Ποιοι είναι οι κύριοι παίκτες στις επερχόμενες εθνικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο;

0

Εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Βρετανία προσέρχονται στις κάλπες την Πέμπτη για να επιλέξουν μια νέα Βουλή των Κοινοτήτων και μια νέα κυβέρνηση.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 650 νομοθέτες που εκπροσωπούν τόσες εκλογικές περιφέρειες ή τοπικές περιοχές και ο αρχηγός του κόμματος που θα επιστρέψει τους περισσότερους βουλευτές θα γίνει πρωθυπουργός.

Οι Συντηρητικοί του Πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ αναμένεται ευρέως να χάσουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το αριστερό κεντρώο Εργατικό, μετά από 14 χρόνια στην εξουσία υπό πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς.

Οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί κυριαρχούν παραδοσιακά στη βρετανική πολιτική υπό το εκλογικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου «first past the post», γεγονός που καθιστά δύσκολο για τα μικρότερα κόμματα να κερδίσουν εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο.

Αλλά και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το Reform UK, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και οι Πράσινοι, μεταξύ άλλων, είναι επίσης υποψήφιοι.

Ακολουθεί μια ματιά στα πάρτι, ποιος τους οδηγεί και τι υπόσχονται:

CONSERVATIVES

Ποιος είναι ο αρχηγός τους; Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ .

Ο Σουνάκ, 44 ετών, ήρθε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2022 όταν κληρονόμησε ένα Συντηρητικό Κόμμα και μια οικονομία σε αναταραχή μετά τη Λιζ Τρας βραχύβια πρωθυπουργία της . Ο απόφοιτος της Οξφόρδης και πρώην διαχειριστής hedge fund της Goldman Sachs είναι ο πρώτος έγχρωμος ηγέτης της Βρετανίας και ο πρώτος Ινδουιστής που έγινε πρωθυπουργός. Ο Σουνάκ τόνισε ότι είναι ο άνθρωπος που φύλαξε το πλοίο, αλλά οι επικριτές λένε ότι δεν έχει πολιτική κρίση και δεν έχει επαφή με τους απλούς ψηφοφόρους.

Πόσες έδρες κέρδισαν στις τελευταίες εκλογές; 365

Τι υπόσχονται; Παροχή ισχυρότερης οικονομίας και μείωση των φόρων κατά περίπου 17 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία πάνω από τον πληθωρισμό και ενίσχυση των αμυντικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ έως το 2030. Το κόμμα λέει ότι αυτό θα πληρωθεί από την εξοικονόμηση πόρων στη φοροδιαφυγή και τη μείωση των δαπανών πρόνοιας. Το κόμμα δεσμεύεται επίσης να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών και να απομακρύνει ορισμένους αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα.

LABOUR

Ποιος είναι ο αρχηγός τους; Keir Starmer .

Ο 61χρονος δικηγόρος, πρώην γενικός εισαγγελέας για την Αγγλία και την Ουαλία, είναι το σημερινό φαβορί για να είναι ο επόμενος ηγέτης της Βρετανίας. Κεντριστής και πραγματιστής, ο Στάρμερ έχει εργαστεί σκληρά για να απομακρύνει το κόμμα του από τις πιο απροκάλυπτα σοσιαλιστικές πολιτικές του πρώην ηγέτη Τζέρεμι Κόρμπιν και την καταστολή των εσωτερικών διχασμών. Οι κριτικοί τον αποκαλούν μη συναρπαστικό και μη φιλόδοξο, αλλά οι Εργατικοί έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα υπό την ηγεσία του.

Πόσες έδρες κέρδισαν στις τελευταίες εκλογές; 202

Τι υπόσχονται; Προώθηση της «δημιουργίας πλούτου», ενθάρρυνση των επενδύσεων και βελτίωση της υποδομής της Βρετανίας όπως οι σιδηρόδρομοι στο πλαίσιο μιας δεκαετούς στρατηγικής υποδομών. Η ίδρυση μιας κρατικής εταιρείας καθαρής ενέργειας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, που πληρώνεται από έναν απροσδόκητο φόρο στους γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Φορολόγηση ιδιωτικών σχολείων για να πληρώσουν χιλιάδες νέους δασκάλους στα κρατικά σχολεία. Μείωση ρεκόρ αναμονής για τη δημόσια υγεία.

LIBERAL DEMOCRATS

Ποιος είναι ο αρχηγός τους; Εντ Ντέιβι .

Ο Ντέιβι, 58 ετών, εξελέγη για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 1997. Ο πρώην ερευνητής οικονομικών υπηρέτησε ως γραμματέας της κυβέρνησης για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή κάτω από έναν ανήσυχο συνασπισμό Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών από το 2012 έως το 2015. Ο Ντέιβι έγινε αρχηγός των αριστερών Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 2019 και δεν ήταν γνωστό μέχρι αυτές τις εκλογές, όταν έγινε πρωτοσέλιδο με πολλά ανόητα ακροβατικά – συμπεριλαμβανομένου του bungee-jumping για να παροτρύνει τους ψηφοφόρους να κάνουν «ένα άλμα πίστης».

Πόσες έδρες κέρδισαν στις τελευταίες εκλογές; 11

Τι υπόσχονται; Βελτίωση των υπερβολικά εκτεταμένων συστημάτων υγείας και κοινωνικής φροντίδας της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής δωρεάν νοσηλευτικής περίθαλψης στο σπίτι. Επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μόνωση σπιτιού. Καταστολή των εταιρειών ύδρευσης αποχέτευσης. Μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16. Επανένταξη στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

REFORM UK

Ποιος είναι ο αρχηγός τους; Νάιτζελ Φάρατζ .

Ο Φάρατζ, ένας πολιτικός πυροβόλος που υπερηφανεύεται ότι είναι ο διαταράκτης στη βρετανική πολιτική σκηνή, έχει δημιουργήσει σοβαρό πονοκέφαλο στους Συντηρητικούς από τότε που ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές. Ο 60χρονος λαϊκιστής έχει εδώ και καιρό διχάσει τις απόψεις με την αντιμεταναστευτική ρητορική και την ευρωσκεπτικιστική του στάση. Βασικός υποστηρικτής του Brexit, ο Farage αιχμαλωτίζει πολλούς απογοητευμένους ψηφοφόρους των Συντηρητικών με τις υποσχέσεις του να μειώσει τη μετανάστευση και να επικεντρωθεί στις «βρετανικές αξίες». Ο Φάρατζ είχε προηγουμένως θέσει υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο επτά φορές αλλά δεν κέρδισε ποτέ.

Πόσες έδρες κέρδισαν στις τελευταίες εκλογές; Κανένα — αν και το κόμμα κέρδισε τον πρώτο του βουλευτή φέτος όταν ο πρώην αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Λι Άντερσον, αυτομόλησε στη Μεταρρύθμιση.

Τι υπόσχονται; Πάγωμα κάθε «μη ουσιαστικής μετανάστευσης» και απαγόρευση σε ξένους φοιτητές από το να φέρουν μαζί τους τα εξαρτώμενα μέλη τους. Αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να απελαθούν χωρίς παρεμβάσεις από δικαστήρια δικαιωμάτων. Κατάργηση των «καθαρών μηδενικών» στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να μειωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας.

SCOTTISH NATIONAL PARTY (SNP)

Ποιος είναι ο αρχηγός τους; John Swinney .

Ο Swinney, 60, έγινε ο τρίτος ηγέτης του SNP σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο τον Μάιο. Ο πολιτικός προσπάθησε να φέρει σταθερότητα στο κόμμα, το οποίο βρισκόταν σε αναταραχή από τότε που η μακροχρόνια Πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon παραιτήθηκε ξαφνικά πέρυσι κατά τη διάρκεια έρευνας για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας που τελικά οδήγησε σε ποινικές διώξεις κατά του συζύγου της. Ο Swinney υπηρέτησε εδώ και καιρό το κόμμα: εντάχθηκε στις τάξεις του σε ηλικία 15 ετών και προηγουμένως ηγήθηκε του κόμματος από το 2000 έως το 2004.

Πόσες έδρες κέρδισαν στις τελευταίες εκλογές; 48

Τι υπόσχονται; Ο Swinney είπε ότι εάν το κόμμα του κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Σκωτία, θα προσπαθήσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ανεξαρτησία της Σκωτίας με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου που εδρεύει στο Λονδίνο. Θέλει να επανενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά. Ζήτησε επίσης την ενίσχυση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας, την κατάργηση της πυρηνικής αποτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου με έδρα τη Σκωτία και την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

GREEN PARTY

Ποιος είναι ο αρχηγός τους; Carla Denyer και Adrian Ramsay.

Η Ντένιερ, μηχανολόγος μηχανικός, εργαζόταν στην αιολική ενέργεια πριν ενταχθεί στους Πράσινους το 2011. Η 38χρονη υπηρέτησε ως τοπικός πολιτικός στη νοτιοδυτική αγγλική πόλη Μπρίστολ για εννέα χρόνια. Το 2021 εξελέγη συναρχηγός των Πρασίνων μαζί με τον Ramsay, επίσης πολιτικό της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει εμπειρία συνεργασίας με φιλανθρωπικές οργανώσεις περιβάλλοντος.

Πόσες έδρες κέρδισαν στις τελευταίες εκλογές; 1

Τι υπόσχονται; Σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και μηδενισμός του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2040. Οι Πράσινοι έχουν δεσμευτεί 24 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως για τη μόνωση των σπιτιών και 40 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως επενδύονται στην πράσινη οικονομία, που θα πληρωθούν από έναν φόρο άνθρακα, έναν νέο πλούτο φόρος για τους πολύ πλούσιους και αύξηση του φόρου εισοδήματος για εκατομμύρια υψηλότερα εισοδήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.