Μουσείο Σαμιακού οίνου: Ένα ταξίδι στις εποχές της παραδοσιακής οινοποίησης
Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου διαθέτει δύο σημαντικές οινοποιητικές εγκαταστάσεις, η κάθε μια με τη δική της ιστορία. Στην κεντρική είσοδο του Οινοποιείου στο Μαλαγάρι, λειτουργεί το Mουσείο Σαμιακού Oίνου που εγκαινιάστηκε το 2005 και φιλοξενεί σπουδαία εκθέματα για την οινική ιστορία του νησιού. Στεγάζεται σε ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού ως οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο.
Μετατράπηκε σε Μουσείο το 2005 και από τότε φιλοξενεί στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί: Από τους ορεινούς αμπελώνες και τις πεζούλες, τη χειρωνακτική εργασία, τον τρυγητό και το πατητήρι, την οινοποίηση και την παλαίωση ως τις μεγάλες ξύλινες οινοδεξαμενές του περασμένου αιώνα, τις συλλεκτικές φιάλες, παλαιές φωτογραφίες και στοιχεία καταγραφής της παραγωγής, τα σκεύη και εργαλεία βαρελοποιίας, παλαιά μηχανήματα οινοποίησης καθώς και μια σειρά βραβεύσεων και διακρίσεων, συγκαταλέγονται στα εκθέματα.
Κι επειδή γιορτινό τραπέζι που να μη συνοδεύεται από κρασάκι δε γίνεται η κα.Μαργαρίτα Ικαρίου, υπεύθυνη γραφείου τύπου του ΕΟΣ Σάμου, μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, για το γιορτινό τραπέζι και τα κρασί, αλλά και για το Μουσείο του συνδέσμου.
«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο γόνιμου αναβρασμού. Είναι η τρίτη χρονιά που στο μουσείο, ένα εμβληματικό κτίριο του 19ου αιώνα που έχει μετατραπεί σε μουσείο, ένας τεράστιος χώρος διοργανώνουμε αύριο (23/12) μια μοναδική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, όπου όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο σύλλογο υποστηρικτών καρκινοπαθών του νομού Σάμου. Είναι μια πάγια πολιτική του συνεταιρισμού ο οποίος του χρόνου συμπληρώνει 90 χρόνια λειτουργίας Ετοιμάζουμε πολλά πράγματα για τους καλεσμένους μας, εκδηλώσεις με προσανατολισμό για τον άνθρωπο και το παιδί . Έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα από όλο τον κόσμο που έρχονται να γνωρίσουν μια οινική παράδοση του σαμιώτικου κρασιού 3.000 ετών, τεράστιες βαρέλες χωρητικότητας 80 τόνων. Όλη η ιστορία, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική διαδρομή της Σάμου σε ένα μπουκάλι κρασί, και μπορεί κανείς να δει τον τρόπο παρασκευής», όπως ανέφερε.
Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος