Ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές για πρόεδρο 24/11 και 1/12, με διπλή νίκη των «87» εις βάρος Κασσελάκη και στο βάθος Τσίπρας

Εν μέσω τεταμένου κλίματος, με έντονες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες, στο πλαίσιο των ζυμώσεων για την επόμενη μέρα,συνεδριάζε από το πρωί του, Σάββατου 21/9,  η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κεκλεισμένων των θυρών , θέτοντας στο μικροσκόπιο τον οδικό χάρτη ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος και των εσωκομματικών εκλογών για νέα ηγεσία.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ  αναμενόταν να ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή πέντε ψηφοφοριών στις οποίες οι ομάδα των “87” κατήγαγε διπλή νίκη – τόσο όσον αφορά τον οδικό χάρτη για την ανάδειξη του νέου προέδρου σε συνδυασμό με την υποχρέωση δημοσιοποίησης του ποθεν έσχες – μια συμβολική νίκη αλλά και την πρόταση Θεοχαρόπουλου για την αποκήρυξη των χαρακτηρισμών για κουκούλες και .. προδοσίες εκ μέρους της ομάδας Κασσελάκη.

Πριν την έναρξη των εργασιών έγινε γνωστό πως οι «87» ζήτησαν να μπλοκαριστεί η υποψηφιότητά Κασσελάκη, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να την ανακοινώσει άμεσα.

Συγκεκριμένα, οι σύνεδροι ελήγθησαν  δια ψηφοφορίας αναφορικά με:

• Την έγκριση του οδικού χάρτη ή μη

• Τον καταστατικό ή μη χαρακτήρα Συνεδρίου

• Ζητήματα αντικαταστατικής συμπεριφοράς

• Την κατάθεση του Πόθεν Έσχες των υποψήφιων Προέδρων

• Ζητήματα της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) και Επιτροπή Θέσεων

•  Τη διεξαγωγή μιας ακόμη ψηφοφορίας, συνολικά έκτης, για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής ζήτησε η πλευρά των «87».

Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα έγινε ονομαστικά, ενώ θα υπάρξουν και τηλεφωνικές ψήφοι, όπως στην περίπτωση της πρότασης μομφής, καθώς προβλέπεται από το Καταστατικό.

Οι «87» κατήγαγαν σημαντική νίκη σε δύο σημεία:

Η πρώτη νίκη: Έγινε δεκτή η πρόταση Σπίρτζη (με ειδική συμβολιακή αξία) για τα πόθεν έσχες με 87 ψήφους υπέρ και 84 ψήφους κατά και νίκη των 87 για το χρονοδιάγραμμα πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία η εισήγηση των 87 για το χρονοδιάγραμμα με 112 ψήφους

Κυρίως το πρώτο ζήτημα προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και αποχωρήσεις – περίπου 60 άτομα- είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη και βγήκαν από την αίθουσα της συνεδρίασης. «Έχασαν τις 4 ψηφοφορίες και πριν την 5η και τελευταία έφυγαν από την συνεδρίαση για να σπάσουν την απαρτία» σχολιάζουν πηγές των 87, μετά την παραπάνω εξέλιξη.

Η πρόταση Τζάκρη (Κασσελάκης) πήρε 62 ψήφους

Η πρόταση Πολάκη πήρε 9 ψήφους

Τα λευκά ήταν 2.

Στην πρόταση που περιέχεται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή συνηγορούσαν οι 87 της «φρουράς Τσίπρα», οι οποίοι προτείνουν να προηγηθεί ο πολιτικός διάλογος και η κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας από τον εκάστοτε υποψήφιο Πρόεδρο, πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Σε αυτήν τη λογική, η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας αναφέρει:

• Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου, με αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.

• Η εκλογή συνέδρων να διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών.

• Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής να διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Ποιοι θα μπορούν να ψηφίσουν για συνέδρους: Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για συνέδρους έχουν όσοι γραφτούν μέλη του κόμματος μέχρι τις 11 Οκτωβρίου

Δεύτερη νίκη των 87 – Πέρασε η πρόταση Θεοχαρόπουλου

Πέρασε με άνετη πλειοψηφία η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά.

Επίσης δεν πέρασε η πρόταση που κατέθεσε ο Νικος Παππάς για τη διεξαγωγή Καταστατικού Συνεδρίου ενώ με την πρόταση των 87 συντάχτηκε και ο Νίκος Παπάς



Η μάχη για τα χρονοδιαγράμματα

Με τα έως τώρα δεδομένα διαμορφώνονται δύο κυρίαρχες τάσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα εκλογής της νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Από τη μία η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη που ζητά επίσπευση των εκλογών (όπως και ο Παύλος Πολάκης) και από την άλλη οι «87» που στοιχίζονται με την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο Παύλος Πολάκης προτείνει:

29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων

05/10/2024 Διαρκές συνέδριο

03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο

10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο



Για λογαριασμό της πλευράς Κασσελάκη την πρόταση υπέβαλε η Θεοδώρα Τζάκρη.

Συγκεκριμένα, προτείνεται διήμερο αντί μονοήμερου Συνεδρίου, ενώ τοποθετηθεί το δεύτερο γύρο εσωκομματικών εκλογών στις 9 Νοεμβρίου, λόγω του μαραθωνίου.

Αναλυτικά:

5-6 Οκτωβρίου Έκτακτο Συνέδριο Πολιτικών Θέσεων και Ανακήρυξης Υποψηφιοτήτων

3 Νοεμβρίου Εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής

9 Νοεμβρίου, δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου, εάν χρειαστεί.

Αντίθετα, με την πρόταση που περιέχεται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή συμφωνούν οι «87» , οι οποίοι προτείνουν να προηγηθεί ο πολιτικός διάλογος και η κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας από τον εκάστοτε υποψήφιο Πρόεδρο, πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Συνεπώς, η ΠΓ εισηγείται:

Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου, με αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.

Η εκλογή συνέδρων να διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών.

Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής να διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Επίσπευση των εκλογών θέλει η πλευρά Κασσελάκη εν αναμονή της υποψηφιότητας

Ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη, αποτυπώνοντας τις προθέσεις της πλευράς Κασσελάκη, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη

Ειδικότερα, η Θεοδώρα Τζάκρη πρότεινε στην ΚΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη:«-5-6 Οκτωβρίου σύγκληση έκτακτου συνεδρίου

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου η ημερήσια διάταξη δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει δύο και μόνο θέματα:

Α) Την έγκριση του κειμένου πολιτικής απόφασης και

Β) Την προσκόμιση των υπογραφών στήριξης κάθε υποψηφιότητας, τις ομιλίες των υποψηφίων προέδρων και την ανακήρυξή τους.

Κατά την κρίση μου δεν απαιτείται νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την έγκριση των κειμένων καθώς αυτή η αρμοδιότητα μπορεί να εκχωρηθεί στην Πολιτική Γραμματεία προκειμένου οι σύνεδροι να έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα κείμενα και να μην ταλαιπωρούμε σε τέτοιους καιρούς τους συντρόφους με τρίτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε ένα μήνα.

Ειδικά εφόσον δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο, επισημαίνεται.

Την διεξαγωγή εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και, εφόσον προκύψει ανάγκη δευτέρου γύρου για την εκλογή προέδρου, αυτός να διεξαχθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου (καθώς 10 Νοεμβρίου διεξάγεται ο Μαραθώνιος της Αθήνας), ώστε να λυθεί οριστικά και από τα μέλη το ζήτημα της συλλογικής μας ηγεσίας» λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «Από την στιγμή που δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο, δεν υπάρχει και καμία βάσιμη αιτιολογία για οποιαδήποτε παράταση των ημερομηνιών».

Ο Κασσελάκης δεν παρίσταται στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο έχει δηλώσει – εδώ και μέρες «παρών» στις εξελίξεις για το μέλλον του κόμματος.

Σημειώνεται πως βασικό κριτήριο για κατάθεση υποψηφιότητας, αποτελεί η συγκέντρωση 30 υπογραφών μελών της Κεντρικής Επιτροπής (ή-και βουλευτών).

Μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο (21-22/9) δεν αποκλείεται ο Στέφανος Κασσελάκης να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του.

Η εισήγηση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – Τι προβλέπει ο οδικός χάρτης

Ο «οδικός χάρτης» της Κουμουνδούρου που καταλήγει στις κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τους εξής «σταθμούς» όπως αποτυπώνονται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση της ΠΓ:

Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου.

Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.

Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών.

Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.

Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.

Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη.

Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.

Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.

Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.

Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος- α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ είναι 18/10/2024.

Πρόταση Σπίρτζη με νόημα για κατάθεση του Πόθεν Έσχες των υποψήφιων Προέδρων

Δύο προσθήκες στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσε ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ζητώντας τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υποψήφιων προέδρων, αλλά και την καταδίκη πρακτικών στοχοποίησης εναντίον βουλευτών και στελεχών του κόμματος.

Αναλυτικά, οι προσθήκες:

Η διαφάνεια, η αλήθεια, η ειλικρίνεια, απέναντι σε κάθε πολίτη είναι αξιακή αρχή του κόμματός μας.

Σήμερα, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για «μαύρα» ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων είναι επιτακτική ανάγκη για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε.

Σε αυτό το πλαίσιο οι υποψήφιοι Πρόεδροι του κόμματος θα καταθέτουν με την υποψηφιότητά τους το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο.

Στο πλαίσιο αυτό, προσβλητικές αναφορές σε βάρος της προσωπικότητας βουλευτών, στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως «κουκουλοφόροι», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές» και άλλα καθώς και συμπεριφορές και πράξεις που στοχοποιούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά.

 

Στα ακρά η κότρα Τζάκρη και Ραγκούση – θα τα πούμε στα δικαστήρια

Την πρόθεσή της να καταθέσει τη Δευτέρα 23/9 μήνυση σε βάρος του Γιάννη Ραγκούση, καθώς «παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου και το απέδωσε στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος», έκανε γνωστό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.

Η κα Τζάκρη
μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι το bullying είναι μια φράση που την χρησιμοποιούν πολλοί με διασταλτική ερμηνεία.

«Το πρώτο στοιχείο του bullying είναι ο εκφοβισμός από μία θέση ισχύος. Πάνω σε αυτή την ανισότητα εχει να προστεθεί μια στάση με μία υποτιθέμενη κατωτερότητα. Αυτή μπορεί να με το φύλο, τον σεξουαλικό προσδιορισμό και άλλα. Πολλοί επικαλούνται, για να δικαιολογήσουν αυτές τις συμπεριφορές, έναν ανώτατο λόγο, λένε ότι το έκαναν για το δημόσιο συμφέρον, για τον λαό, για την πατρίδα ή θρησκεία. Η φράση «το έκανα για έναν ανώτερο λόγο» είναι γελοία δικαιολογία. Ο κ. Ραγκούσης παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου και το απέδωσε στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Μετά από 14 χρόνια θυμήθηκε ο κ. Ραγκούσης ότι είμαι απειλή για το δημόσιο συμφέρον, τώρα για την κατάθεση της ψήφου για τον Κασσελάκη.

«Δεύτερον, είναι αυτή η επίκληση της απόπειρας διασπάθισης του δημοσίου χρήματος με εμένα», ανέφερε.

«Αυτό με αναγκάζει να προσφύγω στην δικαιοσύνη. Έχω μπροστά μου την μήνυση που θα καταθέσω μεθαύριο στον κ. Ραγκούση. Δεν έχω επιτρέψει και δεν θα επιτρέψω να θιγεί η ηθική και πολιτική μου ακεραιότητα. Το οφείλω στο παιδί μου που του έχω δώσει το καθαρό όνομά μου», πρόσθεσε η κα Τζάκρη.

Η απάντηση του Γ. Ραγκούση δεν άργησε να έρθει.

«Ιδού λοιπόν η ποινικοποίηση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, το ανώτατο στάδιο του τραμπισμού στην Ελλάδα, από την υπέρτατη πολιτική εκπρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη», απάντησε στη γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Θ. Τζάκρη, ο Γιάννη Ραγκούσης, κληθείς να σχολιάσει ότι τη Δευτέρα 23/9 θα καταθέσει μήνυση εναντίον του.

Όπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, «η κ. Τζάκρη λοιπόν, όντως θα προσέλθει στην Ευελπίδων ως εναγόμενη υπογραμμίζω, για τις απρόκλητες, δημόσιες, συκοφαντικές, προσωπικές επιθέσεις της εναντίον μου. Αυτό που θα πρέπει να την απασχολεί όμως, είναι το πώς θα απέλθει από την Ευελπίδων».

– Advertisement –

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτική Απορρήτου & Cookies