ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

0

Το Εορτολόγιο της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ερμόλαος, Ερμολία, Λία, Ερμοκράτης.
  • Παρασκευή, Εύη, Εβίτα, Βούλα, Βιβή, Βέτη, Βέττη, Παρασκευούλα, Πάρις, Βίβιαν, Παρασκευάς, Πάρης, Πάρις, Παράσχος.
  • Έρση.
  • Ιερουσαλήμ.
  • Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια.

26 Ιουλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής της Ρωμαίας και του Αγίου Ερμολάου του Ιερομάρτυρα.

Eις πυρ βληθείσα Ωραιοζήλη Λόγε, Άπασι βρύει τους κρουνούς των θαυμάτων.

Η Αγία Ωραιοζήλη έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. Είχε πατρίδα το Βυζάντιο και οι γονείς της ήταν Έλληνες ειδωλολάτρες. Στην αρχή ήταν και αυτή ειδωλολάτρισσα, κατόπιν όμως έγινε χριστιανή από το κήρυγμα του Αποστόλου Ανδρέα.

Επειδή η Ωραιοζήλη ήταν μορφωμένη γυναίκα, μπόρεσε και έμαθε σωστά όλες τις αλήθειες του Ευαγγελίου, έτσι ώστε να τις διδάσκει και σ’ άλλες γυναίκες και κατόρθωσε να ελκύσει πολλές απ’ αυτές στον Χριστό. Μία από αυτές ήταν η Αγία Ιερουσαλήμ.

Η Ιερουσαλήμ ήταν φίλη της Ωραιοζήλης και σύνοικος. Είχε επίσης θερμή ευσέβεια και άλλες αρετές, και τη βοηθούσε στη διάδοση του Ευαγγελίου στην πόλη του Βυζαντίου.

Όταν επί αυτοκράτορα Δομιτιανού κινήθηκε διωγμός κατά των Χριστιανών, η Αγία Ωραιοζήλη συνελήφθη και επειδή έμεινε πιστή στην αγάπη του Χριστού, αποκεφαλίστηκε και κατατάχθηκε στο σεμνό χορό των Μαρτύρων. Το δε νεκρό της σώμα το έριξαν στη φωτιά.

Η δε Αγία Ιερουσαλήμ συνελήφθη και αυτή μαζί με την συναθλήτριά της. Ο κριτής προσπάθησε να την ελκύσει προτείνοντας της να την παντρέψει με ωραιότατο ειδωλολάτρη αξιωματικό. Αλλά η πιστή παρθένος το απέρριψε και έτσι αποκεφαλίστηκε, παίρνοντας το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.