Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι θα έχουν έμμεση αύξηση 3% ως 10% στις επικουρικές – Οι δικαιούχοι

0

Σχέδιο κατάργησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων από τις επικουρικές συντάξεις βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που ετοιμάζονται για την πιο δίκαιη επιβολή της κράτησης αυτής στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, η διακοπή της ΕΑΣ από τις επικουρικές είναι μέσα σε όλα τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αναμένεται ότι θα ληφθούν σύντομα από τη νέα υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ενθέτου «Ασφάλιση και Συντάξεις», έχει δώσει την έγκρισή της για να προχωρήσει το σχέδιο των αλλαγών στην ΕΑΣ και αν καταστεί εφικτό, να συμπεριληφθεί η σχετική διάταξη στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και θα έχει ως βασικό κορμό τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας.

Η βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι να περιορίσει την ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, γιατί εκεί διαπιστώνεται ότι, λόγω της κράτησης, οι συνταξιούχοι καταλήγουν να παίρνουν μικρότερη αύξηση ή ακόμη και να έχουν μείωση αντί για αύξηση στη σύνταξη.

Σύμφωνα με τους ενδεικτικούς πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», οι αυξήσεις που θα έχουν οι συνταξιούχοι από την κατάργηση της ΕΑΣ στις επικουρικές συντάξεις διαμορφώνονται ανά «ομάδα» συνταξιούχων ως εξής:

Οι παλαιοί συνταξιούχοι με επικουρική ΙΚΑ θα έχουν αύξηση από 10 ευρώ το μήνα ως 46 ευρώ το μήνα.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι με επικουρική Δημοσίου κερδίζουν ως 55 ευρώ το μήνα.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι με επικουρική από Ταμείο ΔΕΚΟ κερδίζουν ως 71 ευρώ το μήνα.

Οι νέοι, μετά το 2016, συνταξιούχοι κερδίζουν ως 29 ευρώ το μήνα.

Πώς θα επηρεαστεί η κράτηση ασθένειας αν καταργηθεί η ΕΑΣ στις επικουρικές συντάξεις;

Η κατάργηση της ΕΑΣ από τις επικουρικές θα ανεβάσει κατά μερικά ευρώ την κράτηση ασθένειας που μπαίνει πριν από το φόρο. Για παράδειγμα, επικουρική ΙΚΑ με αρχικό ποσό 409 ευρώ έχει κράτηση ΕΑΣ 20 ευρώ, ενώ μετά από όλες τις μειώσεις και την κράτηση ασθένειας διαμορφώνεται στα 215 ευρώ πριν από το φόρο. Αν καταργηθεί η ΕΑΣ, ο συνταξιούχος θα έχει μεν αύξηση 20 ευρώ, αλλά θα ανέβουν και οι μειώσεις – κρατήσεις, με αποτέλεσμα από την αύξηση των 20 ευρώ τελικά να πάρει 15 ευρώ, λόγω αύξησης των άλλων κρατήσεων. Ακόμη κι έτσι όμως θα είναι κερδισμένος.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.