VON DER LEYEN: Η Ουκρανία θα λάβει 1,5 δισ. ευρώ από ρωσική περιουσία

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη διάθεση της πρώτης δόσης 1,5 δισ. ευρώ από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την αγορά όπλων για την Ουκρανία. Αυτό ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC), Ursula von der Leyen, στο προφίλ της στο κοινωνικό δίκτυο X.

“Η ΕΕ υποστηρίζει την Ουκρανία. Σήμερα μεταφέρουμε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή εσόδων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την άμυνα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας”, έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το Κίεβο δεν θα λάβει άμεσα έσοδα από ρωσικές περιουσίες, αλλά ότι τα χρήματα θα πάνε σε ένα ταμείο ειρήνης για να αποζημιώσει τις χώρες της ΕΕ για όπλα.

Με την ευκαιρία αυτή, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ξανά σήμερα. Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε ότι τέτοιες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν θα μείνουν αναπάντητες».

«Αυτό δεν είναι λόγος για γρήγορη αντίδραση, αλλά είναι, φυσικά, αφορμή για στοχαστικά βήματα ως απάντηση σε τέτοιες παράνομες αποφάσεις που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απάντηση θα ακολουθήσει αναγκαστικά, αλλά πρέπει να είναι προσεκτική και πρέπει ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντά μας», εξήγησε. Ο Πεσκόφ.

Μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Περισσότερα από 200 δισ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΕ, κυρίως στους λογαριασμούς της βελγικής «Euroclear» – ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμού και εκκαθάρισης στον κόσμο.

Η «Euroclear» επιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα κατασχέσει τους τόκους των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων που κατέχει και ότι θα μεταφέρει τα χρήματα στην Ουκρανία.

Η απόφαση ακολουθεί μήνες συζητήσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της G7 σχετικά με τον τρόπο χρήσης δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας που έχουν παγώσει ως μέρος των κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Η έκθεση για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανέφερε ότι τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία παρήγαγαν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τους συνολικούς τόκους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που εισέπραξε το γραφείο συμψηφισμού κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου.

Το εισόδημα μετά τη φορολογία ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,55 δισ. ευρώ θα σταλεί στην Ουκρανία. Τα υπόλοιπα θα «παραμεριστούν ως αποθέματα ασφαλείας έναντι των τρεχόντων και μελλοντικών κινδύνων». Συνολικά 836 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στο Βέλγιο σε εταιρικούς φόρους.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε κλοπή το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ στοχεύει όχι μόνο τα κεφάλαια ιδιωτών, αλλά και τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει την επιλογή να μην επιστρέψει κεφάλαια που οι δυτικές χώρες έχουν κρατήσει στη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τα σχέδια χρήσης εσόδων από ρωσικές περιουσίες για την αγορά όπλων ως κλοπή και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα αντεπιτεθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.