Τραμπ: Πολιτική νίκη η απόφαση για την ασυλία του – «Μεγάλη νίκη για το σύνταγμα και τη δημοκρατία»

0

Ασυλία μόνο για τις πράξεις του ως προέδρος, αλλά όχι για τις ιδιωτικές αναγνώρισε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στον Ντόναλντ Τραμπ σε μια εξέλιξη που ουσιαστικά συνιστά πολιτική νίκη για τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε χθες (1/7) ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επιτρέπεται να διωχθεί ποινικά για τις επίσημες ενέργειες στις οποίες προέβη ως πρόεδρος, αλλά μπορεί να διωχθεί για τις ιδιωτικές πράξεις του, σε μια απόφαση-ορόσημο με την οποία αναγνωρίστηκε, για πρώτη φορά, μια μορφή μερικής προεδρικής ασυλίας. Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να γιορτάσει.

«Μεγάλη νίκη για το σύνταγμα και τη δημοκρατία μας», ανάρτησε στο Truth Social. «Περήφανος που είμαι Αμερικανός!» Αν και ο Τραμπ δεν έλαβε τις σαρωτικές προστασίες που είχαν ζητήσει ο ίδιος και οι δικηγόροι του, πήρε περισσότερα από αρκετά για να πετύχει τον άμεσο στόχο του να καθυστερήσει μια ακόμη δίκη μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η απόφαση των έξι συντηρητικών δικαστών επέφερε σοβαρό πλήγμα στην ομοσπονδιακή ποινική υπόθεση εναντίον του με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020. Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ και η ομάδα του θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν σημαντικά την υπόθεσή τους εναντίον του πρώην προέδρου και τα στοιχεία στα οποία μπορούν να βασιστούν για να την υποστηρίξουν, εάν θέλουν να συνεχίσουν. Η δίκη τέθηκε σε παύση εν αναμονή αυτής της απόφασης.

Η απόφαση 6-3 της Δευτέρας εγγυάται ότι οποιαδήποτε δίωξη προκύψει από αυτήν την απόφαση θα καθυστερήσει πολύ μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ταξινομεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Τραμπ έχει μερική ασυλία από τη δίωξη, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Τραμπ, σύμφωνα με το δικαστήριο, έχει πλήρη ασυλία για επίσημες πράξεις ως πρόεδρος που σχετίζονται με τα βασικά συνταγματικά του καθήκοντα. Αυτό περιλαμβάνει τις επικοινωνίες που είχε με αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με καταγγελίες για εκλογική νοθεία. Και έτσι, αυτό το τμήμα του κατηγορητηρίου κατά του Τραμπ είναι ουσιαστικά «νεκρό».

Από εκεί και πέρα, οι έξι δικαστές είπαν ότι υπάρχει τεκμήριο ασυλίας για οποιεσδήποτε άλλες επίσημες πράξεις. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι εισαγγελείς θα πρέπει να εργαστούν πολύ σκληρότερα για να καταρτίσουν δικογραφία εναντίον του Τραμπ.

Το δικαστήριο πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι πρόεδροι δεν έχουν ασυλία για μη επίσημες ενέργειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.