Με το… κιάλι βλέπουν βασικά και απαραίτητα είδη οι καταναλωτές ενόψει Χριστουγέννων

Το ελαιόλαδο ακρίβυνε κατά 62% και η γαλοπούλα κατά 21,1%

Νηστίσιμο προβλέπεται να είναι το φετινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που… πλησιάζει για εκατομμύρια νοικοκυριά και καταναλωτές.

Αιτία φυσικά το ράλι τιμών σε βασικά και απαραίτητα για τις γιιορτές είδη όπως και για τα παραδοσιακά αγαθά για τις άγιες αυτές μέρες που έρχονται, καθώς οι τιμές τους όχι μόνο συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία αλλά εκτοξεύτηκαν σε ιλιγγιώδη ύψη.

Μεταξύ άλλων οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται σε ελαιόλαδο (ακρίβυνε κατά 62%), μήλα (36,6%), αρνί (22,9%), κρασί (21,2%), γαλοπούλα (21,1%).

Με βάση αυτά τα δεδομένα αναγκαστικά σε περικοπές, σε περιορισμένες κινήσεις και σε εξαντλητική έρευνα αγοράς προχωρούν οι καταναλωτές για να ψωνίσουν τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που φέτος θα είναι πανάκριβο έως απλησίαστο.

Καταναλωτές, μιλώντας στο OPEN TV, εκτιμούν ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι πιο ακριβό φέτος κατά 20%. Σύμφωνα πάντως με την έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, το κόστος φέτος θα κυμανθεί από 103,1 ευρώ έως 140,76 ευρώ, δηλαδή έχει αυξηθεί από 10,8% έως 11,4%. «Τα αρνιά και τα κατσίκια είναι πιο ακριβά, τα χοιρινά έχουν φύγει, η τιμή στο ελαιόλαδο έχει εκτοξευθεί. Κάθε χρόνο και χειρότερα και κάθε πέρσι και καλύτερα, επισημαίνουν οι καταναλωτές οι οποίοι βλέπουν κάθε φορά η κατάσταση να εξελίσσεται σε απελπιστικά δεδομένα.

ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΦΗΣ

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.