Ηγέτη των Houthis: Και η Ελλάδα στο στόχαστρο

0
Οι χώρες που συμμετέχουν στον πολυεθνικό στόλο της Ερυθράς Θάλασσας θα απολέσσουν τη θαλάσσια ασφάλειά τους, υποστηρίζει ο ηγέτης των Houthis.

O Mohammed Ali al-Houthi επικεφαλής της ανώτατης επαναστατικής επιτροπής των Houthis της Υεμένης, δήλωσε ότι οποιαδήποτε χώρα εμπλακεί στον συνασπισμό της Ερυθράς Θάλασσας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα χάσει τη θαλάσσια ασφάλειά της και θα γίνει στόχος.

Όπως γίνεται αντιληπτό, μέσα στο κάδρο αυτών των απειλών, και μάλιστα σε περίοπτη θέση, τοποθετείται και η Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι το ναυτικό μας θα ενταχθεί στον πολυεθνικό στόλο με τουλάχιστον ένα πολεμικό πλοίο.

Άλλωστε, αρχής γενομένης από τον Υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη, τα στελέχη της κυβέρνησης δήλωναν ότι Ελλάδα είναι έτοιμη εάν της ζητηθεί να συμμετάσχει πιο ενεργά στην προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ενεργός εμπλοκή του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην κλιμάκωση μεταξύ των ανταρτών Houthis και των δυτικών δυνάμεων που προσπαθούν να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους αποτελούσε εξ αρχής στρατηγική επιλογή της Ελληνικής ηγεσίας.

Όπως τόνισε για το σχετικό ζήτημα προ εβδομάδων ο κ. Στυλιανίδης «είμαστε πολύ κοντά στην πρωτοβουλία που έχουν αναπτύξει οι Αμερικάνοι με δέκα χώρες για την διαφύλαξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στον Κόλπο του Άντεν».

Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης υποστήριζε την Ελληνική εμπλοκή με πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι η Ελλάδα «είναι πρωταγωνίστρια στη ναυτιλία» όπως είπε.

Για το λόγο αυτό, ο Υπουργός Ναυτιλίας είχε τότε προαναγγείλει για πρώτη φορά την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ μερικές ημέρες αργότερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, επιβεβαίωνε αυτή τη στρατηγική επιλογή.

Μετά τις δηλώσεις του ηγέτη των Houthis, που βάζει στο στόχαστρο όλες ανεξαρτήτως τις δυνάμεις της Συμμαχίας των προθύμων υπό τις ΗΠΑ, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εισέρχεται σε δυσχερή και ευαίσθητη θέση.

Σημειώνεται ότι ο Al Houthi έκανε τα σχόλια την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο BBC.

πηγή: https://www.bankingnews.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.