειστικό ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο, βρίσκονται σε εξέλιξη διερευνητικές συνομιλίες για πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με προοπτική την αποφυλάκισή του. Μάλιστα οι τουρκικές αρχές ανήμερα της επίθεσης στην TUSAS επέτρεψαν για πρώτη φορά έπειτα από 43 μήνες στον φυλακισμένο ηγέτη του κουρδικού PKK να δεχτεί επίσκεψη στο νησί Ιμραλί της Προποντίδος όπου κρατείται.

Ωστόσο, η νέα τρομοκρατική επίθεση αναζωπύρωσε την ένταση, υπονομεύοντας τα σχέδια για απελευθέρωση του Οτσαλάν. Η Τουρκία ξεκίνησε έναν νέο γύρο σφυροκοπήματος σε κουρδικούς στόχους στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία. Εκεί εδρεύουν κουρδικές δυνάμεις που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ. Οι εν λόγω δυνάμεις υπήρξαν κομβικές κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, καθώς σταμάτησαν την επέλαση των δυνάμεων του ISIS.

Το εάν οι δράστες επιτέθηκαν αυτοβούλως ή το ποιος μπορεί να ενορχήστρωσε πραγματικά την επίθεση στην TUSAS παραμένει ένα κρίσιμο ερώτημα. Ορισμένοι δείχνουν τους «πιο ακραίους του PKK», οι οποίοι προφανώς και δεν περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον. Το σενάριο της προβοκάτσιας φαίνεται να έχει ισχυρή βάση.

Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η επίθεση αυτή θα αποδειχτεί ένα καίριο πλήγμα στο σχέδιο «made in USA» ή εάν το «ιστορικό παράθυρο» – βάσει των ισχυρισμών της τουρκικής ηγεσίας – παραμένει ακόμα «ανοιχτό».

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτική Απορρήτου & Cookies