Ρωσία: Εάν δοθεί στην Ουκρανία η άδεια για μεγάλα πλήγματα τα αντίποινα θα είναι τρομερά – Θα χτυπηθούν ΗΠΑ και κράτη του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία προειδοποιεί τα μέλη του ΝΑΤΟ ακόμη και με πυρηνικά χτυπήματα, εάν δοθεί το πράσινο φως  στην Ουκρανία για πλήγματα με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας

Η προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin την Πέμπτη (12/9/2024) είναι η τελευταία κόκκινη γραμμή διαμηνύει στη Δύση η Μόσχα.

Ξεκαθαρίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο, πως εάν δοθεί το πράσινο φως στην Ουκρανία για χτυπήματα βαθιά στη ρωσική επικράτεια με όπλα μεγάλης εμβέλειας δυτικής κατασκευής, τότε στο στόχαστρο θα βρεθούν όλοι, ακόμη και οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Η πολυσυζητημένη πιθανότητα να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για χτυπήματα βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας, εάν γίνει πραγματικότητα, θα πυροδοτήσει μια κλιμάκωση που μπορεί να καταλήξει σε αντίποινα εναντίον ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Sergey Karaganov επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής (CFDP) της Ρωσίας, σύμβουλος και στενός συνεργάτης του Putin.

«Αργά ή γρήγορα, θα καταλήξει φυσικά, σε χτυπήματα στα εδάφη των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Karaganov στο TASS στο περιθώριο του φόρουμ Xiangshan στο Πεκίνο.

Ακόμη και πυρηνικά πλήγματα

«Έχουμε μια ολόκληρη σειρά από  σκαλοπάτια στην κλίμακα της κλιμάκωσης.

Μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πυρηνικά χτυπήματα, αλλά ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί», σημείωσε.

Νωρίτερα, η Daily Telegraph ανέφερε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ουάσιγκτον ενδέχεται ατύπως να δώσουν άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow.

Ο Guardian ανέφερε στις 11 Σεπτεμβρίου ότι ο Starmer δεν σκόπευε να μιλήσει δημόσια για τη χορήγηση τέτοιας άδειας στην Ουκρανία μετά τη συνάντησή του με τον Biden.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, εάν τα μέρη επιτρέψουν στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στο ρωσικό έδαφος, πιθανότατα θα το ανακοινώσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

O Putin έχει τονίσει ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος χωρίς τη βοήθεια της Δύσης, επειδή χρειάζεται πληροφορίες από δορυφόρους και πτητικές αποστολές για να το κάνει.

Ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν συζητούν τώρα μόνο για την πιθανή χρήση δυτικών όπλων μεγάλης εμβέλειας από το Κίεβο.

Ουσιαστικά αποφασίζουν αν θα εμπλακούν ή όχι άμεσα στην ουκρανική σύγκρουση.

Ο Putin επεσήμανε ότι η Μόσχα θα λάβει αποφάσεις με βάση τις απειλές που θα αντιμετωπίσει η Ρωσία.

Σε ποιες χώρες θα εστιαστούν τα ρωσικά χτυπήματα

Ο Putin έχει μιλήσει για «κατάλληλες λύσεις», εάν η Δύση καταλήξει σε μία τέτοια απόφαση.

Αλλά ποιες είναι οι κατάλληλες λύσεις για τις οποίες έχει μιλήσει ο Ρώσος πρόεδρος.

«Πρόκειται για επιθέσεις στα εδάφη των χωρών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, στις στρατιωτικές τους υποδομές και χτυπήματα στον επιφανειακό και υποβρυχιακό στόλο των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.

Μάλλον δεν θα αγγίξουμε την Τουρκία.

Και αν αρχίσουν να ωθούν τον πόλεμο προς την Ανατολή, τότε θα έρθει για τη Δύση.

Πρώτα απ ‘όλα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και όσους βοηθούν – Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία.

Ίσως είναι και η Ολλανδία», τονίζει στη Pravda ο Alexander Perendzhiev, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και μέλος του συμβουλίου της οργάνωσης «Αξιωματικοί της Ρωσίας».

Οι Ουκρανοί θα εξαπολύσουν άμεσα επιθέσεις σε ρωσικά αεροδρόμια

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά οι Ουκρανοί σχεδιάζουν μία σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει πληροφορίες ότι το Κίεβο επεξεργάζεται ένα σχέδιο για πυραυλικές επιθέσεις σε ρωσικά αεροδρόμια χρησιμοποιώντας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα γίνουν πολύ σύντομα και έχουν ήδη εγκριθεί από τη Δύση.

Υπάρχει επίσης συμφωνία ότι οι δυτικές χώρες που θα αποστείλουν τα όπλα θα αναλάβουν και την τεχνική υποστήριξη.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν πυραύλους JASSM με φορείς εκτόξευσης τα F-16.

Η ρωσική πλευρά χαρακτηρίζει τα εν λόγω όπλα επικίνδυνα γιατί χτυπούν σε βάθος μέχρι και 1.000 χιλιομέτρων.

Η χρήση τους σημαίνει πραγματική είσοδος στον πόλεμο.

«Τη δεκαετία του 1960 η ΕΣΣΔ κατέρριψε ένα αμερικανικό αεροσκάφος πάνω από την Κούβα.

Αυτό ήταν αιτία πολέμου.

Αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος συνειδητοποίησε τότε πώς θα μπορούσε να τελειώσει αυτό.

Και αυτό ήταν το σημείο όπου όλοι σταμάτησαν.

Αλλά τότε υπήρχε ένας πρόεδρος που ήξερε τι ήταν πόλεμος.

Ποιος στη Δύση μπορεί τώρα να εκτιμήσει την επικείμενη καταστροφή;» διερωτάται η ρωσική πλευρά.

Μήνυμα ΗΠΑ σε Ουκρανία: Λιγοστοί οι ATACMS, χτυπήστε Κριμαία και ρωσικά πλοία

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους ATACMS για να χτυπήσει στόχους υψηλής στρατηγικής αξίας για τη Ρωσία, αναφέρει το CNN, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει περιορισμένα αποθέματα συστημάτων μεγάλης εμβέλειας, επομένως οι ΗΠΑ καλούν την Ουκρανία να τους χρησιμοποιήσει με το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και όχι σε διαφορετικούς στόχους στη Ρωσία, που η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχουν μικρή στρατηγική αξία, μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο.

Έτσι, ο Λευκός Οίκος θεωρεί την Κριμαία και τα πολεμικά πλοία που βρίσκονται κοντά στη χερσόνησο ως τους καταλληλότερους στόχους για την αποτελεσματική χρήση του ATACMS, υποστηρίζει το CNN

Δραματική προειδοποίηση CIA

Η CΙΑ, όπως και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin αντιδρούσε εξαρχής στην παροχή έγκρισης για τη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας από το καθεστώς του Κιέβου.

Μετά τις δηλώσεις Putin στη CIA σήμανε συναγερμός, που έστειλε κατεπείγον μήνυμα στον Λευκό Οίκο ότι ο Ρώσος ηγέτης εννοεί κάθε του λέξη στη σοβαρή προειδοποίηση, που απηύθυνε.

Τη CIA ανησύχησε ιδιαίτερα το γεγονός πως ο Ρώσος πρόεδρος για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά και δημόσια για την κήρυξη πολέμου κατά της Ρωσίας, ενδεχόμενο που θα επιεφέρει τη λήψη κατάλληλων μέτρων.

Για διάσταση απόψεων στην αμερικανική διοίκηση είχε κάνει λόγο ο βρετανικός Τύπος ενώ υπέρμαχος της πιο σκληρής γραμμής εμφανιζόταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, ο οποίος τασσόταν υπέρ των χτυπημάτων με όπλα μεγάλης εμβέλειας στο ρωσικό έδαφος.

Ο Blinken κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο (11/9) συζήτησε το ενδεχόμενο χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη σχετική συζήτηση στην Ουάσινγκτον.

Μάταια πίνουν σαμπάνια Βρετανία – Ουκρανία

Την ίδια στιγμή τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως στη συνάντηση Zelensky – Biden που αναμένεται να γίνει στο περιθώριο της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ , που ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη (17/9/2024) στη Νέα Υόρκη, θα ανακοινωθεί πως θα επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει για επιθέσεις στη Ρωσία αμερικανικούς πυραύλους ATACMS.

Η πληροφορία αυτή δεν είναι νέα. Από τις 10 Ιουλίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer έχει ανακοινώσει πως το Κίεβο δεν έχει περιορισμούς και θα αποφασίσει μόνο του πώς και πού θα χρησιμοποιήσει τους πυραύλους Storm Shadow.

Είναι αλήθεια ότι διατύπωσε επιφυλάξεις ότι αυτοί οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν «αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς και σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», αλλά με βάση το γεγονός ότι η Δύση εκ των προτέρων θεωρεί οποιεσδήποτε ενέργειες του Κιέβου ως «δικαιολογημένη αυτοάμυνα».

Επιπλέον, η άρση των περιορισμών συζητήθηκε επίσης στη συνάντηση του Zelensky με τους υπουργούς Άμυνας των ΗΠΑ και της Γερμανίας στην αεροπορική βάση Ramstein στις 6 Σεπτεμβρίου και επιβεβαιώθηκε στις 18 Αυγούστου από τον Podolyak, σύμβουλο του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Telegraph: Και να πάρει η Ουκρανία το πράσινο φως από ΗΠΑ για χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία δεν θα μπορέσει αντέξει τα καταστροφικά αντίποινα

Ακόμη και αν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκρίνουν τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς που στοχεύουν βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας, το καθεστώς του Κιέβου παραμένει ανεπαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά αντίποινα της Μόσχας, επισημαίνει η εφημερίδα Telegraph.

Η Ουκρανία έχει «σχετικά λίγους» Storm Shadow, αφού χρησιμοποίησε πολλούς από τους βρετανικής κατασκευής πυραύλους για να επιτεθεί στη ρωσική Κριμαία, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης «εφεδρικού εξοπλισμού» που θα αποτελείται από «περισσότερα όπλα, όχι στρατεύματα», ανέφερε η Victoria Spartz, βουλευτής των ΗΠΑ ουκρανικής καταγωγής.

Το καθεστώς Zelensky έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τους γαλλο-βρετανικούς πυραύλους cruise Storm Shadow με βεληνεκές 250 χιλιομέτρων, για να επιτεθεί σε μη στρατιωτικές υποδομές των περιοχών Donbass, Kherson και Zaporozhye, στην Κριμαία και στη διοίκηση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.

Η Ουκρανία έχει στη διάθεσή της μια σειρά από συστήματα κρούσης μεγάλου βεληνεκούς κατασκευής ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ATACMS, JDAM-ER, MALD και HARM.

Πηγή: https://www.bankingnews.gr/

– Advertisement –

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτική Απορρήτου & Cookies