Έρχονται τα χειρότερα με τις δαπάνες διαβίωσης συμφωνούν τα περισσότερα νοικοκυριά σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

0

Ετήσια έρευνα για το εισόδημα τις δαπάνες διαβίωσης νοικοκυριών 2023 σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι Έλληνες εκτιμούν ότι έρχονται τα χειρότερα σχετικά με την συνθήκες διαβίωσης ενώ επισημαίνουν ότι ο μισθός και η σύνταξη αρκούν μόνο για 19 μέρες

Η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών 2023 (12η κατά σειρά) διεξήχθη υπό τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πολύμηνη κρίση ακρίβειας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε το 2023, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον έχουν αρνητικό πρόσημο για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθώς πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (53,7%) εκτιμά ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί το 2024.

Πέρα από τις χαμηλές προσδοκίες που δημιουργεί η πληθωριστική κρίση, οι βασικές αρνητικές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά με βάση τα ευρήματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι οι εξής:

Διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και των νοικοκυριών με υψηλά εισοδήματα.

Μείωση της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος των νοικοκυριών

Αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Βασικό συμπέρασμα

Η ακρίβεια οδήγησε σε διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων επιδεινώνοντας την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.