Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα «μεταναστεύει» στη γραμμή Μελόνι – Σούνακ

0
Στο πολιτικό μανιφέστο του στο Βουκουρέστι αποφασίζει την έξοδο των προσφύγων σε «ασφαλείς χώρες», όπως Ρουάντα και Αλβανία.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλιεύσουν ψήφους από τη δεξαμενή της Ακροδεξιάς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο Βουκουρέστι, με υπογραφή Μάνφρεντ Βέμπερ Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υιοθετεί πολιτικές για το μεταναστευτικό αλά Σούνακ και Μελόνι: Με τα σχέδια για να στέλνουν τους μετανάστες στη Ρουάντα και την Αλβανία.

Θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – πυλώνα της ευρωπαϊκής έννομης και δημοκρατικής τάξης, προειδοποιεί χαρακτηριστικά η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η κίνηση αυτή του ΕΛΚ – της ευρωομάδας των δεξιών κομμάτων στην οποία εντάσσεται και η ΝΔ- γίνεται ενόψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών με το τελικό προσχέδιο να φέρνει μια θεμελιώδη αλλαγή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο. Συζητείται στο ετήσιο συνέδριο του ΕΛΚ, που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

Για «μάχη» εναντίον των λαϊκιστικών και εξτρεμιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στις επικείμενες εκλογές, μίλησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός του, Μάνφρεντ Βέμπερ, λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος στο Βουκουρέστι.

Είναι το ΕΛΚ που καλείται να αποφασίσει τη στρατηγική για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω του πολιτικού του μανιφέστου, αλλά – παράλληλα – να επικυρώσει την υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο συνέδριο μετέχουν συνολικά 11 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων – μεταξύ αυτών και ο Κ. Μητσοτάκης – και 2.000 αντιπρόσωποι από περισσότερες από 40 χώρες.

Διεξάγεται στο Βουκουρέστι ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, όπως σημείωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και προς την Ουκρανία που «υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές μας αξίες».

Το μανιφέστο το ΕΛΚ για το μεταναστευτικό

Το πολιτικό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη 7/3, έπειτα από μια διαδικασία που διήρκεσε περίπου ενάμιση χρόνο.

Ειδικά για τους μετανάστες, στο μανιφέστο αναφέρεται πως «όποιος υποβάλλει αίτηση ασύλου στην Ε.Ε. θα μπορούσε επίσης να μεταφερθεί σε ασφαλή τρίτη χώρα και να υποβληθεί στη διαδικασία ασύλου εκεί.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η ασφαλής τρίτη χώρα θα παρέχει προστασία στον αιτούντα επί τόπου. Θα συναφθεί συνολική συμβατική συμφωνία με την ασφαλή τρίτη χώρα».

Δηλαδή, μεταφέρουν την επεξεργασία και τον έλγχο των αιτήσεων ασύλου σε τρίτες χώρες, όπως το σχέδιο Μελόνι με την πρόσφατη συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας ή το σχέδιο Σούνακ που στέλνει τους μετανάστες στη Ρουάντα.

Και μπορεί η Βρετανία να είναι πλέον εκτός ΕΕ, ωστόσο η Ιταλία είναι εντός. Και το σχέδιο προκαλεί αντιδράσεις καθώς πρόκειται για μια θεμελιώδη αλλαγή στους ευρωπαϊκούς νόμους αλλά και στο πρόσφατο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ρωτήθηκε εάν η πρόεδρος της Κομισιόν ασπάζεται το μανιφέστο σε ό,τι αναφέρει για το μεταναστευτικό. Όπως είπε, «είναι το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η επικεφαλής υποψήφιά μας.

Επομένως όλες οι προγραμματικές θέσεις του ΕΛΚ καλύπτονται και από την ίδια […] Εργαζόμαστε όλοι μαζί ως προς αυτό.

Αυτό που αναμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από εμάς, από το ΕΛΚ και θα γίνει ξεκάθαρο και στην προεκλογική μας εκστρατεία είναι ότι θα πρέπει να μειωθούν οι αριθμοί των αφίξεων και πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ αυτών που δικαιούνται άσυλο και εκείνων που είναι παράνομοι μετανάστες».

Μάλιστα, ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου πριν από την έναρξη του συνεδρίου σημείωσε με έμφαση: «Το μήνυμα που αποφασίσαμε να στείλουμε είναι ότι εμείς θα αποφασίζουμε ποιοι θα έρχονται στην Ευρώπη και όχι οι διακινητές».

Το Αυστριακό Λαϊκό κόμμα δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του μανιφέστου, αλλά για άλλον λόγο: Εξέφρασε διαφωνίες για την αναφορά στη χρήση πυρηνικής ενέργειας καθώς και για τη διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν, με την είσοδο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο τέλος Μαρτίου.

«Στο ΕΛΚ έχουμε διαφορετικές απόψεις για διάφορα θέματα» ανέφερε ο πρόεδρός του, αλλά τόνισε ότι «ένα είναι ξεκάθαρο ότι εμείς στηρίζουμε πλήρως τη διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν και πως τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία θα πρέπει να μπουν άμεσα σε αυτή» καθώς έχουν ήδη εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια.

«Όχι» από Γαλλία στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την Πέμπτη (7/3) θα γίνει η ψηφοφορία για τη μοναδική επικεφαλής υποψήφια του κόμματος, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να ικανοποιεί όλα τα κόμματα η υποψηφιότητά της. Το γαλλικό κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της, όπως ανέφερε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ.

Ερωτηθείς για το θέμα ο Μάνφρεντ Βέμπερ επανέλαβε: «Στο ΕΛΚ έχουμε διαφορετικές απόψεις. Δεν βάλαμε την υποψηφιότητά της (σ.σ. Φον ντερ Λάιεν) σε μυστική ψηφοφορία αλλά έχουμε μια δημοκρατική διαδικασία ως κόμμα». Εξέφρασε, πάντως, τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα ψηφίσει υπέρ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πάντως, η υιοθέτηση μιας τόσο ακραίας ατζέντας για το μεταναστευτικό εκτιμάται πως θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για την πολιτικό που διεκδικεί εκ νέου την προεδρία της Κομισιόν.

Ο λόγος είναι πως για να ανανεώσει τη θητεία της, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα πρέπει να έχει την υποστήριξη και της δεύτερης ισχυρότερης ομάδας του ευρωκοινοβουλίου, των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι αντιτίθενται σε τέτοια μέτρα.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019 ως μια υποψήφιος που «συμβιβάζει» τις ισχυρότερες πολιτικές πτέρυγες. Παρ΄ όλα αυτά είχε επικρατήσει με ισχνή πλειοψηφία. Εμπειρογνώμονας των Βρυξελλών ανέφερε χαρακτηριστικά στον Guardian πως «οι σοσιαλιστές θα τρελαθούν με αυτό».

Ενστάσεις φαίνεται πως υπάρχουν και από την ομάδα των Φιλελευθέρων (Renew Europe). Πρόκειται για την τρίτη ευρωομάδα, μαζί με το ΕΛΚ και τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, που είχε υποστηρίξει τελικά την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για να κερδίσει τον προεδρικό θώκο.

«Μια ακόμη κίνηση που επιδιώκει να προσελκύσει την ακροδεξιά ψήφο δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα. Αυτή η στρατηγική που έχει ακολουθήσει το ΕΛΚ τα τελευταία χρόνια απλώς έχει ενισχύσει την ακροδεξιά.

Αφού δεν λειτουργεί γιατί επιμένουν πεισματικά να ακολουθούν αυτή την τακτική», διερωτήθηκε η Σόφι Ιντ Βελντ, Ολλανδή ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ευρωομάδας των φιλελευθέρων Renew.

Ενδεικτική του κλίματος είναι και η ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου, επίσης ευρωβουλευτή του Renew Europe. «Σήμερα ο Βέμπερ τινάζει στον αέρα, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και την παραδοσιακή συνεργασία της με την κεντροαριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», έγραψε για όσα αναφέρονται στο προεκλογικό μανιφέστο του ΕΛΚ.

«Το νέο ακροδεξιό άνοιγμα του Βέμπερ, εάν πραγματοποιηθεί, θα φέρει σε δύσκολη θέση την φον ντερ Λάιεν εφόσον θα εκπροσωπήσει το ΕΛΚ στις ευρωεκλογές με θέσεις που δεν γίνονται δεκτές από την κεντροαριστερά και μπορεί να της στοιχίσουν την υποστήριξή της για τη 2η πενταετία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Επιπλέον θα μετατρέψει ΕΛΚ, φον ντερ Λάιεν σε ουρά της Μελόνι με οτι αυτό συνεπάγεται. Τον είχα πάρει είδηση τον Βέμπερ από το πως μου επιτέθηκε στο ΕΛΚ με Μητσοτάκη, για την κριτική που έκανα για κουκούλωμα του σκανδάλου της Novartis και περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Φαίνεται όμως ότι τώρα έχει ξεφύγει εντελώς!»

Προειδοποίηση από την Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η Dunja Mijatovic, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προειδοποιεί με άρθρο της στο Politico ότι η επιμονή της Ευρώπης να βλέπει αυστηρά τη μετανάστευση θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου σε ολόκληρη την ήπειρο. Όπως επισημαίνει η ίδια:

«Ακολουθώντας ολοένα και πιο αυστηρές πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης, οι ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο διαιωνίζουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος αιτούντων άσυλο και μεταναστών.

Επίσης, καταργούν τις συλλογικές εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και διαβρώνουν ευρύτερους νομικούς και δημοκρατικούς ελέγχους και ισορροπίες που προστατεύουν όλα τα δικαιώματά μας.

Η επικείμενη υιοθέτηση του νομοσχεδίου για την ασφάλεια της Ρουάντα από το Ηνωμένο Βασίλειο, που επί του παρόντος βρίσκεται στη Βουλή των Λόρδων, είναι ίσως η πιο έντονη απεικόνιση αυτής της επικίνδυνης τροχιάς.

Με στόχο να επιτραπεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να απελαύνει μόνιμα αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα, αυτό το νομοσχέδιο αντιμετωπίστηκε με έντονη κριτική — μεταξύ άλλων στη Βουλή των Λόρδων, όπου απορρίφθηκε πολλές φορές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Και όμως, η κυβέρνηση φαίνεται ότι σκοπεύει να προωθήσει αυτή τη νομοθεσία, η οποία θα εμποδίσει την πρόσβαση στη δικαστική προσφυγή για τους ενδιαφερόμενους που η Ρουάντα ενδέχεται να τους απελάσει στη χώρα καταγωγής τους, όπου μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπίσουν βασανιστήρια.

Αυτό το νομοσχέδιο όχι μόνο θα αποτρέψει την αποκατάσταση των πιο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αποκλείοντας συγκεκριμένα τους αιτούντες άσυλο από την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, θα ακυρώσει επίσης την αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο παρεμβαίνει σημαντικά στη δικαστική ανεξαρτησία, υποχρεώνοντας τους δικαστές να ευθυγραμμιστούν με τη στάση της κυβέρνησης ότι η Ρουάντα είναι ένας ασφαλής προορισμός, παρά το καλά μελετημένο και λεπτομερές πόρισμα του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου για το αντίθετο.

Οι δικαστές δεν θα μπορούν επίσης να λάβουν υπόψη τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – και να εφαρμόσουν βασικά μέρη του νόμου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος δίνει ζωή στη σύμβαση στο βρετανικό δίκαιο.

Η νομοθεσία στοχεύει επίσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), καθώς θα παρέχει στους υπουργούς διακριτικές εξουσίες να ακυρώνουν τα προσωρινά μέτρα του δικαστηρίου σε σχέση με την απομάκρυνση ατόμων στη Ρουάντα.

Αλλά οι ανησυχίες μου δεν περιορίζονται στο ΗΒ. Το εύρος του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερο.

Στη Γαλλία, οι αρχές απέλασαν πρόσφατα ένα άτομο στο Ουζμπεκιστάν , αδιαφορώντας για ένα προσωρινό μέτρο που είχε εκδοθεί από το ΕΔΔΑ.

Η γαλλική κυβέρνηση αγνόησε επίσης μια μεταγενέστερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να επαναφέρει τον απελαθέντα στη Γαλλία. Και ο υπουργός Εσωτερικών έφτασε ακόμη και στο σημείο να υπερασπιστεί δημοσίως αυτές τις αποφάσεις για να αγνοήσει τόσο το ΕΔΔΑ όσο και το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της ίδιας της Γαλλίας.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι βουλευτές έχουν εκφράσει την έκκλησή τους να τροποποιηθεί το γαλλικό Σύνταγμα ώστε να συμπεριληφθούν εξαιρέσεις σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική .

Το μήνυμα που μεταφέρουν αυτές οι εξελίξεις είναι επικίνδυνο. Σηματοδοτεί ότι η εξουσία και η ανεξαρτησία των δικαστηρίων, μαζί με την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μπορούν να θυσιαστούν όταν οι κυβερνήσεις πιστεύουν ότι ανταποκρίνεται στις πολιτικές προτεραιότητες ή τις εκλογικές τους εκτιμήσεις.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σίγουρα δεν έχουν μείνει απρόσβλητες σε τέτοιες σκέψεις , καθώς ορισμένες υιοθετούν παρόμοιες πολιτικές και νόμους που βλάπτουν τις εθνικές έννομες τάξεις, καθώς και την αποτελεσματικότητα των διεθνών συνθηκών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις εγχώριες μεταναστευτικές τους ατζέντες.

Αλλά όταν δύο χώρες που ανήκουν στην ιδρυτική ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης – και που συχνά τιμούνται ως σημαιοφόροι του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας – εμπλέκονται ανοιχτά και χωρίς συγγνώμη σε τέτοιες πρακτικές, αναπόφευκτα ενθαρρύνει τους άλλους να θεωρήσουν παρόμοιες προσεγγίσεις».

Φόβοι για φαινόμενο ντόμινο στην Ευρώπη

Όπως εξηγεί η Dunja Mijatovic:

«Αυτό μπορεί στη συνέχεια να δημιουργήσει ένα φαινόμενο ντόμινο – ένα φαινόμενο που ξεκινά με την καταγγελία του κρίσιμου ρόλου των ελέγχων και των ισορροπιών, στη συνέχεια διαχέεται σε άμεση απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και, τελικά, τις βασικές αξίες των δημοκρατικών κοινωνιών.

Θέτει επίσης συγκεκριμένα σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – πυλώνα της ευρωπαϊκής έννομης και δημοκρατικής τάξης.

Τα τελευταία 75 χρόνια, τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέπτυξαν με κόπο ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεσμεύτηκαν να το προασπίσουν, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά.

Ωστόσο, είναι πλέον όλο και πιο σύνηθες να βλέπουμε πολιτικούς να επιτίθενται σε αυτό ακριβώς το σύστημα και μάλιστα να υποστηρίζουν την απόσυρση από τη Σύμβαση – εκτός αν, δηλαδή, το ΕΔΔΑ υποκύψει στη βούληση των κυβερνήσεων για υποθέσεις μετανάστευσης.

Πρόκειται για άστοχες προτάσεις. Ωστόσο, άλλα, μικρότερα βήματα διαβρώνουν αργά αλλά σταθερά και το σύστημα.

Ειδικότερα, οι χώρες που αγνοούν τα προσωρινά μέτρα του ΕΔΔΑ, τα οποία εκδίδονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου υπάρχει άμεσος κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης, είναι πραγματικό πρόβλημα.

Αυτή η παράβλεψη υπονομεύει άμεσα τον μακροχρόνιο και δεσμευτικό χαρακτήρα αυτών των μέτρων, ιδίως τη λειτουργία τους ως κρίσιμο φρένο έκτακτης ανάγκης για την υπέρβαση της κυβέρνησης.

Τα τελευταία έξι χρόνια, έχω ειδοποιήσει τακτικά τις εθνικές αρχές σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης της διάβρωσης του κράτους δικαίου – ιδίως όσον αφορά τη μετανάστευση, όπου η πτώση είναι πιο έντονη.

Οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες είναι εύκολοι στόχοι.

Όμως, ενώ ο περιορισμός των δικαιωμάτων τους και η πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη μπορεί να βοηθήσει να επιτύχουν γρήγορα πολιτικά κέρδη, η εκλογική επιτυχία δεν δίνει στις κυβερνήσεις λευκή άδεια να υπονομεύσουν τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα, να διακυβεύσουν τη δικαστική ανεξαρτησία και να θέσουν αποτελεσματικά τους εαυτούς τους υπεράνω του νόμου.

Αυτά τα στοιχεία είναι όλα αναπόσπαστα στοιχεία του δημοκρατικού ιστού των κοινωνιών μας και πρέπει να προστατεύονται – όχι να διαλύονται».

Τι προβλέπει η συμφωνία Μελόνι για τους μετανάστες στην Αλβανία

Ιταλία και Αλβανία υπέγραψαν πριν από μερικούς μήνες, τον Νοέμβριο του 2023, μνημόνιο κατανόησης το οποίο προβλέπει πως η Ιταλία θα ανοίξει στην Αλβανία, που δεν είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο κέντρα υποδοχής μεταναστών. Κίνηση που προκάλεσε ανησυχία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Τα κέντρα θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 3.000 μετανάστες από την άνοιξη του 2024 και συνολικά κάπου 39.000 τον χρόνο, κατά προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Ωστόσο, για την επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αυτό το «εξωχώριο καθεστώς ασύλου χαρακτηρίζεται από πολλές νομικές ασάφειες».

Εγείρει κίνδυνο «διαφορετικής μεταχείρισης αυτών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα εξετάζονται στην Αλβανία και αυτών των οποίων οι αιτήσεις θα εξετάζονται στην Ιταλία», όπως σημείωσε η κ. Μιγιάτοβιτς.

Αυξάνει δε, «τον κίνδυνο για τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες να υποστούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε να τηρηθεί «το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες», ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως ζήτησε «λεπτομερείς πληροφορίες» για τη συμφωνία από την ιταλική κυβέρνηση.

Το μοντέλο Σούνακ για μετανάστες στη Ρουάντα

Η κυβέρνηση Σούνακ προχωρά το σχέδιο να στέλνει στη Ρουάντα μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα. Τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βρετανία, έπειτα από σχεδόν επτά ώρες συζητήσεων το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 313 ψήφους υπέρ και 269 κατά στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Τώρα θα εργαστούμε», έγραψε ο Ρίσι Σούνακ στο Χ, ώστε «να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι πτήσεις προς τη Ρουάντα και να σταματήσουμε τις μικρές βάρκες», εννοώντας αυτές με τις οποίες οι μετανάστες διασχίζουν τη Μάγχη.

Αλλά ο δρόμος για την οριστική έγκρισή του παραμένει μακρύς. Ακόμα και οι ριζοσπαστικοί υποστηρικτές του Brexit που ανήκουν στο ERG (Ευρωπαϊκή Ομάδα Έρευνας) χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο ως μετριοπαθές.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Τιμ Μπέιλ του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου «υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια» και «καμία εγγύηση ότι θα μπορέσει να τα ξεπεράσει». Το σχέδιο μεταφοράς των παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα, ανακοινώθηκε αρχικά τον Απρίλιο του 2022.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch θεώρησε την έγκριση του νομοσχεδίου «ήττα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πλήγμα στο κράτος δικαίου».

Ο Σούνακ, που έχει αναγάγει σε προτεραιότητα της κυβέρνησής του την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, παρουσίασε το νομοσχέδιο ως «το πιο σκληρό που έχει υιοθετηθεί κατά της παράνομης μετανάστευσης».

Το κείμενο περιγράφει τη Ρουάντα ως ασφαλή τρίτη χώρα και απαγορεύεται η επαναπροώθηση των μεταναστών από εκεί προς τις χώρες καταγωγής τους.

Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές δεν αρκούν για τη δεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το Λονδίνο θα έπρεπε να αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από άλλες διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας των δικαστικών προσφυγών.

πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.