Στα «κάγκελα» οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ: «Να σταματήσει ο κατήφορος της απαξίωσης και της ιδιωτικοποίησης» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

«Δεν είναι ψέματα όταν λέμε ότι κινδυνεύουν και ταλαιπωρούνται οι ασθενείς»

Στους δρόμους βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι στην Υγεία, διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανθρώπινα ωράρια, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πραγματοποιούν σήμερα πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση, προχωρώντας σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

«Για να έχει μέλλον η Δημόσια Υγεία πρέπει να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για 45.000 κενές οργανικές θέσεις.

«Συνεχή ”εντέλλεσθε” για μετακινήσεις για να καλύπτονται όπως όπως τα κενά, υπερεφημέρευση, απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες, αγροτικοί και ειδικευόμενοι σε burnout πριν καν ξεκινήσουν να εργάζονται. Tριτοκοσμικές συνθήκες μετά από κάθε γενική εφημερία σε μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και αλλού», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Δεν υπάρχει διαθέσιμη συνταγή που μπορεί να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ εάν δεν αντιμετωπισθεί η γενεσιουργός αιτία που είναι το χαμηλότατο ύψος των Δημοσίων δαπανών υγείας το οποίο βρίσκεται στο 5,5% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ».

«Δεν είναι ψέματα όταν λέμε ότι κινδυνεύουν και ταλαιπωρούνται οι ασθενείς»

Ο Μιχάλης Γιαννακός, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μίλησε για τα βασικά αιτήματα των γιατρών στα νοσοκομεία:

«Για άλλη μία φορά είμαστε στο δρόμο. Ζητάμε περισσότερο προσωπικό, περισσότερα χρήματα στη δημόσια Υγεία, για να σταματήσει ο κατήφορος της απαξίωσης και της ιδιωτικοποίησης. Το προσωπικό που έχει απομείνει στην κυριολεξία έχει κλατάρει με συνεχείς μετακινήσεις, εξαντλητικά ωράρια, παρότι διαθέτουμε προσωπικό με φιλότιμο και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να παρέχουμε ασφαλείς υπηρεσίες. Όμως, δεν προλαβαίνουμε, δεν είναι ψέματα όταν λέμε ότι κινδυνεύουν και ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Πάρα πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν μείνει χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές, διακομίζουν τα περιστατικά τους στα μεγάλα νοσοκομεία», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Θα σας δώσω ένα νούμερο, που δεν είναι αυθαίρετο, αλλά είναι από το υπουργείο Εσωτερικών. Από 1/1/23 μέχρι σήμερα είμαστε μείον 4.000 στο ΕΣΥ, παρότι έχουν προσληφθεί 4.000, από μία προκήρυξη του 2019. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουμε κύμα μαζικών αποχωρήσεων και επικουρικοί συμβασιούχοι εργαζόμενοι, επειδή αρνούνται να τους μονιμοποιήσουν, καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων. Το κύμα αποχωρήσεων δεν θα σταματήσει αν δεν αυξήσουν τους μισθούς, αν δεν υπάρχουν καλύτερες συνθήκες, αν δεν ενταχθούμε στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ξέρετε τι μισθοί υπάρχουν; Ο νοσηλευτής θα πάρει 800 ευρώ, το ίδιο και ο διασώστης, ο τραυματιοφορέας 670 ευρώ κι ένας γιατρός επιμελητής 1250 ευρώ, για αυτό κι επιλέγουμε το εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτική Απορρήτου & Cookies