Το πρόγραμμα «Vaccelerate» Γερμανίας-ΕΕ βρίσκεται ήδη σε επιφυλακή για το επόμενο «παθογόνο με δυνατότητα πανδημίας», όπως το αναφέρουν οι συγγραφείς, που συνδέονται με το πρόγραμμα, σε μια νέα εργασία με τίτλο « Πρόβλεψη της επόμενης πανδημίας ».
Η εργασία είναι αφιερωμένη σε μια έρευνα των μελών της κοινοπραξίας Vaccelerate σχετικά με το παθογόνο που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει την «επόμενη πανδημία» – ή την επόμενη «δυνητική πηγή πανδημίας», όπως το περιέγραψαν οι συγγραφείς.
Και ο νικητής είναι… η γρίπη! Η γρίπη κατονομάστηκε από σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων και συγκέντρωσε σχεδόν το ένα τρίτο των βαθμών ως το παθογόνο της επόμενη πανδημίας! Μια άγνωστη μέχρι τώρα «Ασθένεια Χ» ήρθε στην δεύτερη θέση, ενώ οι κορωνοϊοί, SARS-CoV-2 και SAR-CoV-1, τερμάτισαν τρίτοι και τέταρτοι αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα Vaccelerate προέκυψε από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Επιταχυντή Δοκιμών Εμβολίων (EUVAP), η οποία ιδρύθηκε με επιχορήγηση 600.000 ευρώ από την γερμανική κυβέρνηση στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας το 2020, κατά την αρχική… βιασύνη για την δημιουργία ενός εμβολίου για τον COVID-19. (Δείτε εδώ στο «Vaccelerate».)
Στις αρχές του 2021, το Vaccelerate δημιουργήθηκε ως δίκτυο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με σημαντική επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τη σελίδα χρηματοδότησης της ΕΕ εδώ , το πρόγραμμα Vaccelerate έχει λάβει συνολικά 26,5 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Η αρχική περιγραφή του έργου σημειώνει ότι «Πέρα από την πανδημία COVID-19, το [Vaccelerate] θα είναι ένα καθιερωμένο δίκτυο ετοιμότητας πανδημίας, έτοιμο να αντιμετωπίσει αναδυόμενες μελλοντικές πανδημίες» και «να ενισχύσει την ικανότητα ανάπτυξης εμβολίων στην Ευρώπη».
Η ιστοσελίδα Vaccelerate σημειώνει , εξάλλου, ότι το πρόγραμμα «χρηματοδοτείται από τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μελλοντική ετοιμότητα πανδημίας, τουτέστιν την Θερμοκοιτίδα HERA». Η HERA είναι η Αρχή ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υγείας της ΕΕ , η οποία δημιουργήθηκε επίσης το 2021.
Η κοινοπραξία Vaccelerate διευθύνεται από την Μονάδα Κλινικών Δοκιμών του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας Λοιμώξεων (DZIF). Η Μονάδα Κλινικών Δοκιμών εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.
Το DZIF είναι ένας γερμανικός δημόσιος οργανισμός που συνεργάζεται με τις γνωστές πλέον σε όλους φαρμακευτικές εταιρείες για την ανάπτυξη εμβολίων.
Τα σχόλια είναι κλειστά.