Πέφτει η Avdiivka – Σφαγή στο Donetsk…Μια ήττα που θα εμπλέξει το ΝΑΤΟ

0
Mikhail Podolyak (Σύμβουλος Zelensky): Η Ουκρανία χωρίς νέα στήριξη κινδυνεύει, η ζώνη μάχης θα επεκταθεί οι Ρώσοι επιμένουν σε όλο το μέτωπο    Matthew Bryza (Αμερικανός διπλωμάτης): Στις ΗΠΑ εξετάζουν να στείλουν              στρατεύματα στην Ουκρανία αλλά όχι επίσημα… – Το σενάριο του σαμποτάζ

Ουκρανοί και Γερμανοί προειδοποιούν… το μέτωπο θα καταρρεύσει αφού οι ρώσοι έχουν παντού την πρωτοβουλία κινήσεων ενώ οι Ουκρανοί δεν έχουν τα μέσα να αμυνθούν.

Ήδη η προέλαση προς Kupyansk συνεχίζεται, κέρδισαν νέα εδάφη στην κατεύθυνση Bakhmut ενώ από τα νότια μπήκαν στην πόλη Avdiivka που ήταν τόσο σημαντική όσο και το Bakhmut.

Εν τω μεταξύ οι αμερικανοί προειδοποιούν ότι η κατάρρευση του μετώπου θα οδηγήσει ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία για να αποτρέψουν την ολική κατάρρευση των Ουκρανών.

Μια τέτοια εξέλιξη ωστόσο θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση των Ρώσων που θα συντρίψουν όλα τα στρατεύματα που θα εμπλακούν και… είτε τότε η Ουκρανία θα παραδοθεί άνευ όρων είτε θα ξεσπάσει γενικευμένος πόλεμος.

Εν τω μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές των Ουκρανών με τις μάχες να έχουν ξανά στο κέντρο τους το Donetsk όπου 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν από ουκρανικό χτύπημα στην καρδιά της αγοράς του.

Ήδη αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν στις 21 Ιανουαρίου 2024 σε 6 περιοχές της Ουκρανίας.

Mikhail Podolyak (Σύμβουλος Zelensky): Η Ουκρανία χωρίς νέα στήριξη κινδυνεύει, η ζώνη μάχης θα επεκταθεί οι ρώσοι επιμένουν σε όλο το μέτωπο.

Η κατάσταση στη ζώνη ειδικής επιχείρησης είναι δύσκολη για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι μάχες δεν υποχωρούν, παρά τον χειμώνα, δήλωσε ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Zelensky, σε συνέντευξή του στην Bild

«Η κατάσταση είναι δύσκολη γιατί η ένταση των μαχών δεν μειώνεται, ανεξάρτητα από τους κλιματικούς παράγοντες.

Η ένταση των μαχών είναι υψηλή» τόνισε ο Mikhail Podolyak.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Κιέβου, εάν η Δύση δεν παράσχει στην Ουκρανία επαρκή όπλα και οικονομική βοήθεια, «η ζώνη μάχης θα επεκταθεί».

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν αλλάζει τίποτα στο πεδίο της μάχης και απλώς παρατείνει τη σύγκρουση, εις βάρος του Ουκρανικού λαού.

Welt (Γερμανικό ΜΜΕ): Η Ουκρανία εγκαταλείπει τμήματα του μετώπου λόγω έλλειψης στρατιωτών, οι Ουκρανοί κινδυνεύουν

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη στρατιωτών στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU), εξαιτίας αυτού πρέπει να παραδώσει ορισμένα τμήματα του μετώπου, υποστήριξε το τηλεοπτικό κανάλι Welt.

«Οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι οι Ουκρανοί έχουν κάποια προβλήματα με τα πυρομαχικά.

Επίσης, το Κίεβο δεν έχει τόσους στρατιώτες όσο νομίζει η Δύση.

Εξαιτίας αυτού, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν ορισμένα τμήματα του μετώπου για να μεταφέρουν τα στρατεύματά τους σε «ασθενέστερα μέρη από πλευράς στρατιωτικής πίεσης».

Από τον Φεβρουάριο του 2022, γενική επιστράτευση έχει κηρυχτεί και παρατείνεται επανειλημμένα στην Ουκρανία.

Οι αρχές της χώρας αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες που σχετίζονται με τη στρατολόγηση πολιτών στο στρατό.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2023, ο Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών της Verkhovna Rada, Roman Kostenko, δήλωσε ότι η κινητοποίηση απέτυχε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα της αναπλήρωσης του στρατού είναι ακόμη πιο οξύ από το πρόβλημα της έλλειψης πυρομαχικών.

Στις 18 Ιανουαρίου 2024, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Rustem Umerov δήλωσε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν έλλειψη πυρομαχικών και έλλειψη οβίδων. Ζήτησε από τους δυτικούς εταίρους να βοηθήσουν το Κίεβο να λύσει αυτό το πρόβλημα, χαρακτηρίζοντας την ενίσχυση του δυναμικού του πυροβολικού μία από τις βασικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Matthew Bryza (Αμερικανός διπλωμάτης): Στις ΗΠΑ εξετάζουν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία αλλά όχι επίσημα… – Το σενάριο του σαμποτάζ

Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ ενδέχεται να στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία ιδιωτικά, αυτή την άποψη εξέφρασε ο συνταξιούχος Αμερικανός διπλωμάτης Matthew Bryza σε συνέντευξή του στο ουκρανικό έντυπο Espreso.

«Πιστεύω ότι δεν πρόκειται για την πραγματική παρουσία στρατιωτικού προσωπικού του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ, όχι υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, μπορούν να στείλουν τις δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις για να στηρίξουν την Ουκρανία», αλλά χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.

Ο Matthew Bryza σημείωσε ότι το ζήτημα της αποστολής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία τίθεται περιοδικά, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση ως προς το πόσο μακριά είναι έτοιμοι να φτάσουν οι «δυτικοί εταίροι» για την υποστήριξη της Ουκρανίας .

Νωρίτερα, ο απόστρατος συνταγματάρχης του βρετανικού στρατού Hamish de Bretton-Gordon δήλωσε σε συνέντευξή του στο TalkTV ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία εάν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο μέτωπο.

Κατά τη γνώμη του, εάν κάτι «στραβώσει» στην Ουκρανία, η Βορειοατλαντική Συμμαχία «θα μπορούσε να πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια».

Όπως είπε ο πρώην αξιωματικός της CIA Ray McGovern, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να εμπλακούν σε μια πρόκληση και να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν μια επιχείρηση σαμποτάζ κατά της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής προκειμένου να στείλουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να «επιτεθεί» σε χώρες του ΝΑΤΟ αφού κερδίσει τη σύγκρουση με την Ουκρανία.

Ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε πολύ πιθανό ο αμερικανικός στρατός να συμμετάσχει στην αντιπαράθεση με τα ρωσικά στρατεύματα εάν κερδίσουν στη Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρεια.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν αποτελεί απειλή για καμία από τις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.

Alexander Grushko (Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ρωσίας): Οι ασκήσεις του NATO Steadfast Defender-2024 με 90.000 στρατιώτες αυξάνουν τους κινδύνους στρατιωτικών επεισοδίων

Ασκήσεις τέτοιας κλίμακας όπως αυτές του NATO Steadfast Defender-2024 αυξάνουν τους κινδύνους στρατιωτικών επεισοδίων, αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να εκφοβιστεί από τέτοιες προκλητικές επιδείξεις δύναμης, δήλωσεο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko.

Νωρίτερα, ο Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Christopher Cavoli ανακοίνωσε την έναρξη της «μεγαλύτερης άσκησης εδώ και δεκαετίες» της συμμαχίας, Steadfast Defender 2024.

Περίπου 90.000 στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν σε αυτές.

Οι ελιγμοί θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

“Οποιαδήποτε γεγονότα αυτής της κλίμακας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο στρατιωτικών επεισοδίων και αποσταθεροποιούν περαιτέρω την κατάσταση ασφαλείας. Όμως τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ασφάλειας σήμερα δεν ενδιαφέρουν πολύ αυτούς που ηγούνται του ΝΑΤΟ, το κύριο πράγμα για αυτούς είναι να διατηρήσουν αυτό το όργανο αμερικανικής επιρροής επιπλέει στον ήδη χαμένο αγώνα για τη διατήρηση της δυτικής ηγεμονίας στον κόσμο», είπε ο Alexander Grushko.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να τρομοκρατηθεί από αυτές τις προκλητικές επιδείξεις δύναμης.

Η Ρωσία έχει όλους τους πόρους για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την αμυντική ικανότητα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο Alexander Grushko δήλωσε επίσης ότι η κλίμακα των ασκήσεων του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί την οριστική και αμετάκλητη επιστροφή της συμμαχίας στα σχέδια του Ψυχρού Πολέμου που στοχεύουν στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Fico (Σλοβακία): Υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ η Ουκρανία, θα ασκήσω βέτο στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ γιατί αυτό θα φέρει Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico δήλωσε ότι «η Ουκρανία δεν είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα», αλλά βρίσκεται «υπό τον πλήρη έλεγχο και την επιρροή των ΗΠΑ», επαναλαμβάνοντας πως η δική του κυβέρνηση δεν σκοπεύει να της στείλει άλλα όπλα.

Κράτος-μέλος του NATO, η Σλοβακία κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο φιλορωσικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Robert Fico αναμένεται να συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό του Denis Smyhal την Τετάρτη 24/1, σε πόλη που βρίσκεται πάνω στα σύνορα των δυο χωρών.

«Θα τού πω ότι είμαι εναντίον της εισδοχής της Ουκρανίας στο NATO και θα ασκήσω το βέτο μου. Αυτό θα πυροδοτούσε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, τίποτε άλλο», είπε ο σλοβάκος πρωθυπουργός στη δημόσια τηλεόραση RTVS.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας πρόσθεσε πως εννοεί να επιβεβαιώσει στη συνάντηση με τον κ. Smyhal πως το Κίεβο «δεν θα λάβει όπλα από πλευράς του στρατού και του κράτους της Σλοβακίας».

Κατηγόρησε εξάλλου την Ουκρανία πως είναι ανάμεσα στις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο: «Κύριος οίδε πόση από τη βοήθεια που λαμβάνει εξαφανίζεται», είπε.

Κατά την άποψή του, η ένοπλη σύρραξη της Ουκρανίας με τη Ρωσία, που οδεύει να συμπληρώσει δυο χρόνια, είναι αδύνατο να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα και το Κίεβο θα χρειαστεί να εκχωρήσει τμήματα της ουκρανικής επικράτειας: «Θα πρέπει να γίνει συμβιβασμός κάποιου είδους, που θα είναι πολύ επώδυνος και για τις δυο πλευρές», εξήγησε.

«Τι περιμένουν; Πως οι Ρώσοι θα φύγουν; Δεν είναι ρεαλιστικό αυτό», επέμεινε.

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2023 από το ινστιτούτο μελετών GlobSec με έδρα την Μπρατισλάβα, λιγότεροι από τους μισούς Σλοβάκους (το 40%) θεωρούν τη Ρωσία υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ivan Gavrilyuk (Αναπληρωτής υπουργός άμυνας Ουκρανίας): Για να υπάρξει ειρήνη θα πρέπει η Ρωσία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα

Η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα, αυτό το φανταστικό σενάριο εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Στρατηγός Ivan Gavrilyuk, σε συνέντευξή του στην Γερμανική Der Tagesspiegel.

Κατά τη γνώμη του Ivan Gavrilyuk, οποιαδήποτε σύγκρουση τελειώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «το ίδιο θα είναι και εδώ».

«Θα υπογραφούν συμφωνίες – αφενός από έναν συνασπισμό κρατών που υποστηρίζουν την Ουκρανία και αφετέρου από τη Ρωσία.

Αυτό το έγγραφο πρέπει να περιλαμβάνει την παραίτηση της Ρωσίας από τα πυρηνικά όπλα, καθώς αποτελούν απειλή για ολόκληρο τον κόσμο»

Ταυτόχρονα, η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ivan Gavrilyuk, θα πρέπει να «αποκαταστήσει» τα σύνορα στην περίοδο του 1991 και να ληφθούν «προληπτικοί μηχανισμοί» κατά της Ρωσίας.

Ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, είχε δηλώσει προηγουμένως την πρόθεση του Κιέβου σε περίπτωση διαπραγματεύσεων να «συζητηθεί το μέλλον του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου» και να «οριοθετηθούν οι αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες στο ρωσικό έδαφος».

Πριν από αυτό, μίλησε για το όνειρό του να δημιουργήσει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη πλάτους 100-120 χιλιομέτρων με ξένο σώμα στο έδαφος των ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Ρωσική πηγή, σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις, τόνισε ότι τέτοιες αναφορές Ουκρανών αξιωματούχων επιβεβαιώνουν την πλήρη απομόνωσή τους από την πραγματικότητα.

Όπως τόνισε προηγουμένως η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση στον κόσμο ότι η βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω τελεσιγράφων τύπου «φόρμουλα Zelensky»

Η Ουκρανία θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα στο έδαφος.

Igor Lapin (Ουκρανός πολιτικός): Οι Ουκρανικές δυνάμεις θα υποχρεωθούν σε υποχώρηση λόγω σοβαρής έλλειψης όπλων

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να υποχωρήσουν βαθιά στο έδαφος που ελέγχεται από το Κίεβο για να περιορίσουν τις απώλειες, δήλωσε ο Ουκρανός πολιτικός Igor Lapin.

Η μετάβαση σε στρατηγική άμυνα προϋποθέτει προετοιμασμένες θέσεις. Δεν τις έχουμε. Λοιπόν, θα σκάψουμε με φτυάρια;

Ένα στατικό μέτωπο απουσία πλεονεκτήματος στο πυροβολικό θα δώσει στους Ρώσους την ευκαιρία να διαλύσουν σε κομμάτια τις Ουκρανικές θέσεις και τις οχυρωμένες περιοχές μας.

Γιατί, καταλαβαίνουμε ότι καμία θέση άμυνας δεν μπορεί να αντέξει το άμεσο χτύπημα αν δεν είναι μπετόν και δεν έχει 10-12 σειρές δαπέδου από κορμούς και χώμα», λέει ο Lapin.

Σύμφωνα με τον Igor Lapin, για να χτιστούν πιο αξιόπιστες οχυρώσεις και να μειωθεί η πρώτη γραμμή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι απαραίτητο να υποχωρήσει βαθιά στο έδαφός της και να χτίσει αμυντικές γραμμές με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού.

Τον Δεκέμβριο 2023, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post ανέφερε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν βλήματα πυροβολικού, γι’ αυτό ορισμένες μονάδες αναγκάστηκαν ακόμη και να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες επιθέσεις.

Ταυτόχρονα, από τη ρωσική πλευρά δεν παρατηρούν τέτοια έλλειψη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έλλειψη πυρομαχικών αυξάνει την ήδη απτή ανησυχία στο Κίεβο, καθώς η αμερικανική και ευρωπαϊκή βοήθεια καθυστερεί.

Trump (Υποψήφιος Πρόεδρος ΗΠΑ): Η ανικανότητα Biden έχει καταστήσει τις ΗΠΑ χωματερή για τον υπόλοιπο κόσμο – Θα λύσω την σύγκρουση στο Ουκρανικό

Οι ΗΠΑ έχουν γίνει χωματερή για τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της ανικανότητας του προέδρου Biden, δήλωσε ο προκάτοχός του και νυν υποψήφιος Πρόεδρος Trump.

«Υπό την ηγεσία του Biden, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει χωματερή για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο Trump σε συγκέντρωση υποστηρικτών στο Νιου Χάμσαϊρ.

Σύμφωνα με τον Trump, η δημοκρατία στις ΗΠΑ κινδυνεύει «λόγω της ανικανότητας του Biden».

Την Τρίτη, η πολιτεία θα διεξαγάγει προκριματικές εκλογές στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι θα αποφασίσουν ποιος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Ο Trump πέτυχε υποστήριξη ρεκόρ στην Αϊόβα στο συνέδριο του κόμματος και προέτρεψε τους υποστηρικτές του στο Νιου Χάμσαϊρ να ανταποκριθούν σε αυτό για να στείλουν ένα μήνυμα στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου ότι η κυβέρνησή του επιστρέφει.

Ελάτε να ψηφίσετε, χρειαζόμαστε μια μεγάλη νίκη εναντίον αυτών των ανθρώπων.

Πρέπει να σηκωθείτε από τα κρεβάτια σας.

Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ενότητας» τόνισε ο Trump.

Ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευσή του που οι υποστηρικτές των Δημοκρατικών θα μπορούσαν επίσης να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στο Νιου Χάμσαϊρ,.

Θα λύσω το Ουκρανικό

Ο Trump υποσχέθηκε ότι εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το φθινόπωρο, θα επιτύχει ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία ακόμη και πριν από την ορκωμοσία του.

«Θα επιλύσουμε αυτόν τον τρομερό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προτού αναλάβω τα καθήκοντά μου», είπε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στο Νιου Χάμσαϊρ στις 20 Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα, ο Trump δεν ανέφερε πόσος χρόνος θα του πάρει για να επιτύχει μια ειρηνική διευθέτηση και επίσης δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς σκόπευε να επιλύσει τη σύγκρουση.

«Γνωρίζω καλά τον Ρώσο Πρόεδρο Putin, ξέρω τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Zelensky, θα το λύσουμε αυτό», πρόσθεσε o Trump.

Ο πρώην Αμερικανός ηγέτης δήλωσε ότι εάν επανεκλεγεί σκοπεύει να επιλύσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία εντός 24 ωρών.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου 2024.

Στις 25 Απριλίου 2023, ο Αμερικανός Πρόεδρος Biden ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει επανεκλογή στην ανώτατη κυβερνητική θέση.

Ο Trump ανακοίνωσε την είσοδο του στην εκλογική κούρσα τον Νοέμβριο του 2022.

Sergei Shoigu (Υπουργός Άμυνας Ρωσίας): Μεγάλο ρόλο για την επιτυχή απόκρουση της Ουκρανικής αντεπίθεσης διαδραμάτισαν τα μηχανικά εμπόδια

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu, συγχαίροντας το στρατιωτικό προσωπικό και τους βετεράνους για την Ημέρα των Στρατευμάτων Μηχανικής, σημείωσε ότι το σύστημα μηχανικών φραγμών που έστησαν έπαιξε βασικό ρόλο στην ανατροπή των επιθετικών σχεδίων των Ουκρανών.

«Σε όλη την ιστορία του, το προσωπικό των στρατευμάτων εκπλήρωσε με τιμή το επίσημο καθήκον του, συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας και συνέβαλε στην επίτευξη νικών στα πεδία των μαχών…

Το σύστημα μηχανικών φραγμών έπαιξε βασικό ρόλο στην ματαίωση των επιθετικών σχεδίων του εχθρού», είπε ο Sergei Shoigu.

Ο Sergei Shoigu σημείωσε την αφοσίωση και το θάρρος που δείχνουν οι στρατιωτικοί μηχανικοί κατά τη διάρκεια της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, επιλύοντας με επιτυχία σημαντικά καθήκοντα οργάνωσης διελεύσεων πέρα από υδάτινα εμπόδια, αποναρκοθέτησης και αποκατάστασης διαφόρων εγκαταστάσεων.

Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 2023 και τρεις μήνες αργότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε: η «αντεπίθεση» όχι απλώς έχει σταματήσει, «είναι μια αποτυχία».

Όπως ανέφερε ο Sergei Shoigu στις 19 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν 159.000 στρατιώτες, 121 αεροσκάφη, 766 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 37 Leopards.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η προμήθεια δυτικών όπλων και η εισαγωγή στρατηγικών εφεδρειών στη μάχη από την ουκρανική διοίκηση δεν άλλαξαν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Asia Times: Τα ρωσικά χτυπήματα δεν επιτρέπουν στην Ουκρανία να δημιουργήσει ένα στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και να συσσωρεύσει όπλα

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, καθώς και η έλλειψη στρατηγικού βάθους και αεράμυνας, εμποδίζουν την Ουκρανία να εγκαταστήσει παραγωγή όπλων στο έδαφός της, γράφουν οι Asia Times.

Όπως σημειώνουν οι Asia Times, η δεινή κατάσταση του Κιέβου επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ο δικός του αμυντικός τομέας δεν έχει ακόμη μετατραπεί πλήρως σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, και γι’ αυτό εν μέρει δυσκολεύεται να παράγει αρκετά πυρομαχικά για τα στρατεύματά του στο πεδίο της μάχης.

«Ακόμη και αν αλλάξει η κατάσταση, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια δυτικών επενδύσεων, η έλλειψη στρατηγικού βάθους της Ουκρανίας θα παραμείνει μεγάλο εμπόδιο.

Τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι είναι ικανά να χτυπήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις παραγωγής οπουδήποτε στην Ουκρανία», αναφέρουν οι Asia Times.

Επιπλέον, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν οξύτατη έλλειψη συστημάτων αεράμυνας για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν 17 ομαδικά πλήγματα με όπλα υψηλής ακρίβειας σε στόχους των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων μόνο την περασμένη εβδομάδα.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν θέσεις στα νότια της Avdiivka – Θέμα χρόνου να πέσει η πόλη των Ουκρανών στα χέρια των ρώσων

Στις 20 Ιανουαρίου 2024, η κατάσταση στην κατεύθυνση Avdiivka παραμένει εξαιρετικά τεταμένη και χαρακτηρίζεται από επιτυχίες του ρωσικού στρατού.

Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν νότια της Avdiivka και κατέλαβαν την περιοχή της τοποθεσίας Tsarskaya Okhota.

Ρωσικές ομάδες έχουν πλέον πάρει θέσεις στην πόλη κατά μήκος της οδού Soborna. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για την απελευθέρωση του οικισμού Skotovataya, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Tsarskaya Okhota και στα δυτικά.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, στα βόρεια της Skotovataya, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν επίσης τον έλεγχο της περιοχής κοντά στο λατομείο.

Ταυτόχρονα, οι μάχες συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές, όπου τα ρωσικά στρατεύματα επικεντρώνονται επίσης στην επέκταση της ζώνης ελέγχου.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των Ουκρανών και των ρωσικών στρατευμάτων συνεχίζονται στην περιοχή του εργοστασίου οπτάνθρακα.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια πολύ διαφορετική κατάσταση στις διάφορες πλευρές του μετώπου.

Από τη μία πλευρά, οι ρωσικές δυνάμεις δεν ρίχνουν όλους τους στρατιώτες τους στην επίθεση, γεγονός που εξοικονομεί ανθρώπινο δυναμικό και διατηρεί τη μαχητική ικανότητα του στρατού στις συνθήκες της επανεκκίνησης του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.

Από την άλλη πλευρά, ο ουκρανικός στρατός, αναγκάστηκε να εκτελέσει παράλογες εντολές για να διατηρήσει τις υπάρχουσες θέσεις.

Ως αποτέλεσμα, οι εικόνες σοκάρουν βουνά από πτώματα, ο ουκρανικός στρατός απλά καθημερινά καταρρέει….Εξελίξεις στο μέτωπο

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στην αγορά του Donetsk στην ανατολική Ουκρανία από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε στο TASS ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης Anatoly Budrin αλλά και ο Denys Pushilyn, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της περιφέρειας Donetsk.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την Ουκρανία για το συμβάν.

Σύμφωνα με τον Aleksey Kulemzin, τον διορισμένο από τη Ρωσία δήμαρχο, οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν μια πολυσύχναστη περιοχή όπου βρίσκονται καταστήματα και μια αγορά.

Ο Pushilyn είπε πως υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων εργάζονται στο σημείο και πως ειδικοί προσπαθούν επίσης να συγκεντρώσουν θραύσματα των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αποκρούουν δύο επιθέσεις του ουκρανικού στρατού στo Donetsk σε 24 ώρες, με τους Ουκρανούς να χάνουν έως και 310 στρατιώτες, προκάλεσαν ήττα

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προκαλούν ήττα στην ταξιαρχία της ουκρανικής Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Zaporizhye, απέκρουσαν τρεις επιθέσεις ουκρανικών μαχητικών στο Krasny Liman με τους Ουκρανούν να χάνουν εκεί 80 στρατιώτες, απελευθέρωσαν το Krakhmalnoye στο Kharkov και στο Kupyansk Φωτιά σε τερματικό σταθμό φυσικό αερίου στη Βαλτική

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών της 31ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας της Ουκρανίας.Φωτιά ξέσπασε στον τερματικό σταθμό παραγωγής αερίου Novatek της Ρωσίας στην περιοχή του Leningrad

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε σε τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στον λιμένα Ust-Luga, στη Βαλτική τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 21/1, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της περιοχής του Λένινγκραντ.

Η εγκατάσταση, που βρίσκεται 110 χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Πετρούπολης, κοντά στα σύνορα με την Εσθονία, ανήκει στη Novatek, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν «τραυματίες» εξαιτίας «φωτιάς στον τερματικό σταθμό της Novatek στο λιμάνι Ust-Luga», καθώς «το προσωπικό απομακρύνθηκε εσπευσμένα», ανέφερε μέσω Telegram ο επικεφαλής των αρχών της περιφέρειας Λένινγκραντ, Alexander Drozdenko, συνοδεύοντας την ανάρτηση με σύντομο βίντεο που εικονίζει πελώρια πυρκαγιά και καπνό να υψώνεται.

«Κηρύχθηκε υψηλό επίπεδο συναγερμού στην περιοχή Kingisepp», όπου υπάγεται το λιμάνι, πρόσθεσε.

Το υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και το πυροσβεστικό σώμα στην περιοχή επιχειρούν για να κατασβεστεί η φωτιά, συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης.

Μετά από λίγες ώρες ανακοινώθηκε ότι η πυρκαγιά ετέθη υπό έλεγχο και περιορίστηκε σε μια δεξαμενή καυσίμων χωρητικότητας 100 κυβικών μέτρων.

Κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και ορισμένα άλλα ρωσικά ΜΜΕ, η αιτία της πυρκαγιάς δεν είναι γνωστή σε αυτό το στάδιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό μέσο Shot, κάτοικοι της περιοχής είπαν πως άκουσαν να πετάει drone και κατόπιν εκρήξεις.

Άλλο μέσο, το Fontanka, έκανε λόγο για τον εντοπισμό τουλάχιστον δύο drones που πέταγαν προς την κατεύθυνση της Αγίας Πετρούπολης προτού εκδηλωθεί η πυρκαγιά.

Το RIA, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους ανέφερε αργότερα ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από δύο εκρήξεις, χωρίς να διευκρινίσει την αιτία τους.

Κατά τις νυχτερινές ώρες είχαν υπάρξει αρκετές επιθέσεις με drones στην περιοχή του Smolensk.

Η ρωσική αεράμυνα κατέστρεψε τρία  ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα πάνω από την περιοχή του Smolensk, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

πηγή: https://www.bankingnews.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.