Συνεδρίαση Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας: Ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας

0
Στην ανάγκη ενίσχυσης και ιδιαίτερα των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας εστίασε το Κίεβο κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας σε επίπεδο πρέσβεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουκρανία τόνισε ότι κλειδί για επιτυχημένη αντεπίθεση είναι η αεροπορική υπεροχή με την προμήθεια F-16 να αποτελεί το πρώτο βήμα. Στην εν λόγω πρωτοβουλία συμμετέχει άλλωστε και η Ελλάδα με την εκπαίδευση πιλότων.

Παράλληλα, η ουκρανική πλευρά ενημέρωσε για τις πρόσφατες επιθέσεις, ενώ οι Σύμμαχοι από την πλευρά τους αναφέρθηκαν στη βοήθεια που παρέχουν ιδίως στο επίπεδο της αντιπυραυλικής άμυνας. Ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε επίσης στα μέσα – πυραύλους, drones- τα οποία η Ρωσία προμηθεύεται από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ καταδικάζει απερίφραστα τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε Ουκρανούς αμάχους, μεταξύ άλλων με όπλα από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν».

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Πούτιν προσπαθεί να φθείρει την Ουκρανία με μαζικά πλήγματα, αλλά δεν θα τα καταφέρει. Η εκστρατεία σκληρότητας της Ρωσίας απλώς ενισχύει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας. Καθώς η Μόσχα εντείνει τα χτυπήματά της σε πόλεις και αμάχους της Ουκρανίας, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας», προσέθεσε.

Η έκτακτη συνεδρίαση έλαβε χώρα κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα, σε κοινή δήλωση την οποία είχαν συνυπογράψει οι υπουργοί Εξωτερικών περισσότερων από 40 χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καταδικάστηκαν με τον πιο έντονο τρόπο οι εξαγωγές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και η προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας από τη Ρωσία, καθώς και η χρήση αυτών των πυραύλων από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας στις 30 Δεκεμβρίου 2023 και στις 2 Ιανουαρίου 2024.

Όπως επισημαίνεται, «η μεταφορά αυτών των όπλων αυξάνει τα δεινά του ουκρανικού λαού, υποστηρίζει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και υπονομεύει το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης.

Η χρήση βαλλιστικών πυραύλων της ΛΔΚ από τη Ρωσία στην Ουκρανία παρέχει επίσης πολύτιμες τεχνικές και στρατιωτικές γνώσεις στη ΛΔΚ». «Ανησυχούμε βαθιά για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια που έχει αυτή η συνεργασία στην Ευρώπη, στην Κορεατική Χερσόνησο, στην περιοχή Ινδοειρηνικού και σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισαν οι υπουργοί Εξωτερικών.

https://www.amna.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.